Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRAT UBIJENOG NOVINARA

Kad su ubili Slavka, ubili su i mene

Autor: Danica Ćuruvija | 17.04.2015 - 20:30:00h | Komentara: 2

„Smrt mog brata me je razbolela i dovela me u bolničku postelju. Kad su ubili njega, ubili su i mene. Ne mislim da ću dočekati dan da na optuženičkoj klupi vidim one koji su naredili ubistvo.

Lekari mu   dijagnostikovali kancer na plućima:  Jovo Ćuruvija

Lekari mu dijagnostikovali kancer na plućima: Jovo Ćuruvija | Foto: Dejan Briza

Ne očekujem da će država Srbija uspeti da dovede pred lice pravde Miru Marković, koja na optuženičkoj klupi treba da se nađe kao podstrekač ubistva mog brata, ali zato može da učini da optuži sve one koji su učestvovali u tom zločinu“, kaže za „Alo!“ Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, kome je u novembru prošle godine otkriven karcinom pluća i koji se od tada leči na Institutu za onkologiju Srbije.

Mira Marković

Mira Marković

Mira Marković: Ne pitajte me o tome!


Mirjana Marković, udovica Slobodana Miloševića, nije ni htela do kraja da sasluša naše pitanje u vezi sa tim da će porodica Slavka Ćuruvije predložiti njeno saslušanje, kao ni da je Jovo Ćuruvija smatra podstrekivačem ubistva.
- Nemojte me o tome pitati. Ne dajem nikakve izjave za novine - rekla je Mirjana Marković i prekinula vezu.
 

Jovo Ćuruvija iz bolničke postelje poručuje da su ga pogodila blaćenja njegovog brata i da je bolnički prag prekoračio nakon što se 16 godina sa porodicom borio da se pronađu krivci.

- Razbolelo me to što su mog mrtvog brata blatili svi režimi od 1999. do danas. Razna odeljenja tajnih službi pokušavala su da mu nalepe ne znam kakve odnose sa Mirom Marković, ali zašto ne pominju da je isto tako bio dobar prijatelj sa Zoranom Đinđićem, Vukom Draškovićem i ostalim opozicionim liderima. Slavko je bio oštar kritičar režima, i kao takav im je bio trn u oku - ističe Jovo Ćuruvija.

Brat ubijenog vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i nedeljnika „Evropljanin“ kaže da su optuženi trećerazredni krivci u lancu smrti Slobodana Miloševića.

- Izuzetak je jedino Rade Marković. Na optuženičkoj klupi nisu oni koji su naredili ubistvo i oni koji su učestvovali u ubistvu. Mislim na ljude koji su ga pratili i podatke o njegovom kretanju dostavljali organizatorima i ubicama moga brata. Sve dok oni ne budu osuđeni, uključujući i nalogodavce i ubicu ili ubice koji su na slobodi, ubistvo neće biti do kraja rešeno. To su oni koji su ga pratili kao dugogodišnji operativci službe i siguran sam da su mogli da naslute šta se sprema - ističe Jovo Ćuruvija, i navodi da su mnogi od tih doušnika i saradnika tajnih službi i danas u strukturama ovoj vlasti.

Uvek uz brata:  Jovo i Slavko

Uvek uz brata: Jovo i Slavko | Foto: Dalibor Danilović


- I dok su oni na vlasti, logično je da se svim silama trude da sve opstruišu, da se ne dođe do istine. S obzirom na to da je bilo ratno stanje, voleo bih da saznam ulogu pripadnika vojnih tajnih službi u Slavkovom ubistvu. Koliko sam informisan, bili su vrlo nepristupačni i nadobudni i nisu hteli da sarađuju sa komisijom koja je radila na otkrivanju ubica. Neverovatno je da u vreme ratnog stanja nisu znali ništa o ubistvu - dodaje on.

Jovo priča da ga Slavko nije poslušao kada ga je upozoravao da se ne vraća iz Crne Gore i da mu je život u opasnosti.

- Slavko se, nažalost, nije bojao i nije poslušao molbe svoje porodice. Verovao je da ga neće ubiti - kaže on i navodi da se 16 godina borio i obraćao srpskoj i evropskoj javnosti i raznim institucijama da nađu krivce.

- Zahvaljući Veranu Matiću, Ljiljani Smajlović i Draganu Kecmanu, načelniku beogradske policije, oni su otkriveni. Zahvaljujući njima i ostalim članovima komisije, došlo je do trenutka kad je država Srbija priznala da su njeni službenici ubili Slavka Ćuruviju - navodi brat ubijenog novinara.

Jovo Ćuruvija

Jovo Ćuruvija | Foto: Dejan Briza

„Imam dva jastoga u plućima“

Iako je oboleo od neizlečive bolesti pluća, Jovo ne gubi duh i šali se na račun.
- U šali kažem da imam dva jastoga u plućima. U celini se loše osećam. Primam hemioterapije po pet dana, pa pauziram, a tako će biti koliko bude potrebno - kaže Jovo, kome je karcinom dijagnostikovan nakon što je krajem septembra prošle godine operisao srce.
On kaže da je posebno zahvalan profesoru doktoru Miljku Ristiću i dr Kačaru, koji su mu operisali srce. „Spasli su mi i produžili život i dali šansu za borbu sa ovom teškom bolešću“, kaže Jovo. Zahvalan je posebno osoblju Instituta za onkologiju - sa načelnikom Davorinom Radosavljevićem na čelu i ordinirajućim lekarom Nemanjom Stanićem, kao i medicinskim sestrama odeljenja hematologije koje odmila zove „beli anđeli“. „Ulivaju nadu da pobedim opaku bolest“, naglašava brat ubijenog novinara.

Optuženi za ubistvo Ćuruvije

Optuženi za ubistvo Ćuruvije

Optuženi juče negirali krivicu


U Specijalnom sudu juče u kasnim podnevnim časovima završeno je pripremno ročište u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije. Tužilaštvo je iznelo svoje dokaze, a bivši optuženi debeovci Milan Radonjić, Ratko Romić, Radomir Marković negirali su optužbe. Osim njih, optužen je i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu. Kako saznajemo, tužilac je ponovio predloge iz optužnice, a tamo se kao prvi navodi bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, zbog koga je i tužilaštvo optužilo četvoricu nekadašnjih pripadnika DB. Zatim, još 89 svedoka, među kojima su i braća Simović, Dejan Milenković Bagzi, Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, Jovica Stanišić, Aleksandar Nikitović, Rodoljub Milović, Milorad Vučelić... Danas bi trebalo da punomoćnici i odbrana iznesu svoje predloge, među kojima će biti, kako saznajemo, i predlog da se sasluša Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića.
Radomir Marković je uhapšen 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića. Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.


Advokat: Novinari treba da prate suđenje


Zora Dobričanin Nikodinović, branilac optuženih Radonjića i Romića, istakla je da je šteta što novinari ne mogu da prisustvuju pripremnom ročištu.
- Mi smo insistirali na otvarajnu i tog dela postupka, ali to nam nije odobreno. Videćemo kako će se ovaj predmet dalje odvijati - navela je ona.


Prpa: Glavnih krivaca nema


Branka Prpa, koja je u trenutku ubistva Slavka Ćuruvije bila sa njim u haustoru u tadašnjoj ulici Lole Ribara, komentarišući najavljeni predlog punomoćnika porodice Ćuruvija da bude saslušana Mira Marković, kaže da je najnormalnije da se saslušaju svi akteri tog zločina, ali ona, ipak, misli da se to neće dogoditi.
- Već je trebalo da oni budu obuhvaćeni tužilačkom istragom. Sada je sve fokusirano na nekoliko pripadnika Državne bezbednosti, a ubistvo je bilo državno. Samim tim bi trebalo da budu pozvani na odgovornost i tadašnje bitne političke ličnosti - navela je Prpa.
Ona je dodala da je, ipak, praksa da, kao i u vezi sa ubistvom premijera Zorana Đinđića, ceo postupak ostaje na površini i da on ne vodi suštinskom rasvetljavanju zločina.


Legija ključni svedok


Ključni svedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine, jeste nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora. Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Poslednji komentari
  • Vasilj Vreme: 17.04.2015 21:04h

    Nije problem doci i do ovoga u Africi, uzeti ga, dovuci iz Afrike sa specijalnim letom (pitajte kako to radi MOSAD iz Izraela) i suditi mu u zemlji Srbiji. A taj bi tada pricao memoare o svim koji su povezani sa ubistvom. Problem je kako dovuci ovoga iz Afrike (Kuraka, ako se niste setili) posto nam i ovaj drugi avion trokirao...

  • ana Vreme: 18.04.2015 03:09h

    zasto su ga ubili? jel nesto zgresio? Zasto je ok kad ubiju one koji trguju drogom? Jel trgovinma državom i ljudskim sudbinama dozvoljena?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP