Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEŽE OD SUŠTINE PROBLEMA

Jovanović: Irinej i Dačić
robuju starim zabludama!

Autor: Tanjug | 25.11.2012 - 17:12:00h | Komentara: 5

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da patrijarh srpski Irinej i premijer Srbije Ivica Dačić "robuju starim zabludama" i površnom bežanju od suštine problema današnje Srbije i ne razumeju ni zemlju kojoj žele da budu autoriteti, ni svet i vreme u kome se ta zemlja nalazi, niti razloge višedecenijskog propadanja Srbije.

Koliko je vlast uštedela?: Čedomir Jovanović

Napao patrijarha i premijera : Čedomir Jovanović | Foto: Vladislav Mitić

"Srbiji je potrebno otrežnjenje i sve što nam se dešava zbog političkih grešaka iz prošlosti, uključujuči i odluke Haškog tribunala, nacionalne elite, među njima i crkva, morale bi da upotrebe kako bi pomogle narodu da razume da iste greške nikada ne smemo ponoviti", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi objavljenoj na sajtu LDP-a.


On je kritikovao izjave premijera i patrijarha i ocenio da je za građane " traumatična i beskorisna rasprava koju na potpuno pogrešnim tezama vode patrijarh i premijer".

"Niti je tačno da bi evropska orijentacija zemlje značila komadanje Srbije, niti je u pravu premijer kada kaže da ćemo bez Kosova ostati i ako odustanemo od Evrope, tražeći u Evropi kompenzaciju za taj gubitak. To je prepucavanje koje nema nikakve veze sa stvarnim potrebama ove zemlje i ne pruža odgovor ni na jedno pitanje koje je ključno za naš opstanak", smatra Jovanović.

Lider liberala smatra i da Srbija najzad mora da definiše svoj politički cilj, način na koji će ga ostvariti.

"Svoju sreću nećemo pronaći tako što ćemo nastaviti da se zaklanjamo iza pogrešno protumačenih mitova, bez spremnosti da priznamo gde smo kao društvo grešili", ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, nema mesta samozavaravanju da će uporno ponavljanje fraze o Evropi i Kosovu sačuvati Kosovo, "niti da će patetika o večitoj žrtvi i nepravdi koju Srbija trpi ponuditi bolju sudbinu od one koje su nam doneli oni koji su pre patrijarha Srbiji nudili spas kroz propadanje u samoizolaciji".

"Taj recept fatalizma, koji danas i patrijarh i premijer svako na svoj način ponavljaju, već nas je uništavao u prošlosti, kada smo prvo sebe odsekli od sveta početkom devedesetih, a onda posle nekoliko godina potpuno okrenuli glavu i napustili Srbe širom bivše Jugoslavije kada je (Slobodan) Milošević nakratko počeo da vodi navodno drugačiju politiku, ali na sličnim osnovama koje danas Dačić nameće društvu", ocenio je Jovanović.

Lider LDP smatra da će Srbija postati država onda kada bude bila sposobna da razume Evropu, kada kroz njene mehanizme postane sposobna da razreši probleme sa narodima koji oko Srbije žive i kroz politički dogovor sa Prištinom.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: FoNet

Patrijar je na današnjem parastosu u Sabornoj crkvi, izmedju ostalog, rekao da Srbija sebe smatra delom Evrope i da je uvek bila deo Evrope, da poziv u evropsku zajednicu naroda treba prihvatiti ukoliko nas prihvate onakvima kakvi jesmo, ali da, ukoliko nas budu uslovljavali Kosovom, nećemo prihvatiti taj poziv.

"Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slovenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša podrška i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše", naveo je patrijarh.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Komentarišući poziv patrijarha da se ne ide u Evropu po svaku cenu, Dačić je u izjavi novinarima naveo da ne treba polaziti od toga da će EU tražiti od nas priznanje nezavisnog Kosova.

"Znači, nemoj sada da meni neko govori šta su nacionalni i državni interesi", poručio je Dačić.

"Neko kaže nemojte da udjete u EU, daćete Kosovo. Mi možemo da kažemo nećemo u EU, a da li će onda neko da nam vrati Kosovo", upitao je Dačić.
Poslednji komentari
  • Bob Vreme: 26.11.2012 00:58h

    Bagra izdajnicka,priseo ti svaki dinar!!!

  • SRBIN Vreme: 26.11.2012 04:04h

    Dramaturg ponovo filozofira, a nece da kaze kako je "kupio" fabrike, kako se nakrao i kako vozi silne dzipove..??...kaze zena, pa ta mu zena izbegla od rata 90ih, kako to da je stovrila, kako to da oni sto su proterani od USTASA u OLUJI, nisu stvorili...jao filozofe, ne foliraj vise narod i ne prodaj nam tu demagogiju, koju uzgred finansiraju strukture siptarske mafije, od prodaje naseg roblja i prodaje droge, srami se.

  • ksenija Vreme: 27.11.2012 12:21h

    Ceda - u sve se mesa!!!

  • jova Vreme: 27.11.2012 12:22h

    Da nema Cede da nam sve lepo objasni i analizira mi prosto ne bi smo znali nista da shvatimo!!!

  • razocarana Vreme: 27.11.2012 12:22h

    Ooooo,evo nama opet Cede!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP