Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI EU PROPISI

"Kad moju kravu pritera, nema tih pelena!" (VIDEO)

Autor: Gane Đorđević | 11.10.2014 - 20:00:00h | Komentara: 2

Kako piše engleski „Dejli mejl“ u Bavarskoj ne prestaju protesti farmera koji su besni zbog odluke Evopske unije da se njihovim kravama zabrani obavljanje velike nužde na obroncima sa nagibom većim od 15 odsto, pa je zbog toga jedan tamošnji poljoprivrednik intimne delove svojih 18 krava povio u pelene.

Sada krave Jonhana Hubera mogu bezbrižno da grickaju sočnu travu na obroncima bavarskih Alpa, ne rizikujući da će, budu li se upiškile ili još gore, ukakile na zabranjenim mestima, svome gazdi doneti silne nevolje zbog vrlo rigoroznih evropskih zakona o očuvanju životne sredine.

Zaludni ti Evropljani,  nemaju pametnija posla:  Marko Milosavljević  iz sela Dinče

Zaludni ti Evropljani, nemaju pametnija posla: Marko Milosavljević iz sela Dinče | Foto: Gane Đorđević

Marko Milosavljević (61) iz sela Dučić pored Mionice, vlasnik jedne od najvećih farmi krava u Srbiji, začuđen je propisima EU. On od svoje devete godine čuva krave i do sada nije čuo da je njihov izmet bio uzročnik bilo koje bolesti kod ljudi. On, naprotiv, tvrdi da su njive tretirane stajskim đubrivom nastalim iz nus produkata njegovih ljubimica mnogo plodnije nego one koje su prskane hemikalijama.
- Slušaj, sinovac, to su najobičnije gluposti. Kakve pelene, kakvi bakrači. Moja jedna krava dnevno pojede i po 50 kila hrane. Kad je, da prostiš, pritera nema, bre, tih pelena koje bi zadržale tu ogromnu količinu go..ana - objašnjava Milosavljević, čije krave svakog dana daju preko pola tone mleka.


On sa nevericom gleda na pravila koja dolaze iz EU, tvrdeći da nema nikakve šanse da takvi i slični zakoni prođu u Srbiji.
- Šta treba da radim kad mi svinja kojim slučajem nazebe. Da joj ispletem džemper i navučem vunenu kapu i čarape. Ma, ajde, molim te, zaludni ljudi nemaju pametnija posla - s podsmehom zaključuje farmer iz Dučića.

Osamnaestogodišnja Marija S, koja na Rajcu čuva stado od tridesetak ovaca, nije čula za uredbu koja u EU domaćim životinjama propisuje mesto na kome će smeti da se olakšaju. Ukoliko bi ovaj zakon bio donet u Srbiji, ona bi bi se našala u vrlo nezavidnoj situaciji.

- Dok čuvam ovce mogu da učim i redovno dajem ispite na višoj u Valjevu. Ako bi imala obavezu da prepovijam ovce i odvodim krave do WC-a sigurno bih imala manje vremena za školu - zabrinuto kaže Marija.

Uzgajivač mangulica Milisav Ž. (64) iz jednog tamanvskog sela prosto se presekao kad je čuo šta nas čeka kad Srbija uđe u EU. U prvi mah on je pomislio da je po sredi šala, ali kada se uverio da nije sa čuđenjem je zaključio da takve zakone može da donese samo neko ko se prethodno napio loše rakije.
- Sunce ti žareno, da sam juče umro, ne bih znao da postoje pelene za krave - sumnjičavo je zaključio iskusni uzgajivač svinja.


Stroga primena propisa

EU planira da pooštri primenu direktive o nitratima koja od 1991. godine propisuje smanjenje zagađenja vodotoka jedinjenjima na bazi azota koja se naleze u izmetu domaćih životinja. Članice su dužne da obavljaju redovne inspekcije i o tome obaveštavaju nadležne organe u EU.


Zbog veličine alatke magarci ostali bez pelena

U Kenijskom gradu Limuru pre šest godina propao je pokušaj lokalnih valsti da uvedu pravilo po kome bi magarci morali da nose pelene kako bi gradske ulice bile čiste. Predlog odluke je izazvao veliki bes kod vlasnika ovih životinja, pa je zbog masovnih demonstracija njena primena odložena do daljeg. Vlastima je predloženo da zaposle više čistača ulica jer bi posao povijanja magaraca bio krajnje rizičan zbog njihove nepredvidive ćudi. Jedan vlasnik je tada izjavio da je završio u bolnici sa lomom noge samo zato što je svom ljubimcu neoprezno prišao s leđa. Problem bi bio nerešiv, posebno kod muških potomaka zbog veličine alatke za one stvari, pa je zbog toga gradskim ocima predloženo da, pre donošenja konačne odluke, praktično pokažu kako se magarcima stavljaju pelene.
Poslednji komentari
  • Milutin Vreme: 12.10.2014 02:19h

    Lako je kravi staviti pelene . Ko je zadužen za bikove??

  • ISTINA Vreme: 12.10.2014 11:50h

    По директиви ЕУ, употреба нитратних ђубрива се забрањује на обронцима са нагибима већим од 15%. Удружење пољопривредника Баварje страхује да ће ефекат нових правила бити забрана испаше крава на падинама - јер се њихова балега може тумачити као ђубрење. Јохан Хубер је направио пелене за своје краве у знак протеста против овог закона. Чини ми се да је овде на делу извртање чињеница - нитратна ђубрива (вештачка) су једна ствар, а стајско ђубриво нешто сасвим друго. Примена нитратног ђубрива на стрмим обронцима је расипање јер се једноставно спере са кишом и завршава у рекама, и даље у мору. Осим тога, нитрати у води погодује бујању плаво-зелених алги које онда потискују сав остали живот. Ова директива је добра за свакога (што је реткост за ЕУ) јер као крајњи ефекат има природније месо, здравије реке и мора ... а и фармери и даље добијају субвенције од ЕУ.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP