Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VALJA ZNATI

Kako da vam jelka traje duže?

Autor: Telegraf.rs | 31.12.2014 - 22:07:00h | Komentara: 0

Iako će zagovornici očuvanja životne sredine insistirati na tome da jelka bude veštačka, što je pride i daleko praktičnije, mnogi i dalje ne mogu da zamisle Novu godinu bez prirodnog mirisa četinara u svom domu. Naravno, najbolje onog s busenom ili drvo koje ima sertifikat da nije ilegalno sečeno.

Novogodišnja jelka

Novogodišnja jelka | Foto: Shutterstock

Međutim, pravo zimzeleno drvo podrazumeva i opadanje gomile nesnosnih iglica koje je ponekad nemoguće usisati sve do naredne praznične sezone. Evo kako da to sprečite i svoje drvce sačuvate do trenutka kad bi trebalo da ga zasadite ili odnesete do kontejnera.

Evo kako da okitite jelku lepše od komšije!
Ko pre devojci…
Činjenica je da u izboru novogodišnje jelke najbolje prođu prvi kupci. Stvar je u tome što se jelke seku ili vade još krajem novembra, a onda stoje po kojekakvim podrumima i kamionima, bez ikakve brige i nege.
Što je ranije kupite, imate više šansi da je svoje drvo spasete od propasti.
Izmerite prostoriju pre kupovine
Prilikom kupovine jelke trebalo bi da obratite pažnju i na visinu drveta. Najbolje je prvo izmeriti visinu i širinu prostora u kojem ćete ga držati, kako ne biste kupili preveliko ili premalo drvce.
Pritom, treba imati na umu i visinu saksije ili stalka u koji ćete staviti jelu ili smreku.
Što je jela teža, to duže traje
Nakon što pronađete drvce idealne visine, proverite koliko je teško, savetuju prodavci.
Šta je drvce teže, to znači da zadržava više vode. Samim time znači da je zdravije i da će trajati duže.
Adaptacija
S obzirom na to da četinari rastu u predelima gde je hladnija klima, oni su veoma osetljivi na vrućinu. Unošenjem u topli dom mogu da dožive šok, zbog čega će im otpasti iglice.
Potrebno im je dati period prilagođavanja na promenu, pa drvce pre unošenja treba držati u garaži ili pokriveno na terasi, kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika kad ga unesete.
Jela je izdržljivija, ali smreka (smrča) ima lepši miris
Kod odabira drveta trebalo bi paziti i na njihovu izdržljivost. Nordijska jela savršena je za jelku, zato što su joj iglice glatke i ne otpadaju. Takođe, grane su snažne, tako da će izdržati težinu svih božićnih ukrasa.
S druge strane, većina će se opredeliti za smrču, zbog njenog intenzivnog mirisa. Važno je imati u vidu to da je smrča osetljivija na toplotne razlike nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umerenom temperaturom.
Držite ga podalje od radijatora
U stanu ga je najbolje držati što dalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti, jer će to usporiti opadanje iglica. Toplota isušuje drvce, zbog čega ono brže propada i dobija smeđu boju. Upravo zbog toga preporučuje se da u blizini držite ovlaživač vazduha.
Voda i zemlja
Isečena jelka u proseku traje od četiri do šest nedelja. Da bi trajala što duže, treba joj podrezati deblo za santimetar i po i uroniti je u posudu s vodom.
Ako je jelka s busenom, prebacite je u saksiju, dopunite zemljom i redovno zalivajte. Tako će duže vremena ostati sveža i neće potamneti. Osim toga, preporučuje se da je povremeno poprskate i osvežite vodom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP