Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRENOVČANI NA PRAGU ZIME ZABORAVLJENI OD SVIH

Kad ne date pare, dajte nam šatore!

Autor: Radojka Ćoralić | 30.10.2014 - 20:00:00h | Komentara: 1

Pet meseci je prošlo otkako mi je voda odnela sve što sam imao, a ja do današnjeg dana ni od koga nisam dobio ni dinar, ni od opštine ni od države. Da hoće bar da mi daju šator, i to bi bilo bolje nego u ovakvoj kući, makar da ne duva promaja!

Sve što sam uspeo da uradim je od pozajmljenih para, a od države ništa nisam dobio

Sve što sam uspeo da uradim je od pozajmljenih para, a od države ništa nisam dobio | Foto: Dimitrije Goll

„Pet meseci je prošlo otkako nam je voda odnela sve,
a ni dinar dobili nismo. Ni šator nam ne daju, smrzosmo
se među golim zidovima“, kaže očajni Milutin Čalmić

Ali i za to su mi u opštini i gore kod Vatrogasnog doma rekli da nemaju - počinje priču za „Alo!“ Obrenovčanin Milutin Čalmić (59), kome su posle majskih poplava od kuće ostali samo goli zidovi.


Nezadovoljan rešenjem o kategorizaciji koje je dobio, Milutin je sa još dvadesetak meštana ulice Svetog Save u avgustu uložio žalbu. Do današnjeg dana, kaže, ni on ni ostali koji su se žalili nikakav odgovor nisu dobili.

 

Sredili Dom zdravlja


Više od 50 volontera, radnika jedne farmaceutske kompanije, juče je dobro zasukalo rukave u Domu zdravlja Obrenovac. Da bi pomogli u saniranju posledica poplava, uzeli su četke i farbu u ruke. Dok su oni farbali ogradu i sređivali oštećene prostorije, mališane na pedijatrijskom odeljenju uveseljavali su klovnovi i mađioničar. Domu zdravlja je uručena i donacija vredna 1.300.000 dinara, a sve uz podršku grada Beograda.

- Išli smo svukuda, ali džabe, para nema. Ja nemam od čega da sredim kuću, žena i ja smo u invalidskoj penziji i samo za lekove mesečno dajemo 17.000 dinara. Nikakvu pomoć nisam dobio, osim jednog kauča od neke agencije, ali šta mi i to vredi kad nemam gde da ga stavim. Voda se ovde zadržala 24 dana, ni krov se nije video, pola crepova nam je odnela. Dolazio predsednik opštine tad i kaže: „Nađite nekog da popravi to da vam bar ne prokišnjava u kuću“.
Mi smo to i uradili, ali dalje se ne može bez dinara - ogorčen je Milutin i dodaje da je već prestao da se nada da će pare leći. Na rešenje se, kaže, kao i ostalih dvadesetak porodica iz te ulice, žalio jer je njegova kuća u trećoj kategoriji, a mnoge njegove komšije su svrstane u četvrtu i petu kategoriju, iako je nivo vode svuda bio isti.

- Da hoće bar da mi daju nešto da mogu prozore da sredim. Najgore je što dok ne dobijem pravosnažno rešenje ne mogu da dobijem ni taj materijal za krečenje i ostalo što daju - dodaje Milutin. Njegova kuća je i dalje prazna, plafoni su popadali, struje nema i u njoj zasad nema života.

I njegova komšinica Julijana Lazarević već dva meseca čeka odgovor na žalbu. „Ovo je nekad bio dnevni boravak. Ovo što vidite su sve dobijene stvari, sto i stolice mi je dao brat, od prijateljice sam dobila krevet na kojem spavam. Kuća je 26 dana bila u fekalijama i dobili smo treću kategoriju, a komšija do mene petu, ovaj preko puta četvrtu“, jada se Julijana, napominjući da je razlika između treće i četvrte kategorije 100.000 dinara.

Miroslav Drenjanin (69), kome je takođe u dvorištu bilo više od četiri metra vode, imao je malo više sreće. On je 10. oktobra dobio pravosnažno rešenje da je u četvrtoj kategoriji, ali mu je rečeno da će novac morati da čeka 40 dana.

Miroslav Drenjanin

Miroslav Drenjanin | Foto: Dimitrije Goll

 
„Tek kad nam isplate te pare možemo da dobijemo i materijal za krečenje, pa će ti radovi morati da sačekaju, a evo, sad će novembar. Sve što sam uspeo da uradim je od pozajmljenih para, a od države ništa nisam dobio. Moram da vratim te pare, podove da sredim, da okrečim...“, kaže penzioner Miroslav, dodajući da će mu na svu tu muku sad i penzija biti smanjena.

Dok smo prolazili ulicom Svetog Save, nekoliko meštana se javilo sa istim problemom. Tu su i porodice Predraga Rankovića, Danijele Popović, Miladina Antonića...

Mnogi od njih su, kažu, očekujući pomoć od države pozajmili novac da bi se vratili svojim kućama, jer su deca morala u školu. „Od čega sad da vratimo pare“, pitaju oni i dodaju da su već izgubili svaku nadu.

Čučković: Biće, biće...

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, kaže za „Alo!“ da je podneto 400 žalbi i da je dosad rešeno ukupno 93. On je istakao i da žalbe nisu u rukama opštine, već Republičke komisije za procenu štete, kao i da ne postoji rok do kada bi to trebalo da bude rešeno. Na pitanje kada bi ove porodice mogle da očekuju novac, imajući u vidu da je već kraj oktobra, on je rekao: „Čim se usvoje zahtevi“. Prvi čovek Obrenovca je potvrdio i da je u toj opštini podeljeno 7.000 rešenja, kao i da je dosad 5.600 domaćinstava dobilo novac.

Poslednji komentari
  • !!!!!!!!!!!! Vreme: 31.10.2014 14:30h

    e sutra opet glasajte za ove što vam obećaše da zimu nećete sačekati napolju..............

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP