Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI

Jezivo: CIA je najavila Oluju!

Autor: Tanjug | 24.09.2013 - 18:22:00h | Komentara: 3

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je najavila vojno-policijsku akciju Hrvatske vojske Oluja u julu 1995. godine i uglavnom dosta prezicno predvidela razvoj događaja u oslobađanju područja tadašnje SAO Krajina, navodi se u dokumentima te službe sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a njihovo objavljivanje u celini je najavljeno za početak oktobra.

Tokom te akcije iz Hrvatske je izbeglo više od 200.000 Srba, dok je više od 2.000 ubijeno ili nestalo.

Oluja Hrvatska

Srbi beže iz Hrvatske tokom Oluje | Foto: Reuters

"Sve veće poverenje Zagreba u svoju vojnu snagu i uverenje da će za reintegraciju područja pod srpskom kontrolom biti potrebna sila najverovatnije će navesti Hrvatsku da ove jeseni pokuša da zauzme veće delove UN-ovih sektora Sever i Jug, ali teške borbe oko Bihaća i u Posavini, kao oružane provokacije krajiških Srba mogle bi izazvati hrvatsku ofenzivu i do sredine leta", piše u dokumentima Posebnog odeljenja CIA-e za Balkan od 21. jula 1995. godine, navodi se u analizi CIA, javila je agencija Hina.

Američka tajna služba je, kako se navodi, procenjivala da bi Zagreb za glavni napad radije pričekao jesen, ali teške borbe u BiH, posebno oko Bihaća i u Posavini, ili oružane provokacije krajiških Srba mogle bi da podstaknu hrvatsku ofenzivu do sredine leta.

Navodi se i da je Zagreb još uvek gajio "neke nade" za političkim rešenjem, ali da je "sve više verovatno da će zbog nedostatka napretka na političkom planu pribeći sili".

Analitičari CIA smatrali su da će borbe u Krajini biti najteže od 1992, a njihovo uverenje da će Beograd priteći u pomoć krajiškim Srbima ispostavilo se pogrešnim.

CIA je, naime, verovala da će tadašnja JNA poslati bar povećanu logističku podršku, zajedno s nekim specijalnim snagama i "dobrovoljačkim" jedinicama kako bi se pomoglo Srbima iz tadašnje SAO Krajine.

Međutim, u izveštaju datiranom 5. septembra iste godine, CIA je priznala da je "Miloševićevo prepuštanje krajiških Srba u sektorima Jug i Sever hrvatskim snagama zapanjujuće s obzirom na njegovo nacionalističko stanovište".

CIA je ocenila da je ponašanje Beograda tokom Oluje "izazvalo zanemarljiv protest stanovništva, usprkos dolasku skoro 200.000 izbeglica iz Krajine u najvećem srpskom porazu otkako je nemački Vermaht pregazio Jugoslaviju u samo sedam dana u aprilu 1941. godine.

CIA je, prema dokumentu iz jula 1995. procenila da Hrvatska "za sada" neće napasti srpske položaje u sektoru Istok, kako ne bi izazvala Beograd. CIA je tada ocenila da bi "jugoslovenska" vojska, delomično mobilizovana , u istočnu Slavoniju mogla uputiti 22.000 vojnika sa 700 tenkova i teškim naoružanjem.

Otkriva se da je Hrvatska bila pod međunarodnim pritiskom da se suzdrži od Oluje, ali i da se očekivalo da taj pritisak neće uroditi plodom.

Pritom, dodaje se, CIA napominje da EU nastavlja s ekonomskim pritiskom na Zagreb, kada je Bon 16. jula zvanično upozorio Zagreb da će nova vojna akcija (prethodno je izvedena akcija Bljesak) ugroziti pregovore o sporazumu o trgovini i saradnji s Evropskom unijom i učestvovanje u pomoći programa PHARE".

"Medjunarodni pritisak na Zagreb će verovatno uticati na vremenski sled i taktiku, ali ne i na strategiju. Sve veća frustriranost medjunarodnom zajednicom učvrstila je stanovište Zagreba da će Hrvatska morati da deluje sama kako bi rešila problem Krajine, a ta frustriranost je, barem privremeno, umanjila uticaj Zapada na odluke Zagreba", piše u izveštaju.

CIA je, međutim, bila uverena da će "Zagreb svojim ključnim zapadnim
saveznicima, SAD-u i Nemačkoj, dati ograničeno upozorenje pre pokretanja neke glavne ofanzive".

"Zagreb će svakako, kao što je to činio i pre, snagama UN-a izdati upozorenje barem sat vremena pre neizbežnog napada kako bi se broj žrtava među UN-ovim osobljem sveo na minimum", piše u jednom od izveštaja CIA.

Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman je verovao, zabeležili su analitičari CIA, da brza akcija u sektorima Sever i Jug "neće trajnije naštetiti Hrvatskoj u odnosu s međunarodnom zajednicom i EU".

"Kako bi to obezbedila, Hrvatska će pokušati da minimalizuje percepciju 'etničkog čišćenja', ali će joj biti teže nego u sektoru Zapad jer sektori Sever i Jug imaju znatno veći broj srpskog stanovništva....Zagreb već priprema javno opravdanje za vojnu akciju protiv krajiških Srba", napisali su analtiičari američke tajne službe.

CIA navodi da je Hrvatska planirala "brzu" vojnu akciju kako bi glavne ciljeve HV zauzeo u roku od 72 sata.

CIA je tada, kako se navodi, predvidela da bi "borbe dužeg trajanja najverovatnije podstakle Srbiju na umešanost velikih razmera".

"Ali brza, odlučujuća pobeda Hrvatske bi Beograd suočila sa svršenim činom, čime bi podrška 'jugoslovenske' vojske u spašavanju sektora Sever i Jug bila vrlo malo verovatna", zaključuje se u jednom od oko 300 izveštaja CIA-a sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji prenosi Hina.
Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 24.09.2013 23:21h

    Jao, sram da bude tu Ciu, a vas Slobica svetac jedan,ni luk jeo, ni luk mirisao...Zato ste i popili bombardovanje, sto vasi lideri jedno pricaju narodu, a sasvim drugo Zapadu!

  • dejan Vreme: 24.09.2013 23:21h

    Jao, sram da bude tu Ciu, a vas Slobica svetac jedan,ni luk jeo, ni luk mirisao...Zato ste i popili bombardovanje, sto vasi lideri jedno pricaju narodu, a sasvim drugo Zapadu!

  • Klaka Lakić Vreme: 25.09.2013 05:48h

    Milošević je to znao i pustio je događaje jer je imao dil sa Tuđmanom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP