Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DVOJE UMRLO ZBOG INFEKCIJE KLEBSIJELOM I ENTEROKOKUSOM

Još se ne zna odakle bakterija u Urgentnom!

Autor: R. Briza | 20.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Posle osam dana neizvesnosti, zvanično je utvrđeno da su infekciju u Urgentnom centru KCS, gde je dvoje, od šestoro inficiranih pacijenata, preminulo, izazvale bakterije klebsijela i enterokokus. Međutim, ni do danas nije poznato šta je dovelo do širenja zaraze i odakle su se bakterije proširile po hirurgiji Urgentnog centra.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar naveo je da je, prema poslednjim nalazima epidemiologa, izolovana bakterija klebsijela, ali dodao da nije sigurno da je to jedini uzrok infekcije.

- Situacija je trenutno pod kontrolom i nema novih slučajeva. Uzeti su brisevi i uzorci sa svih mogućih mesta i poslati u Nemačku na dodatne analize. Nadam se da će u toku sledece nedelje Urgentni centar početi najnormalnije da funkcioniše - naveo je ministar i apelovao na sve zaposlene u zdravstvu da se preventivne mere podignu na viši nivo.
Zasad, jedino što je utvrđeno jeste da bakterije nema na sterilizaciji u Urgentnom centru.

- Svi brisevi sa sterilisanog materijala ostali su negativni. Najčešće se ovakve infekcije javljaju ako su bakterije u sobi, vazduhu zbog klime, ako su one na originalnim pakovanjima materijala. Utvrdićemo i to. Uzeli smo briseve lekarima i sestrama i ukoliko se pokaže da je u pitanju ljudski faktor, preduzećemo mere - kaže za „Alo!“ direktor Kliničkog centra dr Miljko Ristić.
On je dodao i da zbog zatvaranja pet operacionih sala u Urgentnom centru ne postoje gužve. Dr Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra, kaže za „Alo!“ da je četvoro inficiranih pacijenata dobro, a da se dnevno pregleda 160 pacijenata.

U Srbiji bakterije rastu osam dana?!


Iako je identifikacija bakterija proces koji traje najduže dva dana, našim zdravstvenim ustanovama trebalo je četri puta više vremena da saopšte rezultate analiza.
Mr Mirjana Paunović, direktorka Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, kaže za „Alo!“ da se sa sigurnošću može utvrditi koja je bakterija u pitanju za 24, a najduže 48 sati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP