Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE STIŠAVA SE BURA POSLE PRONALASKA NIKOLIJE LUKOVIĆ (15)

Kanada oduzima Legiji ćerku?!

Autor: Milan Dudvarski | 07.02.2014 - 20:00:00h | Komentara: 1

Kanadska socijalna služba mogla bi da Maji Luković, bivšoj supruzi Milorada Ulemeka Legije (45), koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, oduzme ćerku Nikoliju Luković (15), za koju se verovalo da je kidnapovana u Torontu.

Natalija Luković

Natalija Luković

Zabrana

 

Socijalna služba se zainteresovala za slučaj Nikolije Luković nakon
što je kanadska policija saznala da je razlog njenog odlaska od kuće navodno bila žučna rasprava sa majkom Majom, bivšom ženom Milorada Ulemeka

Služba se, kako “Alo!” saznaje, zainteresovala za slučaj 15-godišnjakinje nakon što je kanadska policija saznala da je razlog njenog odlaska od kuće, koji je izazvao pravu paniku u porodici i među devojčicinim prijateljima, navodno bila žučna rasprava sa majkom.

Prema rečima istraživača kanadskog istraživačkog instituta za pravo i porodicu, u svakom porodičnom problemu je osnovni princip da prvo detetu bude dobro.

Milorad Ulemek Legija

Milorad Ulemek Legija

Maja Luković

Maja Luković

- Postoji više načina na koji se može rešiti porodični problem. Međutim, ako je problem učestao, recimo, ako se majka i ćerka ne slažu i svađaju stalno, onda socijalna služba može dete skloniti iz takvog okruženja. Naglašavam da je to poslednje sredstvo - naveo je za “Alo!” jedan od istraživača ove kanadske nevladine organizacije sa sedištem u Kalgariju.

Takođe, i u Udruženju stručnjaka za podršku deci i porodici ističu da prema kandskim zakonima, koji su mnogo rigorozniji od srpskih, socijalni radnici mogu dete izmestiti iz porodice.

„Ostavite ih na miru!”
Na telefon agencije za nekretnine u Kanadi, koja je u vlasništvu Maje Luković i njene majke, novinarima “Alo!” se javila nepoznata ženska osoba koja je na engleskom jeziku rekla: “Ostavite ovu porodicu na miru kao i devojčicu. Doviđenja”.

- Sigurno da će pre toga, ako se porodica ranije nije javljala socijalnim radnicima i prijavila da ima problem, pokušati da reše slučaj u pravcu održavanja jedinstva porodice. O konkretnom slučaju zaista ne bismo mogli da kažemo nešto, jer nismo pratili taj slučaj - rekli su u Udruženju i dodaju da je u Srbiji takav scenario moguć samo ako je detetu ugrožen život.

Podsetimo, Nikolija Luković, koja je nestala 31. januara i nije se javljala porodici, pronađena je u stanu kod svoje prijateljice. Iako se sumnjalo da je možda reč o otmici, nestanak je usledio nakon žučne rasprave između devojičice i njene majke.
Nikolija Luković je ćerka Milorada Ulemeka i njegove prve supruge Maje
Luković, kanadske novinarke. Upoznali su se u Erdutu 1992. godine, a venčali se dve godine kasnije. Kumovi su im bili Željko Ražnatović Arkan i prijateljica Sanda.

Opominjući primeri

Porodica Samardžić

Porodica Samardžić

Švajcarska socijalna služba iz Sent Galena oduzela je Aleksandra (7) i Marka (5) Samardžić od njihove porodice zbog navodnog nasilja oca Aleksandra i njegovog protivljenja zahtevu da decu upiše u posebnu školu. Od tada, iako Samardžićima nije oduzeto starateljstvo, mališani žive u jednoj petočlanoj hraniteljskoj porodici.

Očajni roditelji tvrde da je to sve izmišljotina i da švajcarske vlasti skrivaju decu od roditelja, kao i da su ih nezakonito preveli preko granice sa Nemačkom.

porodica Nastić

Porodica Nastić
Sličan primer se dogodio i 2010. godine, kada je američka agencija za zaštitu dece odvela Damjana (8) i Nastasiju (5) od roditelja Vuka i Verice Nastić, Srba koji žive u Staktonu u Kaliforniji. Čitava zbrka je nastala kada je 6. juna Vuk Nastić, ekonomski analitičar, odneo službeni laptop i privatni hard disk na popravku, jer je u kompjuter ušao virus. Nekoliko dana nakon toga u firmi je dobio otkaz, a kao razlog naveli su da je zloupotrebio službeni kompjuter, jer je na njemu snimao privatne fotografije i video-klipove.


- Razlog za otkaz saznao sam nekoliko dana kasnije, u kuću su mi upali policajci, stavili supruzi i meni lisice, odveli nas u zatvor, a decu smestili u prihvatilište, kasnije u hraniteljsku porodicu iz Meksika - rekao je tada Nastasić.

Poslednji komentari
  • s. Vreme: 08.02.2014 01:01h

    Gluposti! Po kanadskom zakonu dete vec od 12 godina ima pravo da se izjasni da li zeli da ostane u svojoj porodici ili ide u starateljsku porodicu (foster home). Socijalna sluzba ne moze da oduzme devojku od 15 godina. Ostavite vec jednom porodicu Lukovic na miru!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP