Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROFESOR MIODRAG ZEC ZA ALO!:

Kakva je veza kamata i Mace Diskrecije?

Autor: Ivana Žigić | 06.07.2015 - 20:15:00h | Komentara: 10

Srpska ekonomija, koja je mala, mora biti okrenuta ka izvozu, a mi smo se pretvorili u društvo u kojem roba dolazi, a ljudi odlaze. Školujemo vrhunske ljude da odlaze u strane firme. Pretvorili smo se u lager ljudskog kapitala za Evropu i s druge strane u mesto na koje se odlažu prevaziđene tehnologije te smo postali smetlište Evrope, poručuje u intervjuu za „Alo!“ Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu.

Miodrag zec, profesor ekonomije na filozofskom fakultetu

Miodrag Zec, profesor ekonomije na filozofskom fakultetu | Foto: Emil Čonkić

Problem je, smatra Zec, što nam nedostaje znanja, kadrova, proizvodnih programa, poslovnog ambijenta...


- Pokušavamo da kupujemo investitore dajući im pogodnosti, a suština uspešne države je da državna administracija prodaje državu kao proizvod. Država je najbolji proizvod ljudskog društva i ako je dobra, investitori će svojom voljom doći da bi imali profit.

Više se narod  uzbuđuje  zbog Mace  nego zbog  toga kako  živi

Više se narod uzbuđuje zbog Mace nego zbog toga kako živi | Foto: Zoran Ilić

Jer, kad neko napravi košnicu, pčele treba same da prave med, a mi idemo okolo, hvatamo pčele i guramo ih u košnicu, dok one ubadaju i traže subvencije. Jednom rečju, ako je poslovni ambijent povoljan, stvari će se dešavati same, a ako nije, nema te subvencije koja može to da nadomesti.

- Šta je naš osnovni problem?
To što nam je najveći deo investicija pogrešan. Mi napravimo ogroman klinički centar, a nemamo para da kupimo opremu, a kada i kupimo opremu, nećemo da platimo lekara 1.000 evra da radi na toj opremi.

- Ne koristimo dovoljno ni sporazum o slobodnoj trgovini...
Imamo zabludu o slobodnoj trgovini. Oni tamo proizvode tenkove, a mi ovde krompire, a nikada krompirom ne može da se kupi telefon, jer kilogram krompira i kilogram „ajfona“ nije isto. Pa „Gugl“ vredi više nego naša država. Zato mala zemlja mora da se orijentiše na znanje kao na kapitalni resurs, a mi ga rasipamo jer mu ne dajemo šansu. Školujemo lekare koji idu u Nemačku....

- U čemu grešimo?
Naša je tragedija što smo u nesporazumu sa generalnim trendovima i pritom rušimo bazične stvari. Smanjuju se penzije koje su zakonom stečene, a daju se subvencije nekome ko na njih nema pravo. I još kažu da su rešili nešto. Jesu rešili tekući deficit budžeta, ali su zato srušili jedno važno načelo, da je država stabilnost svojine i ugovora. Ako to ne garantuje, onda nam ta država nije ni potrebna.

- Verujemo da će biti bolje kad uđemo u EU
Mi ćemo umesto na svadbu stići na brakorazvodnu parnicu. I šta onda? Vreme je ključni faktor u istoriji jednog društva, a mi smo uvek u pogrešno vreme na pravom mestu i obrnuto. Fali nam duboko promišljanje geostrateških stvari jer ovo liči na urnebes! Stalno stižemo negde, a nikako da stignemo. I Mojsije je lutao 40 godina do Palestine i nije stigao. Tako ćemo i mi.

- Ostaju nam Rusi, Kinezi....
Mi se stalno oslanjamo na prijatelje, a toga nema. Zašto bi nama Kinezi dali nešto i čemu takve priče? Jedini smo narod koji bazično ima čitav niz logičnih apsurda. Tako Englez kaže: „Koliko to košta?“, a Srbin: „Ma neka košta šta košta“. I zato su neki uvek prvi, a neki uvek poslednji.

- Pa šta nas čeka?
Mi smo nacija u izumiranju i ako se ozbiljno ne uzmemo u pamet i ne napravimo malu prosvećenu i funkcionalnu državu u kojoj ostaju najbolji, nema nam izlaza. Bićemo lager za izbeglice, a bilo bi dobro da se i oni nasele ovde, bilo ko.

Ivan Mrkić

Ivan Mrkić | Foto: Zoran Ilić

Iz diplomatije nam svaki dan iskoči po starleta


- Rekli ste prilikom našeg prošlog razgovora da vas čudi što Mimi Oro nije zaposlena u NBS-u...
- Evo, u MSP-u sve neke ko Mimi Oro. Svaki dan iz kabineta iskoči neka nova starleta pozivajući se da ju je doveo bivši ministar Mrkić. I to je to, letimo kao muva bez glave i cela država nam je rijaliti. I više se narod uzbuđuje zbog toga kakva je Maca nego kolike su kamate. Sve dok je tako, neće nam biti bolje.

| Foto: M. Cvetković

Prodajemo „Telekom“ za fabriku čarapa

- Da li prodati “Telekom”?
- Da bi javna preduzeća bila racionalno postavljena i radila na ekonomskoj osnovi, moramo imati prosvećenu i nepartijsku državu, a mi to ne uspevamo. Javna preduzeća su politički plen i posle svakih izbora menja se njihova uprava, koja je direktno vezana za vladajuću garnituru. Iz tog ugla, privatizacija ima smisla. S druge strane, kada se pogleda šta to prodajemo, a u šta ulažemo, dolazimo do paradoksa. Prodamo „Telekom“, pa dajemo subvencije da neko otvori fabriku čarapa, što je besmisleno. Prodajemo industriju 21. veka, a ulažemo u industriju 17. veka.

O investitorima:
Kad neko napravi košnicu, pčele treba same da prave med, a mi idemo okolo, hvatamo pčele i guramo ih u košnicu, dok one ubadaju i traže subvencije
O trgovini:
Imamo zabludu o slobodnoj trgovini. Nikada krompirom ne može da se kupi telefon, jer kilogram krompira i kilogram „ajfona“ nije isto
O evrointegracijama:
Mi ćemo umesto na svadbu stići na brakorazvodnu parnicu
O budućnosti:
„Gugl“ vredi više nego naša država. Zato mala zemlja mora da se orijentiše na znanje
Poslednji komentari
  • pitanje Vreme: 06.07.2015 20:37h

    za Zeca i ostale zecove, zasto srpska intelegencija nije rekla NE ovakvom podanickom stranom ulaganju uz nase zaduzenje, nase infrastrukture i sredstvima iz budzeta.Zasto vi kao predvodnici u naucnoj misli niste zahtevali da drzava Srbija jedina moze da u Srbiji gradi fabrike pa i uz strana zaduzivanja.Svi sada pametujete a glavne stvari niste uspeli razumeti.Ja i svi iz moje ulice necemo vracati vase javne dugove jer nismo dobili ni cvonjka.

  • alek Vreme: 06.07.2015 21:24h

    PROFESORE ZEC SVAKA VAM CAST. TO JE ISTINA NASE POLITIKE. ZASTO NE ZATRAZITE PRIJEM KOD VUCICA I UPOZNATE GA SA TIM VASIM RAZMISLJANJIMA.JA MISLIM DA JE ON OKRUZEN SA POGRESNIOM LJUDIMA POCEV OD PREDSEDNIKA DRZAVE I POJEDINIM MINISTRIMA NEZNALICAMA.

  • AL Vreme: 06.07.2015 21:32h

    PROFESORE VASA TEORIJSKA MISLJENJA SU ZNACAJNA. ALI KOME IH DATI.VIDITE DA STARLETE RADE KAO SAVETNICE U PREDSEDNISTVU, FONDFACIJE SU USPESNMIJE OD DRZAVE, GAZDA U KUCI RADI SUPROTNO ODLUCI VLADE, CEMU SVE TO. EKONOMIJA PROPADA, SVE VISE OTPUSTANJA , VECA NEZAPOSLENOST.NEMA REDA U KUCI.SVAKO VUCE VODU NA SVOJU VODENICU. JA VAM PREDFLAZEM POZOVITE VUCICA JER JE PAMETAN MOMAK I SKRENI9TE MU PAZNJU NA ISTINU O KOJOJ VI GOVORITE DA POKUSA DA VRATI BROD NA PRAVI PUT.HVALA VAM NA DIVNIM MISLIMA.

  • markon Vreme: 06.07.2015 21:41h

    citaj ovo vucicu!!!!

  • fikus Vreme: 06.07.2015 22:30h

    mnogo pametan covek trebalo bi biti najmanje ministar ekonomije

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP