Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR PROSVETE UPOZORAVA:

Jovanović: Neko će morati u zatvor zbog trovanja đaka!

Autor: Tanjug / A.O. | 01.11.2013 - 15:01:00h | Komentara: 2

Ministar prosvete Tomislav Jovanović upozorio je danas da će neko morati da ide u zatvor zbog trovanja školske dece hranom, pre dva dana.

Tomislav Jovanović

Tomislav Jovanović | Foto: Aleksandar Dimitrijević

"Ili ja ili onaj ko je otrovao decu, to moramo da isteramo do kraja", poručio je ministar Jovanović na sednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije i naveo da je nedopustivo što u 21. veku imamo decu otrovanu u školama.


Jovanovićev pomoćnik Ljubiša Antonijević ubeđen je da će javnost saznati ko je kriv za trovanje hranom školske dece, navodeći da je prethodnih dana pomoć zatražilo 246 učenika nižeg osnovnoškolskog uzrasta.

"Saznaćemo sigurno ko je kriv", rekao je Antonijević jutros RTS-u, smatrajući da svi u lancu - proizvođač, ali i oni koji se brinu o kontroli hrane, treba da budu procesuirani.

Kako je naveo, prema informacijama Gradskog zavoda za javno zdravlje, 246 učenika je pre dva dana zatražilo pomoć nakon trovanja hranom u 12 škola, uključujući i dve privatne.

"Državne institucije postoje, ali očigledno ne rade svoj posao", rekao je Antonijević i naveo da se još ne zna da li je zaraza dece potekla od prljavih ruku, posuđa, tokom distribucije hrane...

On smatra da ništa nećemo postići ako se ne sprovede nijedna kazna.
"Mora neko biti kažnjen, jer je ovo što su preživela deca i roditelji nedopustivo", rekao je Antonijević.

Broj otrovane dece raste iz minuta u minut

Prizor iz Tiršove veče uoči trovanja | Foto: Rajko Ristić

Sanitarni inspektori su zatvorili kuhinju u restoranu "Zlatna varoš", koji je snabdevao škole hranom od koje su se otrovala deca u produženom boravku.

Uzrok trovanja više od 90 beogradskih osnovaca je stafilokok, odnosno stafilokokni enterotoksin, koji je za sada pronađen u špagetima posluženim za ručak đacima Osnovne škole “Milena Pavlović Barili”. Sanitarna inspekcija je zbog nehigijenskih uslova zabranila rad ugostiteljske firme “Zlatna varoš” u kojoj je hrana pripremana, ali ko je odgovoran za masovno trovanje mališana biće poznato u naredna dva do tri dana, kada budu gotove sve potrebne epidemiološke analize, poručuju nadležni za “Alo!”. Ukoliko se dokaže nečija krivica, preti mu do pet godina zatvora!


Dr Radosav Mitrović, šef odseka za sanitarni nadzor Beograda, ne može sa sigurnošću da tvrdi da li je krivac neko od zaposlenih u “Zlatnoj varoši”, ali smatra da loši higijenski uslovi u kuhinji mogu biti jedan od uzroka pojave sporne bakterije.


- Izvor i puteve širenja zaraze ispituju epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje. Sanitarni inspektori su obavili vanredni sanitarni nadzor i doneli usmeno rešenje kojim se “Zlatnoj varoši” zabranjuje korišćenje prostorija, opreme i uređaja u kuhinjskom bloku restorana zbog ukrštanja čistih i prljavih puteva, dok se ne obezbedi adekvatna prostorija za pranje i sušenje posuda za transport pripremljene hrane - izjavio je Mitrović za “Alo!” i dodaje da su svi zaposleni u restoranu imali uredan obavljen sanitarno-zdravstveni pregled.


U međuvremenu, epidemiološke ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ) nastavile su sa istraživanjem uzroka toksikacije hrane, a konačne rezultate očekuju za nekoliko dana.

 

- Prve analize pokazale su prisustvo toksina iz bakterije stafilokoka u dva uzorka špageta pomešanih sa sosom od mesa, ali u sosu toksin nije nađen. Čekamo rezultate ostalih uzoraka uzetih iz škole i kuhinje u kojoj je hrana pripremana, kao i rezultate vanrednog sanitarnog pregleda zaposlenih u toj kuhinji. Kada budu gotovi svi rezultati, kao i nalazi sanitarne i veterinarske inspekcije, biće poznat izvor zaraze - rekla je za naš list dr Nevenka Pavlović, rukovodilac Centra GZJZ za kontrolu i prevenciju bolesti.


Direktor Gradskog zavoda Slobodan Tošović objašnjava da spornu bakteriju stafilokoku ljudi najčešće nose u grlu i na koži i da ona može, ali i ne mora da kod nosioca izaziva simptome.


- Može da se prenese rukama, to jest kontaktom, a loša higijena može da bude uzrok zaraze. Ipak, da li je u ovom slučaju hrana zaražena tokom pripreme, transporta ili distribucije, znaće se kad budu gotove sve analize - zaključio je Tošović.


Advokat Nebojša Perović navodi da ukoliko se utvrdi da je trovanje nastalo od škodljive namirnice koja može da izazove određenu bolest, onda se tu može raditi o krivičnom delu iz grupe krivičnih dela koja su usmerena protiv zdravlja ljudi.


- Moguće je da se u okviru toga radi o krivičnom delu davanje škodljivih namernica za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, a eventualno ako se radi o nehatu onda do tri godine. Ličnog sam uveren da sigurno niko nije imao nameru da otruje decu - kaže Perović.
 

Vlasnik restorana: Nemamo veze s trovanjem

restoran Zlatna Varoš

Inspekcija u "Zlatnoj varoši" | Foto: Oksana Toskić

Usluge zatvorenog restorana “Zlatna varoš” koristila je ukupno 21 škola, a samo u 15 škola nisu zabeleženi slučajevi trovanja. Ipak, vlasnik tog restorana Milutin Baštovanović negira da na bilo koji način ima veze sa trovanjem učenika.

restoranKuhinja zatvorena zbog ukrštanja čistih i prljavih puteva / Foto: Oksana Toskić

- Inspektorima sam dao analize mesa koje nabavljam i njihovu deklaraciju, odnosno potvrdu da je ono ispitano. Snabdevanjem škola se bavim pet godina i spremnjeno je oko dva milona obroka i nikada ni najmanji problem nije bio. Verujte, voleo bih i ja da se što pre otkrije šta se dogodilo - rekao je Baštovanović za “Alo!”.
 

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 01.11.2013 18:12h

    Mozda nije uzrocnik infekcije u restoranu, vec u skolama, jer nisu u svim skolama deca inficirana. Treba proveriti briseve nosa osoblja koje servira hranu sada po skolama.

  • Dragana Janković Vreme: 01.11.2013 23:38h

    Gospodine ministre,ako će neko morati u zatvor zbog trovanja đaka kako kažete, kako je moguće da vam odgovorni iz škole u Nišu osuđeni za svesne propuste i prikrivanje nasilja u školi nad našim Aleksom još uvek rade u istoj školi i čak napreduju u karijerama a o tome smo vas obavestili pisanim putem još pre mesec dana i još uvek nam niste odgovorili !? Dragana,Aleksina mama

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP