Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI PREDSEDNIK KRITIKUJE

Josipović: "Šatoraši" bi pevali sa Bajagom

Autor: Tanjug | 19.03.2015 - 11:55:00h | Komentara: 0

Doskorašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koga je na toj funkciji zamenila desno orijentisana Kolinda Grabar-Kitarović, ocenjuje da protesti branitelja u toj zemlji nemaju za cilj odbranu njihovih prava, već stvaranje tenzija i rušenje vlade Zorana Milanovića.

Ivo Josipović

Ivo Josipović | Foto: AP

 
Josipović piše da bi "šatoraši" (pošto su demonstranti razapeli i šatore) sa Bajagom, da ne peva na mnogima od njih omraženoj ekavici, vrlo rado zapevali njegovu pesmu - Pada vlada".
"Uostalom, na svom su protivpravno podignutom šatoru istakli parolu - Oba su pala, oba će pasti. Legitimno očekivanje. Jedan sam ja bivši predsednik, pao na izborima po svim pravilima demokratije...Ali, šta ako onaj drugi ne padne? Naravno, tu su šatoraši da mu pomognu, ako je pomoć uopšte u ovom slučaju i potrebna", naveo je Josipović u kolumni za internet stranicu "Autograf" koju prenosi Jutarnji list.


Josipović ocenjuje da je zazivanje smene vlasti na ulici prešlo granicu koju demokratsko društvo može tolerisati a istovremeno kritikuje i vladu
o čijoj efikasnosti, kako piše, ponajbolje govori vreme koje je bilo potrebno da nadležne državne institucije otkriju organizatore neprijavljenog i nelegalnog okupljanja i da protiv njih pokrenu prekršajni postupak.


On podseća da je i sam obilazio demonstrante u šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu na samom početku protesta ali da se brzo videlo da su problemi branitelja samo povod za proteste s duboko političkom, stranačkom platformom. Jasno je, stvaranje tenzija, zapravo je glavni cilj šatoraša, a mržnja prema političkim oponentima se maskirala u domoljublje i zaštitu braniteljskih prava, kaže Josipović i ocenjuje da će, ako Vlada padne u nedemokratskim okolnostima uz manju ili veću pomoć šatoraša za hrvatsku državu i društvo doći "dani gneva, dramatični poput onih Mocartovih iz Rekvijema", kaže Josipović. i dodaje da bi Hrvatska od toga mogla da se oporavlja više od decenije.


Ivo Josipović i Zoran Milanović

Ivo Josipović i Zoran Milanović | Foto: Reuters

 

Ali, mogući je i drugi scenario. Možda baš šatoraši koji mnoge plaše svojom agresivnošću i nedemokratičnošću, motivišu birače da svoj glas daju aktuelnoj vladi, ne zato što je smatraju uspešnom, nego zbog straha od šator-demokratije, procenjuje Josipović. Tada će Milanović i njegovi morati promeniti tempo, umesto elegije konačno će, ako ne želimo potpuni privredni i socijalni sunovrat, morati s "Bumbarovim letom" Korsakova poleteti odlučno i brzo, zaključuje doskorašnji hrvatski predsednik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP