Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI POLITIČKI KOMANDANT OVK:

Jug Srbije da se pripoji Kosovu!

Autor: Kurir | 29.10.2014 - 10:06:00h | Komentara: 0

Jonuz Musliu, nekadašnji politički komandant Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe i jedini kandidat za novog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, skandaloznim izjavama provocira javnost i preti da će aktuelizovati referendum iz 1992. godine, kojim se traži da se mesta u kojima žive Albanci na jugu Srbije pripoje Kosovu!

Jonuz Musliu

Jonuz Musliu | Foto: FoNet

Musliu, inače i predsednik Skupštine opštine Bujanovac i lider Pokreta za demokratski progres, poslao je juče otrovne strelice ka Srbiji:
– Tražićemo da se bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe tretiraju kako treba, tražićemo beskompromisnu upotrebu zastave i nacionalnih simbola, da se udžbenici na albanskom jeziku nabavljaju iz Prištine i Tirane, a razgovaraće se i o referendumu iz 1992 – zapretio je Musliu.
Reagujući na ovu izjavu, Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, poručio mu je da se mane zapaljivih, destabilizujućih i neprimerenih poruka.
– Umesto toga, treba da se okrene budućnosti i bori za što bolji položaj albanske zajednice, i imaće punu podršku državnih organa. Poručujem mu da razmišlja o zajedničkom životu Srba, Roma i Albanaca na tom području, da ne stvara dodatne pukotine i netrpeljivosti, koje dovode do incidenata, i da shvati da prekrajanje granica Srbije nije moguće jer to ne želi ni velika većina Albanaca na jugu Srbije, pa ni međunarodna zajednica – upozorava Drecun.
Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, ocenjuje da je ovakav zahtev Musliua opasan i čista provokacija.
– Bio je na čelu terorističke formacije, koja je samo iz političkih razloga kasnije pomilovana. Oni bi trebalo da budu krivično gonjeni i da budu u zatvoru – kaže Dragišić.
Albanci sa juga Srbije su se 1. marta 1992, u vreme raspada bivše Jugoslavije, na referendumu organizovanom u Bujanovcu, Preševu u Medveđi skoro plebiscitarno izjasnili za prisajedinjenje sa Kosovom.

 

Provokacije na KiM 


Đurić: Više od 30 incidenata za dve nedelje

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić upozorio je da je u poslednje dve sedmice nad Srbima i njihovom imovinom na KiM bilo više od 30 incidenata i da niko od počinilaca nije otkriven.
– Incidenti su učestali posle utakmice Srbija-Albanija u Beogradu – upozorio je Đurić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP