Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA SRBIJE ŠEST MESECI KASNILA SA PLAĆANJEM UKOPA PRVE DAMA SFRJ!

Jovanka sahranjena na veresiju!

Autor: R. K. | 02.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Iako je Jovanka Broz sahranjena još u oktobru prošle godine, Vlada Srbije je tek 25. marta ove godine, odnosno šest meseci kasnije, odobrila sredstva u iznosu od 1.354.000 dinara za pokrivanje troškova njene sahrane. Sahrana prve dame SFRJ mesecima nije plaćena, kako saznajemo, zbog nedostatka para u budžetu.

Jovanka Broz  (1924-2013)

Jovanka Broz (1924-2013) | Foto: Vesna Lalić

- U oktobru prošle godine, kada je Jovanka preminula, u budžetu nije bilo para za sahranu. Sredstva su ove godine, odlukom Vlade, obezbeđena iz tekuće budžetske rezerve - objašnjava za „Alo!“ ministar Rasim Ljajić, koji je bio predsednik organizacionog odbora za sahranu Jovanke Broz.


Jovanka Broz sahranjena je 26. oktobra u Kući cveća, pored Titovog groba, uz vojne počasti i plotun jedinice Garde Vojske Srbije. Sahrani je, prema proceni policije, prisustvovalo oko 10.000 ljudi, a među njima je bio državni vrh naše zemlje, ali i brojne strane delegacije. Međutim, tek prošle nedelje Vlada Srbije donela je rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve kojim su se Generalnom sekretarijatu Vlade odobrila sredstva u iznosu od 1.354.000 dinara za pokrivanje troškova te sahrane.

Inače, odmah nakon smrti Jovanke Broz u javnosti su počele polemike u vezi sa mestom i cenom sahrane. Pominjano je više mogućnosti - od kremacije, pa do pomeranja nadgrobne ploče u Kući cveća teške devet tona, od čega se brzo odustalo jer su troškovi procenjivani na 500.000 evra. Na kraju je odlučeno da se ispoštuje želja Jovankine porodice da Titova supruga bude sahranjena u Kući cveća, a generalni sekretar Vlade Veljko Odalović tada je rekao da će sahrana biti „skromna, ali dostojanstvena“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP