Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEPRAVDA

Jovankinoj naslednici samo iscepane haljine!

Autor: 24 sata | 22.10.2013 - 09:21:00h | Komentara: 4

Jedina naslednica Jovanke Broz, njena mlađa sestra Nada Budisavljević, od sve imovine koja je po zakonu, ali ne i u stvarnosti, pripadala Jovanki, dobiće samo pravo da nastavi ostavinsku raspravu Titove imovine dugu 30 godina. Pošto njen epilog gotovo sigurno ni ona neće dočekati, ostaje nada da će Srbija višedecenijsku nepravdu nanetu Jovanki jednog dana ispraviti prema njenim sestrićima.

Jovanka Broz

Jovanka Broz | Foto: Mikica Petrović

Titova udovica, koja je 1980. iz vile na Dedinju izbačena pištoljima i uz pretnje, kao poslednji kriminalac i osumnjičeni špijun, od celokupne zaostavštine doživotnog predsednika SFRJ dobila je samo svoje haljine - i to iscepane, pošto je državni vrh pune tri godine u njima tražio izmišljene mikrofilmove.

- Na razne načine su pokušavali da Jovanki oduzmu ličnu imovinu i pravo na trećinu Titove zaostavštine, a kad nisu imali kud, doneli su zakon prema kojem je sve pripalo državi. Tek 2000. godine, kao Jovankin advokat, uspeo sam da u Ustavnom sudu izdejstvujem ukidanje čuvenog zakona "leks Jovanka”, jer su i oni tamo shvatili da je stvarno previše - objašnjava Fila.
Ukidanje “leks Jovanke” bio je i jedini pomak koji je naše sudstvo u raspravljanju Titove imovine uspelo da napravi za tri decenije. Sve što je pripadalo njemu i Jovanki čuvalo se u sefovima Narodne banke Srbije, koji su otvoreni pre nekoliko meseci. Nažalost, njegov sadržaj samo se nagađa. Spekuliše se da se u njima nalaze desetine kilograma zlata nestalog tokom Drugog svetskog rata, vredna umetnička dela, Titove poslednje plate, nakit, odlikovanja izuzetne vrednosti, zlatnici Karađorđevića koje je Tito prisvojio ili su mu stavljeni na raspolaganje...
- Jedino što je ova država dala Jovanki od onoga što joj je pripadalo su lična dokumenta i pravo glasa, a posthumno i naslovne strane i dozvola da bude sahranjena u Kući cveća. Nikad nije ostvarila čak ni pravo na penziju, već je živela od mesečne apanaže. Ukradeno joj je i pismo koje joj je Tito ostavljao kad god bi negde odlazio, u slučaju da mu se nešto dogodi, a memoare koje svi pominju, čak i ako ih je ikad napisala - uništeni su. Kada će joj biti dosuđena imovina koja joj pripada, ne znam, ali znam da ja to neću doživeti - dodaje Toma Fila.
Jovanka Broz biće sahranjena u subotu u 12 sati, u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj počiva njen suprug Josip Broz Tito.
Prema rečima Rasima Ljajića, predsednika organizacionog odbora, sahrana će biti obavljena uz sve vojne počasti, budući da je Jovanka Broz bila nosilac Partizanske spomenice.
Poslednji komentari
  • sloba Vreme: 22.10.2013 10:13h

    I totije pravna država, bolje da nepostojiš ovakva kakva jesi, opet je bolje pod nečojom čizmom ego pod ovim pljačkašima, toliko od mene.

  • NenaBgd. Vreme: 22.10.2013 13:40h

    Sve je to bila medjusobna bitka medju revolucionarnim lopovima.Zrtve su oni koje su pretece danasnjih lopova ubijali,izivljavali se na njima i otimali im generacijama stecenu imovinu.Da komunizam jos zivi u Srbiji dokaz je i dalje sahranjivanje u tudjem dvoristu.

  • astra Vreme: 22.10.2013 17:25h

    Gospođo Neno Bgd, lopova je bilo i biće, toga smo i mi sami svedoci. zato se ne slažem sa Vama da je baš sva imovina, i sada i nekada, uvek pošteno stečena. Živim u Srbiji, a nisam Srpkinja, i želim da me ovde sahrane, a zato mi nije kriv komunizam, več moje ubeđenje. Imeta godina, gospođo, a ne barate bas činjenicama, a ni pojmovima.

  • Staljin Vreme: 22.10.2013 17:37h

    Jadna si i bedna Srbijo... najbolje bi bilo da nas proguta zlo i da nestanemo kao da nas nije ni bilo jer ovu sramotu koju su naneli CELICNOJ LEJDI,PRVOJ I ZADNJOJ DAMI SFRJ,NAJPRE COVEKU ne moze se nikad zaboraviti uvek ce se neko setiti najvece blamaze ,zla i nepravde u OVORZAVI....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP