Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA DANAŠNJI DAN

KAKVA ČAST: Dan kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući

Autor: Mondo | 28.07.2014 - 12:18:00h | Komentara: 0

Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata Ambasada SAD u Beogradu podseća na trenutak u istoriji kada se na Beloj kući zaviorila srpska zastava.

Jedan od plakata kao apel za pomoć srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata.

Jedan od plakata kao apel za pomoć srpskom narodu tokom Prvog svetskog rata.

Naime, odlukom tadašnjeg predsednika Tomasa Vilsona na Beloj kući i svim državnim institucijama u SAD istaknuta je srpska zastava u znak podrške hrabrom srpskom narodu koji se suprotstavio Austrougarskoj.
Tomas Vudro Vilson je 28. jula 1918. godine izdao saopštenje američkom narodu. To saopštenje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljeno je u gotovo svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD.
Vilsonova poruka je glasila:

Tomas Vudro Vilson (1856. - 1924.) 28. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, od 1913. do 1921.

Tomas Vudro Vilson (1856. - 1924.) 28. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, od 1913. do 1921.

 
 Narodu Sjedinjenih Država:
U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.
Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.
Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.
I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28.
jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, I da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao I za cilj kojem su se posvetili.
Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.
Tomas Vudro Vilson (1856. - 1924.) bio je 28. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a tu funkciju obavljao je od 1913. do 1921, podseća se na sajtu Ambasade SAD u Beogradu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP