Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NARODNA BANKA SRBIJE

Kamate do šest odsto za uloge u evrima!

Autor: Sanja Đorđević | 31.10.2012 - 07:45:00h | Komentara: 0

Većina banaka u Srbiji poslušala je savete Narodne banke Srbije, tako da u Nedelji štednje, koja počinje danas, neće počastiti klijente neuobičajeno velikim kamatnim stopama.

Ponuđene kamatne stope  u evrima i dinarima niže su nego prethodnih godina

Ponuđene kamatne stope u evrima i dinarima niže su nego prethodnih godina | Foto: Shutterstock

Tako će u specijalnim ponudama banaka kamate iznositi do maksimalnih šest odsto na devizne uloge, odnosno 16 odsto na dinarsku oročenu štednju, što je tek koji procenat više od uobičajene ponude.


Podsetimo, najveću vrednost kamate su dostigle 2007. godine, kada su išle i do 10,5 odsto na deviznu štednju. Ipak, niže kamate u Nedelji štednje je i ove kao i prošle godine inicirala centralna banka, koja je apelovala na banke da ne povećavaju kamate kako ne bi posredno izazivale nestabilnost u tom sektoru jer veće kamate na štednju podrazumevaju i višu cenu kredita koji se finansiraju iz štednih uloga.

Umesto neodoljivih kamata, banke su i ove godine dizajnirale i građanima ponudile različite vidove štednje kako bi odgovorile zahtevima tržišta i svim štedišama omogućile da pronađu za sebe baš onaj tip štednje koji će im najviše odgovarati.

Osnovni tipovi štednje:

A vista
Štednja po viđenju predstavlja vid štednje u kojoj nema oročenja, pa je novac uvek dostupan. Ali, zbog toga su kamate na taj tip štednje neuporedivo niske.
 

Oročena
Podrazumeva da na određeni rok: od tri, šest, 12 meseci ili više godina, položite novac u banku i da po isteku tog perioda oročenja dobijate novac sa kamatom.


Rentna
Poseban vid oročene štednje koji omogućava da štediša tokom trajanja oročenja redovno dobija kamatu koja se isplaćuje kao dodatni redovni prihod na tekući račun ili određenu platnu karticu.


Stepenasta
Tip štednje u kojem se ugovoreni rok oročenja deli na kratkoročne periode - takozvane stepenike. Na primer, ako je reč o štednji od godinu dana, onda se period od 12 meseci deli na četiri perioda od po tri meseca, s tim što kamata koju banka obračunava raste iz perioda u period. Po isteku prvog perioda, na sumu koju ste već uložili dodaće se iznos kamate, a onda će banka na celokupnu sumu u drugom periodu zaračunati veću kamatu i tako do kraja perioda oročenja.


Postepena
Podrazumeva štednju bez velikog jednokratnog depozita, štedišama je omogućeno da kroz manje sume na mesečnom nivou lagano uvećavaju svoju štednju.


Kombinovana i specijalna
Vrsta štednje u kojoj se unapred dobija kamata ili štednja koja omogućava da se nakon nekog vremena podigne deo depozita. Pojedine banke kombinuju štednju sa investiranjem u osiguranje ili fondove.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP