Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA SAV GLAS

Kacin: Kosovo nije deo Srbije!

Autor: FoNet | 13.02.2014 - 10:57:00h | Komentara: 3

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za Televiziju Bosne i Hercegovine da odavno zna da je Kosovo nezavisno i da nije deo Srbije, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

Jelko Kacin

Jelko Kacin

Kacin je ocenio da je trenuta pozicija Evropske unije o statusno neutralnom Kosovu privremeno kompromisno rešenje i da on ne ulazi u to kakvo će biti konačno rešenje.
On je naveo da će Srbija pre priključenja EU morati da promeni Ustav, kao što su to učinile druge zemlje, pa i Slovenija.
Na pitanje da li to znači i da će Srbija morati da se odrekne teritorije Kosova, Kacin je rekao da odgovor na to pitanje zna, ali s obzirom na funkciju na kojoj se nalazi, nije u situaciji da na njega odgovori.
"Ja Jelko Kacin, odavno znam da je Kosovo nezavisno i da nije deo Srbije. Ja, Jelko Kacin, građanin Slovenije, znam da je moja zemlja odavno priznala nezavisno Kosovo i da je zato spaljena ambasada Slovenije u Beogradu i da će Srbija
za to platiti naknadu", rekao je Kacin.
On je dodao da kao potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu poštuje trenutnu situaciju i poziciju Evropske unije, koja ima statusno neutralan odnos prema pitanju Kosova.
Kacin je istakao da EU ima puno poverenje u političku elitu Srbije, za koju je rekao da je odogovrna prema sopstvenoj budućnosti i prema budućnosti svog naroda, svoje države i, pre svega, svoje ekonomije.
Upitan da li je EU napravila presedan kada je počela pregovore sa Srbijom, jer nema ustavno rešeno pitanje teritorije Kosova, Kacin je rekao da pretpristupni dijalog ne bi bio moguć da države članice EU, koje još nisu priznale kosovsku nezavisnosti, nisu za to dale "zeleno svetlo".
"Sada Evropska unija ima pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a EU takve pregovore može imati i takav sporazum zaključiti samo sa
državom, nikada sa društvom", naveo je Kacin.
Na pitanje da li je to apsurdno, jer EU počinje pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, koje ne priznaje pet država članica EU, i da li će zvaničnici EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo, Kacin je rekao: "Srbija je svesna,
zrela i odgovorna".
Poslednji komentari
  • vojislav Vreme: 13.02.2014 11:03h

    Pa nije deo, Kosovo je srce Srbije!

  • muharem ramadani Vreme: 13.02.2014 11:09h

    Pa naravno da nije deo srbije nije nikad nit ce biti, to samo budale ne znjau ili lazu svoj narod kako sa ga lagali od vajkada, sam narod treba da stane na put ovim lazovima, pa da krene dalje ova drzava, inace ne vidim neki boljitak.

  • mihailo Vreme: 13.02.2014 12:00h

    Da, i mi znamo da je Kacin sluzbenik Evropske unije i da mora da sprovodi politiku Evropske unije a sta misli privatno to moze da govori privatno u Sloveniji. A, da je teska baraba i to znamo i da je uvek otvoreno radio protiv srpskih interesa jos u Jugoslaviji. I TO znamo i TO nismo zaboravili i nikad mu necemo ni oprostiti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP