Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVESTILAC EVROPSKOG PARLAMENTA ZA SRBIJU

Kacin se nada rezultatima
dijaloga do kraja nedelje

Autor: FoNet | 17.04.2013 - 19:26:00h | Komentara: 0

Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova koji je u toku doneti rezultate do kraja nedelje, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i naglasio da se u njegovom izveštaju Savet Evropske unije poziva da odredi datum za početak pregovora sa Srbijom.

Jelko Kacin

Jelko Kacin | Foto: Wikipedia

Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona, rekao je Kacin na plenarnoj raspravi u Evropskom parlamentu o izveštaju o napretku Srbije.

"I Srbiji i Kosovu očajnički je potrebno da njihovi politički lideri posvete sve svoje vreme i energiju u proces reformi, jačanja vladavine prava i ekonomskog oporavka. Zato je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine politički imperativ", istakao je Kacin. Srpski i kosovski lideri su s pravom istakli da normalizaciju njihovih odnosa ne treba posmatrati isključivo kroz prizmu procesa pristupanja, rekao je on,
ocenjujući da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine u najboljem zajedničkom interesu Srbije i Kosova.
"Želeo bih da pozdravim ovo javno priznanje da EU ne nameće normalizaciju odnosa", poručio je Kacin. On je rekao i da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU.
"Moj izveštaj poziva Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom. Smatram da je to kako u našem, tako i u interesu Srbije", naglasio je on. Povodom rastuće "političke napetosti između centralnih i pokrajinskih organa u pogledu nadležnosti autonomne pokrajine Vojvodine", Kacin je pozvao sve aktere, posebno centralne vlasti, da pokušaju da spuste sve više zabrinjavajući ton ove rasprave.
"Pravno i političko rešenje za autonomiju Vojvodine ne treba da se raspravlja na ulici, već kroz normalan demokratski i institucionalni okvir koji će obezbediti da
se priznaju ekonomske i istorijske specifičnosti Vojvodine", istakao je on.
Prema njegovim rečima, tekuća reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je od presudnog značaja i Srbija, da bi pregovori o pristupanju išli glatko, mora da uspostavi ubedljiva dostignuća u ovoj oblasti.
"Neki ključni testovi u ovom procesu će biti istraga o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i zadocnela suđenja onima koji su odgovorni za ubistva novinara tokom 1990-ih", rekao je Kacin.
Iskreno se nadam da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosovo do kraja nedelje, "i mi i oni smo to zaslužili", zaključio je Kacin, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP