Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SMEDEREVCI VERUJU U BOLJE DANE

Kad rade peći, živi čitav grad!

Autor: Mihailo Medenica | 10.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Smederevo - dokono sunčano jutro, ni nalik sudbonosnom kakvo bi trebalo da je, mada ih se ova dunavska varoš nagledala dosad i teško da više veruje u sudbinu. Dođemo mu nešto kao položajnici, s obzirom na to da iz Beograda nosimo blagovesti o prodaji Železare, odnosno, potencijalnom kupcu...

Pamti kako se lepo  živelo: Radiša Čolović

Pamti kako se lepo živelo: Radiša Čolović | Foto: Dušan Milenković

- Nađoše li ga konačno - pomalo sumnjičavo zapitkuje Radiša Čolović, pečalbar u Rusiji, a nekada i sam radnik posrnulog giganta.


- Ako je tako, onda nazdravlje, biće boljih dana za Smederevo, jer bez Železare teško da ima neke perspektive! Pamtim kako se nekad živelo od nje, nadam se da će i ova omladina biti te sreće da svoj radni vek pamti po dobrom - kaže on.
Valjda hoće, prijatelju, mada ni sećanja iz kafića i sa biroa za zapošljavanje nisu za bacanje...

Šalu na stranu, omladina ne deli optimizam nekadašnjeg udarnika niti previše veruje u vesti iz prestonice. Barem ne ovo omladine što uz Dunav merači jutarnju kafu u podne.

Smederevci veruju u  bolje dane

Smederevci veruju u bolje dane | Foto: Dušan Milenković


- Znate kako će biti, kao sa Amerikancima! Neko će oprati gomilu novca, pokupiti kajmaka koliko može i otići, eto tako će se završiti i ova privatizacija - ubeđena je mlađana konobarica dok žurno prima porudžbinu, praćena odobravanjem ekipe oko susednog stola. Za razliku od starijih sugrađana, mladima, osim vere, nedostaje i kuraži da stanu pred objektiv i imenom potvrde svoj stav!

I nije im za zameriti, jer se danas lako postane kamen oko vrata...
- Mi smo svoje odradili i dočekali penzije, ali treba i deca negde da je dočekaju, tako da je to divna vest, ako tako i bude! Kad radi Železara, živi čitav grad, ne samo oni koji rade u njoj - kažu Sabit Morina, penzionisani komunalac, i njegov pajtos, nogu pred nogu premeravajući sunčan dan na trgu koji su nekada čistili.
Veruju u bolje sutra, baš kao i Mirjana Vidojković, čija je porodica živela od fabričkih dimnjaka u danima njihove slave.

- Nadamo se i zaista očekujemo mnogo! Budućnost Smedereva zavisi od toga, a ukoliko se Železara vrati na stare staze, biće bolje ne samo nama, već i čitavoj Srbiji - lepo je videti lice koje zrači tolikim optimizmom kao Mirjanino!
Pred samom Železarom, stanje redovno, valjda?! Poneki automobil uđe u krug fabrike, nešto ljudi prođe vidokrugom, malo ko voljan da nešto i kaže, barem ne zvanično.

Divna vest:  Sabit Morina

Divna vest: Sabit Morina | Foto: Dušan Milenković


- Ne plašim se, ali zašto bih trčao pred rudu i nešto izjavljivao, pa da ispadnem magarac?! Ne „udajemo“ Železaru prvi put, opekli smo se već - kratko i bojažljivo, u strahu da neko ne vidi, na stanici nedaleko od glavnog ulaza u pogon, kaza čovek i odmače se kao da olovka i beležnica mogu da opeku...

- Jedno je naći ponuđača, a sasvim drugo da taj i uradi nešto. Mogu i ja svašta da obećam, a hoću li ispuniti? Teško da od babe može biti devojka, ne verujem, ali dabogda me sutrašnjica demantovala! Imam dva sina, jedan radi nešto honorarno, drugi ni to, naravno da bih zbog njih želeo da Železara oživi grad, ali - dakle, posle još jednog umerenog pesimiste ustavljenog u Njegoševoj ulici i forsaža koji je dao petama rezultat je otprilike nerešen - Smederevci jednako veruju u bolje dane koliko i ne veruju ni u šta, jer, rekosmo, ovakvih sudbonosnih su se načekali i nagledali...

Možda je ipak ovaj januarski dan onaj pravi, a možda „od babe i ne može devojka“, koliko god dobrodržeća bila?
Kocka je bačena, koverte sa ponudama otvorene, „Ponos Srbije“, kako na jednoj od hala Železare piše, čeka!
Godoa, ili?

Kocka je bačena, koverte sa ponudama otvorene, „Ponos Srbije“, kako na jednoj od hala Železare piše, čeka

Kocka je bačena, koverte sa ponudama otvorene, „Ponos Srbije“, kako na jednoj od hala Železare piše, čeka | Foto: Vesna Lalić

„Esmark“ 1. februara preuzima Železaru Smederevo

Posle raspisivanja tendera za privatizaciju Železare stigle su tri ponude, od kojih je validna samo ponuda „Esmarka“, kazao je Bojan Bojković, predsednik tenderske komisije i izvršni direktor Železare, koji je istakao da bi pregovori sa „Esmarkom“ trebalo da budu završeni od 15. do 17. januara kako bi kupoprodajni ugovor bio potpisan najkasnije 30. ili 31. januara.
- Komisija će obaviti analizu ponude i dati preporuku Vladi Srbije, nakon čega će pozvati ponuđača da dođe na dalje pregovore - rekao je on na sednici komisije u Agenciji za privatizaciju.
Bojković je izrazio nadu da će se pregovori završiti uspešno jer je Vlada Srbije, kako je istakao, propisala precizne uslove tendera i „malo toga je ostalo nedorečeno“.
On je precizirao da su među ponudama dve koverte čiji pošiljaoci nisu poznati, navodeći da je jednu nakon zakonskog roka poslao advokat Aleksa Aleksić, kao punomoćnik neimenovanog konzorcijuma stranih i domaćih firmi.
Otvaranju ponuda u Agenciji za privatizaciju prisustvovali su ministri za finansije i privredu Dušan Vujović i Željko Sertić, kao i predstavnici sindikata Železare.
Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo, zadovoljan je jer se na tender za strateškog partnera te kompanije javio američki „Esmark“.
- Dobili smo novu šansu, koju će radnici Železare iskoristiti i ako sve bude kako treba, očekujemo da ćemo od 1. februara povećati proizvodnju - rekao je Prelić.
Obaveza budućeg većinskog vlasnika Železare biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva, koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.
Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012, kada ju je za jedan dolar kupila od američkog „Ju-Es stila“, koji se povukao zbog gubitaka. Nakon prodaje 80,01 odsto udela u Železari, Vlada će ostati vlasnik preostalog kapitala.

Poslednji komentari
  • tihivuk Vreme: 10.01.2015 10:48h

    Dala baba dinar da u kolo uđe,posle daje pet da iz njega izađe.Uz pesmu nadaj mi se nadaj ...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP