Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ROMAN „TAI“ UVRSTIO GORANA GOCIĆA MEĐU NIN-OVE LAUREATE

Jubilarna nagrada za „slobodu“

Autor: J. Jokanović | 14.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Knjiga „Tai“ Gorana Gacića u izdanju „Geopoetike“ dobitnik je jubilarne 60. NIN-ove nagrade za 2013. godinu, odlučio je žiri. Nagrađeni roman se iz obimne prošlogodišnje produkcije izdvojio ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije, navodi se u obrazloženju žirija.

Odlukom  žirija  iznenađen  i autor:  Goran Gocić

Odlukom žirija iznenađen i autor: Goran Gocić | Foto: Goran Srdanov

- Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti, roman je zasnovan na dubinskom popkulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan, toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu - rekao je Vasa Pavković, predsednik žirija, u kojem su još bili Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić. Nagradom je, kaže, iznenađen i sam autor.


- Kada sam napisao svoj prvi roman, nisam imao nikakva očekivanja, međutim, kako se izbor sužavao, nada je rasla. Očekujem ono najbolje što NIN-ova nagrada donosi. Ona je donela mnogo dobrog mnogim dobitnicima, nekima pak nije, i to sve možda treba uzeti sa zdravom dozom budističke skepse. Naravno, nisam uspeo da vidim svoje mesto u tom laskavom društvu dobitnika NIN-ove nagrade i još mi izgleda neverovatno - izjavio je Gocić, dodajući da je roman inspirisan stvarnim događajem koji je bio malo drugačiji nego što je predstavljen u romanu.

Sa dodele  nagrade

Sa dodele nagrade | Foto: Goran Srdanov

„Ali, dobar deo priče dolazi iz stvarnosti i autobigrafski je. Radnja je uglavnom smeštena u Tajland. Junak romana odlazi na putovanje koje će biti dosta dramatično za njega, preispituje se. Sreće ženu koja mu pomaže da se sabere i preživi“, objašnjava Gocić svoj roman, koji je, kako kaže, ljubavni epistolarni roman. Naslov njegovog prvenca na tajlandskom znači „sloboda“ i ima više značenja koja se mogu otkriti jedino čitanjem romana, naveo je on, otkrivajući da piše i drugi roman „Poslednja stanica Britanija“.

U konkurenciji za NIN-ovu nagradu su bila 182 naslova, a u uži izbor je ušlo pet. Gociću će nagrada svečano biti uručena 17. januara u Skupštini grada, a generalni sponzor je „Pošta Srbije“. Goran Gocić je krajem prošle godine za svoj roman „Tai“ dobio nagradu „Miloš Crnjanski“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP