Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Kako je opljačkana „Luka Beograd“?

Autor: Ekipa Alo! | 30.01.2013 - 23:26:00h | Komentara: 5

Preduzeće “Luka Beograd”, koje koristi 220 hektara u centralnoj gradskoj zoni između Francuske ulice i Pančevačkog mosta (opštine Stari Grad i Palilula) privatizovano je 1998. godine po tada važećem Zakonu o svojinskoj transformaciji, kada je 60 odsto akcionarskog kapitala besplatno podeljeno zaposlenima, 30 odsto preneto na akcijski fond, a 10 odsto republičkom penzionom fondu

Luka Beograd

Luka Beograd | Foto: Jelena Vučetić

1. Prva privatizacija
Preduzeće “Luka Beograd”, koje koristi 220 hektara u centralnoj gradskoj zoni između Francuske ulice i Pančevačkog mosta (opštine Stari Grad i Palilula) privatizovano je 1998. godine po tada važećem Zakonu o svojinskoj transformaciji, kada je 60 odsto akcionarskog kapitala besplatno podeljeno zaposlenima, 30 odsto preneto na akcijski fond, a 10 odsto republičkom penzionom fondu.

2. Ponuda za preuzimanje
U vreme kada je obavljena koncentracija vlasništva u “Luci Beograd”, promet akcija se mogao odvijati samo na berzi i u situaciji kada bi kupac prešao prag od 25 odsto učešća u vlasništvu preduzeća. U tom slučaju, kupac je morao da zatraži odobrenje za kupovinu od Komisije za hartije od vrednosti, a taj način sticanja akcija zove se ponuda za preuzimanje.

3. Potcenjena vrednost “Luke”
Rukovodstvo “Luke” odlučilo je 2005. godine da sačini procenu vrednosti kapitala firme, jer je poslednja procena vrednosti, izvršena krajem 1998. godine, ukazivala na to da je vrednost kapitala znatno niža od tržišne. U aprilu 2005. godine angažovan je Institut ekonomskih nauka da sačini novu procenu. Institut je u junu dao preliminarne rezultate, po kojima je knjigovodstvena vrednost kapitala tri i po puta niža od realne vrednosti.

4. Komisija prihvata ponudu “Vorldfina”
Istog dana kada je održana skupština, Komisija za hartije od vrednosti je odobrila ponudu društva “Vorldfin” iz Luksemburga, iza koje stoji biznismen Milan Beko, za preuzimanje “Luke Beograd”. Ponuda je sačinjena preko brokersko-dilerskog društva „M&V Investments“ iz Novog Sada (isto društvo je učestvovalo u otkupu akcija “C marketa”). Prema njoj je otkupna cena jedne akcije 800 dinara. Upravni odbor se 21. septembra obraća akcionarima putem oglasa u kome navodi da je u toku procena vrednosti imovine “Luke” i savetuje akcionare da sačekaju do 23. septembra.

5. Akcije date po 800, umesto po 1.774 dinara
Kako se do 23. septembra nije pojavila nijedna druga ponuda sem postojeće “Vorldfina”, akcionari su deponovali svoje akcije. Institut dostavlja svoje nalaze 27. septembra, na osnovu kojih sledi da je vrednost jedne akcije 1.774 dinara, to jest za čak 974 dinara viša od one koju je dao “Vorldfin” (800 dinara). Istog dana Agencija za privatizaciju donosi odluku da se prihvati ponuda za preuzimanje i izdaje nalog Akcijskom fondu da proda akcije (40,88 odsto). “Vorldfin” je došao u posed preko 93 odsto akcija “Luke Beograd”. Savet za borbu protiv korupcije ističe da je država oštećena za 21 milion evra.

6. Bekova firma vredi 31.000 evra?!
Kupac akcija, preduzeće “Vorldfin”, registrovan je na adresi Rue d’Arlon 207, kao i preduzeće “Novafin”, koje je par dana kasnije došlo u posed akcija preduzeća “C market”. U svojoj ponudi za preuzimanje, “Vorldfin” navodi da je novoformirano preduzeće i da stoga ne postoje bilansi, niti drugi finansijski izveštaji. Prema rešenju o upisu u sudski registar, vrednost osnovnog kapitala ovog preduzeća je 31.000 evra. “Vorldfin” kupuje „Luku Beograd“ za 40 miliona evra.

7. Prenamena zemljišta
Iako je Generalnim planom Beograda iz 2003. godine predviđeno da do 2021. godine “Luka Beograd” ostane privredna zona, tri godine posle usvajanja GUP-a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 27. decembra 2006. godine objavljuje Javni poziv za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za novo mehanizovano teretno pristanište u Beogradu. Poziv je usledio posle preuzimanja akcija “Luke”. Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju upućenom Vladi Srbije ističe da je očigledno da je prethodno dogovorena promena namene zemljišta i izmeštanje “Luke”, a da Direkcija naručenom studijom treba da opravda i sprovede postignuti dogovor.

8. Krivične prijave
Protiv Milana Beka, vlasnika firme “Vorldfin” iz Luksemburga, ali i protiv 16 ostalih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama oko preuzimanja „Luke Beograd“, Savet za borbu protiv korupcije podneo je 2010. godine krivičnu prijavu. U vreme spornog preuzimanja „Luke Beograd“, na čelu Agencije za privatizaciju bio je Miodrag Đorđević (od 15. jula 2004. do 5. oktobra 2006), koji je na tu funkciju došao na predlog tadašnjeg resornog ministra za privatizaciju Predraga Bubala (DSS). Inače, posle odlaska iz agencije, Đorđević se obreo u “Večernjim novostima”. U to vreme predsednik Komisije za hartije od vrednosti bio je Milko Štimac.

Sve po zakonu:  Milan Beko

Sve po zakonu: Milan Beko | Foto: Dušan Milenković

9. Saslušanje Milana Beka
Zbog privatizacije „Luke Beograd“, srpski biznismen Milan Beko saslušan je u utorak 29. januara 2013. u MUP-u. On je u kratkoj izjavi istakao da misli da je posle šest sati uspeo da objasni policiji i tužilaštvu sve okolnosti oko preuzimanja akcija “Luke Beograd” i da ukaže na razloge zašto je stvaran privid o navodnim nezakonitostima u postupku sekundare privatizacije “Luke”. Ugovoreno je novo saslušanje, ali ne i kada tačno.

I Bubalo saslušan o Luci Beograd!
Bivši ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo saslušan je pre dva dana u policiji povodom privatizacije Luke Beograd. Da podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije još 14. maja 2010. je podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija “Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra.

Predrag Bubalo

Predrag Bubalo | Foto: Dalibor Danilović

Među tim osobama su i Milan Beko i Predrag Bubalo. Luka Beograd privatizovana je 2005. godine u vreme premijera Vojislava Koštunice, u čijoj vladi je Predrag Bubalo bio ministar za privredu i privatizaciju.

Vučić: Zakon ispred svih!

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je za beogradske medije da je Beko čovek koji “ne gazi na trulu dasku”, te da će pre njega stradati oni koji su “pristali da mu služe i da mu posluže kao rukavice”. Nakon ove izjave vicepremijer Aleksandar Vučić je poručio: „Za nas jedino što je važno to je pitanje poštovanja zakona. Ako je zakon poštovan, u redu je, a ako zakon nije poštovan, sva lica biće procesuirana, pa i Milan Beko. O tome koliko je ko sposoban, koliko se kome dopada, da li ima dokaza ili nema, niti ćemo da slušamo političke partije niti će neko da sluša nas. Da li je neko uspeo nešto da skloni ili ne, da li je neko snalažljiv ili ne, to se nas ne tiče.“

Poslednji komentari
  • Stojan Vreme: 31.01.2013 00:24h

    Luka Beograd je opljackana po zakonu,kao i sve sto je opljackano u Srbiji!

  • traderbg Vreme: 31.01.2013 02:02h

    Cekajte ko je ovde lud? Realna cena je ona koju je neko spreman da plati za neke akcije. Moze knjigovodstvena da bude 5.000 a da recimo te akcije iz nekog razloga niko ne zali da kupi ni po ceni od 300din (Primer Simpo cija je cena akcije na berzi 155din a obracunska 5.800din!) U ovom slucaju jedina ponuda za Luku je bila Bekova i to 800dinara i radnici i drzava su prodali? pa sto su prodavali? jel ih neko terao? Covek kupio 96% akcija! Pa da bi ih kupio treba neko da ih proda! Treca stvar... Komisija za HOV je dala dozvoku da se uradi preuzimanje dakle sve je zakonski ispostovano. Vidim spominjete i M&V Investments... pa st je cudno sto je MV radio tu privatizaciju kad su radili skoro sve najvece privatizacije u Srbiji posto su najstarija brokerska kuca i najpoznatija i od nastanka berze su prvi po prometu svake godine. Dakle pravite senzaciju gde je nema.

  • pobednik Vreme: 31.01.2013 07:08h

    I kako je opljackana? 8 godina kasnije, Luka je i dalje na istom mestu, prenamena zemljista nije uradjena, akcijski fond i da nije pordao akcije i dalje bi Beko bio vlasnik 63% akcija,... Luka Beograd funkcionise i nije opljackana. Ako je neko izgubio pare to su prethodni vlasnici, ali je i to pitanje da li je tako. U Srbiji mi mislimo da sve vredi mnogo vise nego sto je realno. 200ha vredi 20x vise nego 15.000ha u Vojvodini? Nece biti da je tako...

  • Jov Vreme: 31.01.2013 07:34h

    Ekonomski institut dao tri puta nize procene?! Jel to mozda Djunićev Ekonomski institut? Ovo je bila zavera širokih razmera.

  • Nikola Vreme: 31.01.2013 08:47h

    Šta su sve oni tj. Milan Beko upropastili. Setite se radnji "RAPID" sve ih je on uzeo. neke prodao neke prodaju sijalice, tehniku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP