Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRPA OD ŠPIJUNIRANJA

Kako se svetski lideri
štite od prisluškivanja! (GRAFIKA)

Autor: I. K. - M. S. P. | 11.11.2012 - 13:24:00h | Komentara: 0

Od momenta kada su predsednik Tomislav Nikolić i vicepremijer Aleksandar Vučić objavili da im se telefoni prate, prpa od prisluškivanja trese Srbiju poput prave groznice. Ipak, ista ta panika gotovo je redovno stanje i među svetskim moćnicima, zbog čega su se mnogi od njih odrekli svojih omiljenih aparata koje su koristili dok su bili civili.

„Blekberi“ je više godina bio najpopularniji i najpouzdaniji telefon za stanovnike Bele kuće, Pentagona, Kremlja, Jelisejskih polja... Međutim, od kada je postao pravi komercijalni hit svuda u svetu, strah od špijuna je porastao.

Klikni za uvećanje grafike

Klikni za uvećanje grafike | Foto: ALO.RS

 Zato u poslednje vreme razgovori svih supervažnih ljudi prenose se svojevrsnim supertelefonima koji su neprobojni za neželjene upade. Pravilo je da se šefovi država oslanjaju isključivo na proizvođače iz sopstvene zemlje i njihove sprave za delikatnu komunikaciju odobravaju najvažnije vojno-obaveštajne strukture u koje predsednik ili premijer ima poverenje.

Klikni za uvećanje grafike

Klikni za uvećanje grafike | Foto: ALO.RS


Zašto ne možemo da imamo telefon kao Obama


Uvođenje operativnog sistema "Simbijan" za mobilne telefone bila je revolucija, ali se ubrzo ispostavilo da je ta platforma veoma ranjiva. Ipak, upotreba mobilnih se nije smanjila iako su njihovi korisnici postali odlične mete. Hakovanje tog, ali i drugih operativnih sistema za mobilne uređaje, dovelo je do nepredviđeno velikog nivoa zabrinutosti i panike. Ali, broj korisnika te vrste telefona stalno se povećavao...

Među onima koji, bez obzira na sve, ne moraju da brinu o bezbednosti svog mobilnog telefona nalazi se američki predsednik Barak Obama, ali i bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi. Njihovi uređaji spadaju među najbezbednije u svetu!

Barak Obama i ajfon

Barak Obama | Foto: Reuters

 Ove varijante mobilnih telefona nemoguće je prisluškivati, pa se sasvim logično postavlja pitanje zašto svi mi nemamo mogućnost korišćenja takvih sprava s obzirom na to da takva tehnologija, očigledno, postoji. Logika nalaže da bi trebalo da bude pristupačna svakome. Dovoljno je samo da se u mobilni telefon doda jedan mali čip za enkripciju, pa da čitav svet bude srećniji. Enkripcija je, objašnjenja radi, sistem šifrovanja podataka koji može da bude onoliko dobar koliko ga dobrim napravite, pa da onda običnim mobilnim telefonom šaljete poruke i telefonirate bez bojazni da vas neko prisluškuje. Dakle, savršen!

Teoretičari zavere ubeđeni su da do toga neće doći samo zbog toga da bi vlade mogle motriti na pozive, poruke i druge oblike komunikacije svojih građana. Jer ako bi do toga, nekim čudom, ipak došlo, obaveštajci više ne bi imali posla!
Naravno da se razgovor s rođenom majkom o kulinarskim receptima ili poziv najboljem prijatelju zbog dogovora da se nađete u kafani ne smatraju nečim što je važno po nacionalnu bezbednost, pa samim time i ne more biti zaštićeno, ali kakvu bi štetu državama moglo da donese to što bi svi imali mobilni kao Obama? Pravo na poverljive razgovore trebalo bi da imaju svi, što samo po sebi znači da bi i ta tehnologija morala biti komercijalizovana, to jest dostupna svima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP