Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISPOVEST NOVINARA KOJI OTPLAĆUJE STAMBENI KREDIT

Kako sam sistematski uništen od „švajcaraca“!

Autor: Mihailo Medenica | 17.01.2015 - 09:10:00h | Komentara: 13

Rešimo tako, te obećavajuće 2008. godine, supruga i ja da bračnu sreću ovekovečimo stambenim kreditom. U „švajcarcima“. Savetovali nas vajni finansijski stručnjaci (molio bih ih da se jave, imam nešto važno da im kažem). Malo nam je bilo ono „dok nas smrt ne rastavi“, pa rekosmo, daj nešto sigurnije i dugoročnije od smrti - kredit, dabome! Na 30 godina, 62.000 „švajcaraca“.

Sa 14.000 dinara  rata kredita postepeno  skočila na 38.000 dinara

Sa 14.000 dinara rata kredita postepeno skočila na 38.000 dinara | Foto: Masanori Jošida

Isti stručnjaci nam predlože i bratsku grčku banku, dobitna kombinacija: „švajcarac“ i Grk - „milka“ i sirtaki, brzo se, međutim, pretvorilo u glamočko gluvo i slepo...


Preko noći poskupeo 19 dinara

Vrednost švajcarskog franka počela je vrtoglo da skače, pa je za samo jednu noć njegova vrednost skočila za skoro 19 dinara. Prodajni kurs franka, prema podacima NBS, juče je iznosio 121 dinar, dok je samo dan ranije mogao da se kupi za 102,2. Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“ zatražilo je od nadležnih organa Srbije da se odmah izvrši fiksiranje kursa franka na 102 dinara. Na taj način bi se, navode u udruženju, korisnicima kredita omogućilo da svoja zaduženja otplaćuju u normalnim okolnostima.

Prvih nekoliko rata ni po jada - 14.000 dinara, malo jači džeparac, al’ svoj krov nad glavom. Već posle pete rate, krov je lagano počeo da se pretvara u tavanicu ćelije, a stan u 52 kvadrata „Zabele“, bez prava na pomilovanje.

Bratska banka je pod čuvenu klauzulu „poslovna politika“ podvela orgijanje s kamatnom stopom, koja je sa prvobitnih 3,9 odsto odjahala u suton na sedam procenata, a rata ko celovečernja tarifa VIP prostitutke - 25.000 dinara, pa iz meseca u mesec, za po koju hiljadu veća, do magične cifre kad je postalo isplativije i „zdravije“ drogirati se nego otplaćivati stan!

Država je obećala da će pomoći, i jeste, bankama uglavnom!
Supruga i ja smo se voleli sve više - ništa ne učvrsti ljubav kao pomisao da je 30-godišnjica braka zagarantovana i da ćemo deci u nasleđe ostaviti koju ratu do kraja kredita i divne uspomene na duge i romatične razgovore sa tetama iz banke, koje su zivkale češće od kumova i bile ubedljivije u pretnjama od mafije, no...
Rata se u međuvremenu stabilizovala na „tričave“ 32.000 dinara, a pozivi su postali ljubazniji, priznajem.

Preostaje mi ili „Đilasov most“ ili most  Zemun-Borča, pa taman da vrate onaj  „nadgrobni“ spomenik, ali sa imenima  žrtava švaj

Preostaje mi ili „Đilasov most“ ili most Zemun-Borča, pa taman da vrate onaj „nadgrobni“ spomenik, ali sa imenima žrtava švajcarskih franaka | Foto: Željko Šafar

Sve do pre dva dana kada je Švajcarska obzaninila da je zabole uvo za domaću valutu i da ne namerava više da je brani, što u prevodu, za nas kreditno obogaljene, znači: ili „Đilasov most“, ili onaj kineski Zemun-Borča, pa taman da vrate onaj „nadgrobni“ spomenik, ali sa imenima žrtava švajcarskih franaka...
Sa 32.000 ratica je skočila, ko narodni poslanik na dnevnicu, na 38.000, s tendecijom da mi se sledećeg meseca još više obraduje...
Do sada je jedan bromazepam bio dovoljan pred ulazak u ekspozituru, sad ne pomažu ni dva uz „vinjak“ na eks!


Država će sasvim sigurno učiniti nešto, baš kao i toliko puta do sada - reći da smo budale što smo se uopšte zaduživali u „švajcarcima“, no ne mari - i ljubav je ojačala za tih 50 evra, sad će nas sigurno smrt rastaviti pre kredita. Čovek ima pravo da umre, ali ne i da ne plati ratu, makar umro pre dospeća...
Zato ponekad i kaže: „Blago Legiji! On je za sve što je učinio dobio samo 40 godina robije!“

Supruga i ja po 30, taman dok se ćerke poudaju, pa da unuke zakitimo sa priznanicom poslednje rate, možda...?
Legija ima pravo na pomilovanje, mi ne! Jednog će dana moći da kaže: „Odslužio sam dug društvu i državi“, i odšeta iz zatvora.
Iz banke se tako lako ne može...

Skinuće mi kožu s leđa


Zbog kredita u „švajcarcima“ na mukama je i pevačica Goca Tržan, koja je kredit za stan podigla 2007.
- Na kraju će banke imati ogroman broj vraćenih stanova, sa kojima neće znati šta će, ako nešto ne smisle. Bolje je i da vratim ovaj stan nego da mi skinu kožu s leđa, pošto mi je rata stigla do 480 evra - kaže Goca za „Alo!“.

Rata skočila za 230 evra

Dešavanja sa švajcarskim frankom na svojoj koži dobro je osetila i novinarka Dragana Tripić, čija je rata za stambeni kredit skočila za 231 evro u odnosu na pre sedam godina.
- Kredit za stan sam uzela 2008. na 15 godina. Rata je tada iznosila 638,86 švajcarskih franaka, odnosno 396,73 evra. Na današnji dan mesečna rata mi je dostigla iznos od 628,61 evra, što znači da je „švajcarac“ od 2008. do 2015. skoro tri puta skočio u odnosu na evro (120 odsto u odnosu na evro). Narodna banka Srbije pod hitno treba da zaštiti sve ljude koji su uzeli bilo kakav kredit u „švajcarcima“, jer je ovo neizdrživo - kaže Dragana.
U ništa boljoj situaciji nije ni mladi bračni par iz Beograda koji se u stambeni kredit upustio 2007, a iako su rate redovno izmirivali, glavnica im je danas, kada se pretvori u evre, za 4.000 veća od onog što su pozajmili od banke.
- Ovo je pakao, banke opet profitiraju na našoj muci. Ti radiš i redovno otplaćuješ dug, a glavnica raste. Kada smo uzeli kredit, rata nam je bila 32.320 dinara, a sada je 64.000. Da li je moja plata porasla duplo? Država pod hitno mora nešto da preduzme, jer su te kredite uglavnom uzimali mladi parovi sa decom srednje klase, kojima je to bio jedini način da dođu do stana, i ovo sada će ih „ubiti“. Svi smo prezaduženi i mnogi više neće moći da plaćaju dug - ogorčena je mlada Beograđanka.

Poslednji komentari
  • MrX Vreme: 17.01.2015 10:12h

    Tekst je odlican...nasmejao me do suza,od muke! :)

  • Nenad Vreme: 17.01.2015 11:34h

    U prevelikoj zelji da se sto pre dokopa ''demokratije '' lupajuci u serpe i plujuci po scijalizmu nije razmisljao da ce ga dovesti u poziciju zavisnosti . A i jeste bilo glupo besplatno se lecis a stan dobijes u firmi posle 5-6god staza . E zato sada ima ono Pogledajte pravila jer ako nisi dobar tvoj tekst nije pogodan - Vredjas .

  • Dragan Vreme: 17.01.2015 12:37h

    Svaka čast na komentaru! I ja i moja porodica smo u gotovo ISTOJ situaciji!

  • Aca P. Vreme: 17.01.2015 13:19h

    Svi su se dobro preracunavali koji je kredit najpovoljniji i IZABRALI. Sad traze da im neko drugi pomogne(drzava) pa nisu pitali drzavu kad su uzimali! ija sam uzeo kredit u svajcarcima (srecom kratkorocni 60 mes.) jer je bila najpovoljnija kamata i drugi uslovi...presao se pa sad placam .

  • Niki Vreme: 17.01.2015 13:28h

    Da ste kupili stan u Hrvatsko, drzava bi stala iza vas, ali posto ste kupili u Srbiji, zalim......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP