Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAVET

Kako da zakinete EPS!

Autor: A. Medaković | 03.03.2013 - 09:29:00h | Komentara: 5

Najava poskupljenja struje za 10 ili 12 odsto, koje nas očekuje u aprilu, dodatno će osiromašiti i ovako tanke novčanike građana. Iako su se građani već izveštili u akrobacijama kojima uspevaju da prežive od prvog do prvog u mesecu, “teži” računi za struju mnogima će biti preveliko opterećenje za kućni budžet. Zbog toga, “Alo!“ vam predlaže cake kojima možete da umanjite svoj račun za struju i tako date manje para Elektroprivredi Srbije. Evo nekoliko načina da umanjite vašu potrošnju.

11% Bojler

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

Kako i gde uštedeti

Kako i gde uštedeti | Foto: ALO!

10% Mašina za pranje veša

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite predpranje za beli veš i koristite kraće programe.

45% Grejanje i hlađenje

Grejanje, ali i hlađenje stana spada u najveće izdatke kada je u pitanju potrošnja električne energije. Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 odsto. Takođe, ako se grejete na struju, izaberite ona grejna tela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje (A klasa 18 troši 45 kilovata mesečno, ako je koristite jedan sat dnevno) vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni.

6% Frižider i šporet

Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda. Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

2% Mašina za sudove

Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštedeće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni)i uključujte je posle ponoći.

7% Svetlo

Potrošnju struje značajno ćete smanjiti ukoliko umesto sijalica koristite neonsku rasvetu. Obična sijalica od 100 vati potroši 30 kilovat-sati mesečno, ako radi deset sati dnevno, a „štedljiva“ samo šest kilovat-sati. Međutim, za razliku od obične sijalice, koja nije opasna za zdravlje, „štedljive“ sadrže živu i ukoliko puknu, opasne su po život. Takođe, tim sijalicama je potrebno mnogo duže vreme i veća energija da postignu punu jačinu, a i svetlost je slabijeg intenziteta.

4% Električni aparati

Vaš TV, DVD plejer, komjuter, ali i svi ostali elektronski aparati doprinose uvećanom računu za struju. Kada ne koristite kompjuter i monitor, stavite ih u slip mod, jer oni na godišnjem nivou u protivnom potroše i do 1.100 kilovat-sati. Takođe, kada koristite peglu, ispeglajte svu garderobu koja je za peglanje, jer pri svakom narednom peglanju dodatno trošite energiju za zagrevanje pegle. 
Poslednji komentari
  • bogster Vreme: 03.03.2013 11:20h

    Sem slatke price, od "nove&" ministarke potrosaci nista nisu dobili. Dobili su novo poskupljenje i novu kradju struje. Ostao je isti obracun koji ni Nikola Tesla ne bi razumeo, ta skrivena kradja kilovata, angazovane snage izmisljena je samo readi pljacke. Zorana kao i njeni predhodnici ponamestala je nove SNS direktore koji sa strukom nemaju veze. Na primer u Sapcu su postavili nekog preletaca iz SNS koji je nekad bio komunalac, stari DS direktor je postao savetnik, kao i njegov predhodnik Slobin kadar koji je postao savetnik. Znaci sjasi Kurta da uzjase Murta, al Murta nek ostane nek drpa jos, preko otvorenih privatnih firmi nastavljaju pljacku. Da nisi Zorana podigla plate rudarima pa nam zato podizes cenu struje. I dalje vrsite uvoz uhodanim lopovskim semama. A ti umislila da si neka macka, jer si skinula par kilograma, pa nam svako vece pokazujes "batake", ne bi li zaboravili da se pljacka nastavlja

  • Nemojte tako Vreme: 03.03.2013 13:09h

    U naslovu teksta ispravnije i poucnije bi bilo da stoji kako da ekonomicnije trosite struju. Zasto i naslov u novinama da asocira na nesto negativno. A vaspitna uloga novina?!

  • Tesla Vreme: 03.03.2013 17:27h

    @Nemojte tako Znaci ako nas drzava potkrada i pljacka to je OK, a mi to treba da trpimo? Izvini, ali ja nisam izgoreo po mozgu oliko, tebi ako odgovara ovakvo stanje, tvoja stvar. Ali nemoj nam popovati, ni novinama, sta da radimo da bi preziveli, iako radimo posteno. Dosta je takvih licemera i sveznalica kao sto je ministarka kvazi-doktor-nauka koja ne bi znala ni da nabroji osnovne elemente jednog generatora struje i kako radi a pravi se da se razume u energetiku. Cena jeste ekonomski deo, ali nismo svi mi pali sa drugog sprata da nam se pricaju bajke po kojima ispada da se struja dobija rucnim motanjem pa treba da bude skupa. Neka smanje plate i osoblje i imace za remonte, investicije i za dva nuklerana reaktora.

  • Драгомир Vreme: 03.03.2013 20:13h

    100 метара црне пластик цеви па у спиралу на кров према југу!Одоздо цев са долазећом водом а одозго директ у бојлер и цевке са врућом водом.ОСТАЛО ЧИНИ СУНЦЕ!А онај точкић ћути.Онда идемо на кућне ветрењаче или панеле за струју.И вишак струје продајемо електро лобију по нашој тарифи.Ако неће онда продајеш комшијама!Само да тај лоби зауздамо па ко више троши и редовно плаћа има охохо попуст!

  • kopač kontejnera Vreme: 04.03.2013 08:00h

    Izgleda da se vraćamo "u Rumuniju za vreme Čaušeskua"!!!????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP