Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TEŠKI PREGOVORI

Još nema dogovora o Železari

Autor: Beta | 28.01.2015 - 16:09:00h | Komentara: 1

Rukovodstvo američke kompanije Esmark verovatno će i sutra u Beogradu nastaviti pregovare o ugovoru o kupovini Železare Smederevo, rečeno je danas Beti u Vladi Srbije.

Dugovi se gomilaju dok se čeka  kupac: „Železara Smederevo“

Železara Smederevo | Foto: Nenad Pavlović

Pregovori su juče počeli, a bilo je planirano da čelni tim Esmarka u Beogradu boravi dva dana, kako bi potom ekspertski timovi usaglašavali kupoprodajni ugovor.
U pregovorima učestvuju predstavnici tenderske komisije za prodaju Železare i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, a danas su po saznanju Blica, prisustvovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.
Pregovori s Esmarkom idu teže nego što su očekivali predstavnici Vlade, pre svega zbog toga što se od Esmarka traže garancije da će na duži rok održati proizvodnju u Železari.
Dodatne teškoće su i što ugovor o prodaji Železare treba da bude u skladu sa propisama EU, koji ne predvidjaju državnu pomoć industriji čelika.
Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, koja je otvorena 9. januara, a očekuje se da kupoprodajni ugovor bude potpisan do kraja januara.
Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka.
Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.
Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.
Poslednji komentari
  • promilko Vreme: 29.01.2015 10:03h

    Sviđaju mi se ova dvojica zadnjih koji su uključeni u pregovore.Mora da uspe makar na našu štetu.Uguraće oni 5u3 ko od šale.p.s. Možda ne bi bilo loše da se uključe i obama i nikolić,za svaki slučaj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP