Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA SRBIJE ISPUNJAVA POSLEDNJU ŽELJU TITOVOJ UDOVICI

Jovanka dobija zasebnu grobnicu u Kući cveća

Autor: Sanja Đorđević | 01.10.2013 - 18:57:00h | Komentara: 7

Zdravstveno stanje Jovanke Broz je „za promil bolje“ nego prethodnih dana, ali je i dalje na respiratoru i neizvestan je ishod njenog oporavka, izjavio je za „Alo!“ Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Jovanka Broz

Titova grobnica je premala, pa se razmatra podizanje nove odmah pored njegove: Jovanka Broz u Kući cveća | Foto: Aleksandar Anđić

Da je situacija ozbiljna, svesni su i u Vladi Srbije, čiji će predstavnici, kako „Alo!“ saznaje, danas posetiti Kuću cveća kako bi utvrdili na koji način mogu ispuniti Jovankinu želju da, kada dođe vreme, bude sahranjena pored Tita.

- Jovankino stanje je nešto bolje u smislu da je svesnija, komunikativnija i da su gasne analize poboljšane, ali to nije neki krupan korak napred. Ona je i dalje na respiraturu i apsolutno je nemoguće da sa tog aparata bude skinuta.
Njeni životni parametri su za sada stabilni i u zadovoljavajućim granicama, ali sa ishodom koji je neizvestan - naveo je dr Ristić. On je objasnio da gospođa Broz sa okolinom komunicira pokretima ruku i glave, budući da zbog respiratora ne može da govori. Podsetimo, Titova udovica, koja je 23. avgusta u teškom stanju primljena u Urgentni centar, gde joj je konstantovan rak kože, u četvrtak je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja stavljena na aparat za veštačko disanje.

Miljko Ristić, direktor KCS-a

Miljko Ristić, direktor KCS-a | Foto: Goran Srdanov

Istog dana je do potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića stigla Jovankina molba da bude sahranjena pored Tita, u Kući cveća. Od njih juče nije bilo moguće dobiti zvaničan komentar u vezi sa Jovankinom poslednjom željom, ali dobro upućen izvor „Alo!“ tvrdi da će Vlada nastojati da joj tu želju ispuni.

- Radi toga će predstavnici Vladinih nadležnih službi danas posetiti Kuću cveća kako bi utvrdili tehničke mogućnosti da Jovanka bude sahranjena u tom mauzoleju. Međutim, malo je verovatno da će moći da bude položena baš u Titov grob zbog ograničenog prostora postojeće rake, ali i komplikovane procedure i troškova dizanja velike nadgrobne mermerne ploče. Druga od opcija koju će predstavnici Vlade razmotriti sa nadležnima u Muzeju istorije Jugoslavije je da Jovanka bude sahranjena u posebnoj grobnici u sklopu mauzoleja - naveo je sagovornik „Alo!“.

Joška Broz

Joška Broz | Foto: Jelena Vučetić

Joška: Mesto joj je uz Tita!

Povodom želje Jovanke Broz da bude sahranjena kraj pokojnog supruga maršala Tita, čini se, u javnosti nema ozbiljnih protivljenja. „Alo!“ je, podsetimo, već pisao o tome da je i Titov unuk Joška Broz saglasan da Brozovoj udovici, ukoliko to želi, treba omogućiti da bude sahranjena u Kući cveća, pored njegovog dede.
- Lično nemam ništa protiv toga da, ukoliko ona to hoće, bude sahranjena pored Tita. Moji roditelji su bili razvedeni, pa smo ih zajedno sahranili, a ona je bila Titova zvanična supruga i to je i ostala - istakao je nedavno za „Alo!“ Brozov unuk.

Poslednji komentari
  • Milos NS Vreme: 01.10.2013 20:00h

    Kazu ljudi da "dobar izgovor (da ne budu u istom grobu) para vredi". Neki "teoreticari zavere" i dalje tvrde da Tito ne pociva u tkz.Kuci cveca

  • Srbenda Vreme: 01.10.2013 20:19h

    I dalje ne smeju da otvore Tiletov grob... uzas !!!

  • MARSOVAC Vreme: 01.10.2013 20:21h

    STA SE PRAVI NOVO GROBLJE NA DEDINJU? JEL SE T SAHRANJUJU SAMO ZITELJI DEDINJA, DODJOSI?

  • william Vreme: 02.10.2013 08:20h

    E stvarno svašta. Ne može se sahranjivati gde ko hoće.

  • драган Vreme: 02.10.2013 08:26h

    Е нека се неко озбиљан јави ко ће да отоври Титов гроб, па макар то била уз Јованкину жељу и жеља целог народа.Ако смете од Втикана да то урадити онда ћу стварно рећи Србија је газда у својој кући. Доказ ових манипулација са ценом отварања гробнице и сви м осталим,да је светиЈосип радник сахрањен у Ватикану,а не у Београду. Тај случај је преко 20 год. у народу присутан као прича, а знате ону народ никад не греши. Отворите гроб и скините већ једном ту мистерију, и мистерију хисторије у о том чувеном времену његове владавине, где су срби нестали са многих простора бивше СФРЈ,много пута веће него за турског царства.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP