Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ROMSKI SAVET ZADOVOLJAN PRAVIMA TE MANJINE U SRBIJI, ROMI ODGOVARAJU:

Kakva, bre, prava, živimo ko kerovi!

Autor: J. Jokanović | 11.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 14

Romi u Srbiji imaju veća prava nego u državama u okruženju, poručio je juče Nacionalni savet Roma povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Reporteri „Alo!“ otišli su u romsko naselje ispod Pančevačkog mosta u kojem živi oko 70 romskih porodica. Ispostavilo se da je situacija sasvim drugačija...

Stalno nas napadaju, biju,  vređaju. Kažu da smo prljavi,  beskorisni, šljam  vajka se Beđed Rašiti

Stalno nas napadaju, biju, vređaju. Kažu da smo prljavi, beskorisni, šljam vajka se Beđed Rašiti | Foto: Miloš Perić

- Ma kakva crna prava. Gde god da se pojavimo, izbace nas kao kofer - gotovo uglas uzviknulo je nekoliko meštana ovog naselja koje smo zatekli, pošto je većina bila na radnom zadatku - prebiranju po kontejnerima kako bi preživeli. Kažu da ih najviše pogađa upravo to što Rome niko neće da zaposli.

„Mi za ovu državu ne postojimo...“

„Mi za ovu državu ne postojimo...“ | Foto: Miloš Perić


- Koja prava imamo, živimo ko kerovi. Mi za ovu državu ne postojimo, a pošto nas ne poznaje i ne priznaje, neka nam daju da odemo negde gde će nam biti bolje. Sin je nekoliko meseci radio u Nemačkoj. Tamo se i ne zna ko je Rom, lepo žive, rade i imaju sva prava ovog sveta. Kakva Srbija - odmahuje Gaši Adžija (67), koji skoro tri decenije, kako kaže, živi od kante. Skoro deceniju i po je bezuspešno pokušavao da pronađe siguran posao u firmi, ali mu to nije uspevalo. U međuvremenu je imao moždani udar, četiri infarkta, ugradili su mu dva bajpasa i jedan stent, pa i ne može da radi. Najveća mu je želja da zaposli sina koji hrani šestoro dece, ali se sa diskriminacijom susreću na svakom mestu.

„Samo da mi zbrinu  decu“: Esat Adžija

„Samo da mi zbrinu decu“: Esat Adžija | Foto: Miloš Perić


- Nema gde nisam pokušao, nema vrata na koja nisam zakucao. Probao je u „Gradskoj čistoći“, na građevini. Čujem traže radnike, ali kad se javim za posao, kažu da im niko ne treba. Sramota. Treba šestoro usta da nahranim. Žena mi je umrla, ostao sam sam sa decom. Ništa ne tražim, samo posao. Ćorav nisam, ni lenj, ništa mi ne fali. Školu nemam, ali želim da radim - kaže Adžijin sin Esat (37). On napominje i da mu najveći problem predstavlja to što ne može da ostvari pravo na dečji dodatak i socijalnu pomoć.

- Kažu mi - mlad si, idi radi. A ja bih, dece mi, samo da mi daju posao - priča Esat.
Osim sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja, pripadnici romske populacije se najviše suočavaju sa problemima u zdravstvu i nasiljem zasnovanim na rasnoj osnovi.
- Za sve smo mi krivi. Izgleda da smo krivi što smo živi - ogorčen je Beđed Rašiti (23).

 
- Stalno nas napadaju, biju, vređaju. Kažu da smo prljavi, beskorisni, šljam, da rađamo toliku decu i gajimo ih u katastrofalnim uslovima. Ko da mi volimo što tako živimo. Ma da je i ovo sa zdravstvom da nam reše. Mnogi od nas nemaju knjižice, a i ovi što imaju, kad odu kod lekara često im se dešava da neće da ih pregledaju - zaključuje Beđed.
Poslednji komentari
  • Ricardo Vreme: 11.12.2014 08:35h

    Vadite ga malo. Lako je praviti decu al je tesko izdrzavati ih.

  • Minja Vreme: 11.12.2014 09:02h

    Što se tiče zdravstvenih knjižica, samo treba da odu u fond zdravstva (RFZO) da se izjasne da su Romi i dobijaju knjižicu na teret budžeta RS.

  • Baja Vreme: 11.12.2014 09:38h

    Ma ko ih bije i napada,šta priča ovaj čovek! Pa kada bi imao petoro dece,peto bi bilo boso... Neka planiraju porodicu i brinu o svojoj deci,to im želim.

  • ljuba Vreme: 11.12.2014 09:39h

    ja imam manja prava od roma. deciji dodatak nisam imao jel moji imaju nesto zemlje u planinskom selu. dajte statistiku sa koliko % romi ucestvuju u punjenju budzeta i sa koliko % sa praznjenje? hvala na objavljenom komentaru.

  • janaj Vreme: 11.12.2014 09:52h

    Zašto ima šestoro dece? I mi bi da imamo šestoro dece, ali obzirom da ne možemo da ih izdržavamo, ostali smo na dvoje. Sve što država Srbija treba da izdvoji za decu Roma, hoću i ja za svoju decu. Nisu moja deca ni bolja ni lošija, pa da nemaju ista prava kao i Romska deca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP