Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOGOVOR?

JOSIPOVIĆ: Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo

Autor: Tanjug | 22.11.2012 - 13:42:00h | Komentara: 0

Tužbe Srbije i Hrvatske za genocid su nepotrebne ako se sporna pitanja između dve zemlje reše dogovorom, kaže Ivo Josipović, predsednik Hrvatske.

- Ako se ono što se želelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne. U Hrvatskoj, ocena o tome je u rukama Vlade - rekao je Josipović Tanjugu.

Ivo Josipović

Ivo Josipović | Foto: Beta

 On je istovremeno ocenio da oslobađajuća presuda u Hagu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača minimizira izglede protivtužbe Srbije, a da je neutralna u odnosu na hrvatsku tužbu.

- Više je istaknutih pravnika, i u Srbiji i u Hrvatskoj, istaklo da ta presuda minimalizira izglede protivtužbe koju je podnela Srbija, a da je neutralnog značaja u odnosu na hrvatsku tužbu - naveo je Josipović.
On je dodao da je kao pravnik saglasan s takvom tezom, a da bi kao predsednik Hrvatske "voleo da se reše svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima".
Josipović smatra da je postignut vidan napredak u međusobnim odnosima Beograda i Zagreba u poslednje dve godine, ali i da je ostalo još dosta toga što mora da se reši.

Oluja Hrvatska

Oluja Hrvatska | Foto: Reuters

 Hrvatski predsednik je istakao da nezavisno od tužbi dve zemlje mogu i moraju da ulože veće napore da pronađu nestale, da učine odlučan korak u rešavanju statusa izbeglica, ojačaju privrednu i svaku drugu saradnju, dovrše vraćanje otetog kulturnog blaga, da se još jače zajedno bore protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i da "kaznimo svaki zločin". 

- Razumem da na sve događaje ne gledamo na isti način, ali političari bi morali da učine napor da razlike ne budu nepremostive, ili barem da ne utiču na one aspekte saradnje koji su zaista previše važni i Hrvatskoj i Srbiji, građanima s obe strane granice - zaključio je Josipović.
Dve zemlje podnele su jedna protiv druge tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je okvirno zakazao za februar 2014. glavnu usmenu raspravu. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP