Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAZITE KAKVE FOTOGRAFIJE POSTAVLJATE NA DRUŠTVENE MREŽE

Kad ste na Fejsu, kao da ste na TV

Autor: A. E. | 17.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

„Moja najstarija kćerka je postavila na društvenu mrežu fotografiju svoje mlađe sestre, koja pohađa muzičku školu. Posle nekoliko dana u školu je došao nepoznat stariji muškarac i tražio da dete izvede sa nastave, predstavljajući se kao deka sa sela.

Postavljanje  slika na internet  je isto kao da ih  objavljujete na  televiziji Dragan Varagić

Postavljanje slika na internet je isto kao da ih objavljujete na televiziji Dragan Varagić | Foto: Profimedia

Dete je bilo zbunjeno i uplašeno, misleći da je to neki čovek kog znamo i iz pristojnosti je rekla da ga poznaje. Sreća je spasla da je ne izvede, ali je dolazio nekoliko puta i po imenu je tražio, jer je i ime bilo napisano ispod fotografije. Slučaj smo prijavili policiji... Zato nikakve slike dece ne stavljajte!“, napisala je jedna zabrinuta majka u svom komentaru.


Međutim, i pored ovakvih slučajeva i brojnih opasnosti koje vrebaju virtuelnim svetom, roditelji danas često, umesto da čuvaju u albumima, fotografije svojih mališana kače na društvene mreže.

- Postavljanje slika na internet je isto kao da ih objavljujete na televiziji. Zato bi svi roditelji, pre nego što se odluče na taj korak, trebalo da razmisle da li bi tu fotografiju svog deteta postavili u, recimo, nacionalni dnevnik - kaže Dragan Varagić, savetnik za poslovnu primenu interneta i savetuje da na društvene mreže nikad ne postavljate „ono što ne biste voleli da neko sazna o vama“.

- Takođe, deca ne bi trebalo da preko Fejsbuka objavljuju gde se nalaze u svakom trenutku, kao i da ne ostavljaju previše podataka o sebi. A roditelji bi deci trebalo da savetuju da ne kače provokativne fotografije, jer kad se fotografija jednom postavi na društvenu mrežu, ona zauvek ostaje tu - naglašava on, dodajući da ne postoji bezbedan sistem zaštite i da „ako je neko odlučio da vas prati, vi praktično ništa ne možete da uradite“.
Varagić ističe i da je najveći problem kod nas što ni roditelji nisu dovoljno edukovani po tom pitanju, pa deca uglavnom sve sama uče.

Iz porodilišta prvo na fejs

Među razlozima postavljanja fotografija dece na internet roditelji najčešće navode pokazivanje bebe udaljenoj familiji i prijateljima, ali to vide i kao način izražavanja svoje ljubavi prema detetu, kao i idealnu lokaciju za skladištenje uspomena, otkad albumi više nisu u modi. A istraživanje internet stranice „Portretista“ pokazalo je da čak 75 odsto novopečenih roditelja objavi slike svojih beba na društvene mreže, i to odmah posle njihovog dolaska na svet.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP