Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAO MU KAMEN SA SRCA

Josipović: Generali
nosili teret tuđeg zločina

Autor: Tanjug | 16.11.2012 - 21:50:00h | Komentara: 0

Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio je večeras Antu Gotovinu i Mladena Markača, oslobođene presudom Haškog tribunala za zločine u operaciji "Oluja", poručivši da su dvojica generala "nosili teret tudjeg zločina" i da Hrvatska za koju su se borili treba da bude mesto za svakog čoveka.

Ivo Josipović

Primio zločince: Ivo Josipović | Foto: Beta

"Siguran sam da je današnja presuda podsticaj da gradimo takvu Hrvatsku kao državu koja brine o pravu i u kojoj će biti kažnjen ko je počinio zločin", rekao je Josipović pred aktivnim i penzionisanim generalima.


On je kazao da je današnji dan lep za Hrvatsku jer je dobijena i sudska potvrda da su "pobedili pravo i pravda", da generali nisu krivi za zločine koje su im stavili na teret i da "odbrana teritorija nije bila zločinački poduhvat".
"Danas smo videli koliko naši ljudi vole domovinu i koliko su zahvalni onima koji su je odbranili", rekao je Josipović.

Izrazivši zahvalnost generalima, Josipović je naglasio njihov doprinos u ratu i žrtvu u miru.

"Nosili ste teret tudjeg zločina i snosili odgovornost za tudje greške", rekao je i podržao poruke Gotovine i Markača građanima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u kojima su, prema rečima hrvatskog predsednika, pogledali u budućnost i izjavili da zemlja treba da ide napred i da u njoj za koju su se borili treba bude mesta za svakog čoveka.

Josipović je rekao da današnji skupovi pokazuju koliko Hrvati vole svoju domovinu i koliko su je spremni graditi okrenutu s pogledom u budućnost.

"Vrata su vam širom otvorena, jer ste zadužili Hrvatsku", rekao je Josipović.
Zahvalivši na dočeku, Gotovina je rekao da je danas za njega srećan dan jer je iza njega "bio neizvestan maraton s mnogo prepreka koje nije razumeo jer nije pravnik".

Ante Gotovina

Hrvatski generali po sletanju u Zagreb | Foto: Reuters

Rekavši da je stalno verovao da će sudije doneti pravednu i pravilnu odluku, Gotovina je naglasio da je rat 90-ih čist i da pripada istoriji.

"On je temelj na kome gradimo budućnost", rekao je Gotovina.
Markač je rekao da je bio ponosan stvaranjem elitne vojske i na sve koji su je stvarali.

"Ponos mi je bio srušen optužbom da sam deo zločinačkog poduhvata. Mislio sam da ću umreti ako se donese takva odluka", rekao je.

"Sad kad je presuda doneta na takav način da me ispunjava ponosom, srećan sam da će sve generacije nakon nas moći s ponosom govoriti da imamo profesinalnu vojsku i da smo odradili jednu od istorijskih bitaka koje će se učiti na akademijama", rekao je Markač.

Pre dolaska kod Josipovića, generali su bili na misi u zagrebačkoj katedrali koju je služio kardinal Josip Bozanić, a pre toga na skupu na trgu bana Jelačića.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP