Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE

Kacin: Đinđićeve ideje preobrazile Srbiju

Autor: | 12.03.2013 - 19:25:00h | Komentara: 0

Srbija polako, ali sigurno, ide ka onoj budućnosti u kojoj je Zoran Đinđić rekao da ćemo se sresti, a otvaranje pregovora o članstvu u EU će biti ključan korak u tom pravcu, rekao je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

U saopštenju povodom desetogodišnjice atentata na premijera Đinđića, Kacin je ocenio da bi Srbija odavno pregovarala o članstvu u EU, a možda i ulazila u EU zajedno sa Hrvatskom, da su Đinđićeve ideje dobile podršku tadašnjih političkih lidera Srbije.

Jelko Kacin

Jelko Kacin

 "Atentat na premijera Đinđića je bio brutalan prekid demokratizacije Srbije nakon pada Miloševića", ukazao je Kacin napominjući da su izvršioci atentata imali aktivnu podršku nekih političkih struktura i da je zato od presudne važnosti za uspostavljanje pune vladavine prava u Srbiji da istraga o pozadini atentata dođe do kraja. 

Đinđić je tada ostao gotovo potpuno usamljen u svojoj viziji moderne Srbije, smatra Kacin, ali danas vidimo da njegova žrtva nije bila uzaludna i da je njegov uticaj na istoriju Srbije daleko veći nego što smo to mogli da zamislimo.
"U Srbiji sada postoji čvrst konsenzus oko potrebe evropskih integracija, pragmatizam je postao sastavni deo političkog života, a gotovo sve partije se nadmeću u tome ko više poštuje i nastavlja Điinđićevo političko nasleđe", naveo je izvestilac.
Đinđićeve ideje su, kako ocenjuje, preobrazile Srbiju, posle njegovog tragičnog kraja, a etika odgovornosti polako zamenjuje etiku principa kako se jednom sam Đinđić izrazio.

To je njegova najveća politička pobeda iz koje svi srpski lideri mogu mnogo da nauče, navedeno je u saopštenju Kacina.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP