Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UKINUTI, ALI PRIMAJU PLATE

Kancelarija za dijasporu: Ućarili 12 miliona za šest meseci!

Autor: A. Medaković | 08.11.2014 - 08:19:00h | Komentara: 10

Dok država iz dana u dan sve više steže kaiš oko ionako tananog struka građana, smanjujući penzije i plate, dotle zaposlenima u Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koja ne postoji već više od pola godine, uredno isplaćuje natprosečne zarade. Istražujući, „Alo!“ je došao do podataka da je, do sad, za zarade u instituciji, koja je ukinuta još proletos, izdvojeno više od 12 miliona dinara.

Ne radi, a  prima platu -  i to odličnu:  Slavka  Drašković

Ne radi, a prima platu - i to odličnu: Slavka Drašković | Foto: FoNet Dragan Antonić

Naime, Kancelarija je ukinuta Zakonom o ministarstvima 26. aprila ove godine, u cilju racionalizacije rashoda u državnoj upravi, ali svih 27 zaposlenih iz ove institucije, koji ne rade, nastavili su mesečno da primaju više od dva miliona dinara, u ime zarada za poslove koji više ne postoje.


Sajt se ažurira već pola godine!


Na sajtu ministarstva, gde se nalazi deo posvećen Upravi, pod stavkama, o nama, rukovodstvo, organizaciona struktura, kontakt... piše da se stranice ažuriraju, pa predstavnici naše dijaspore u svetu već šest meseci ne znaju na koji način i sa kim iz ministarstva mogu da kontaktiraju.

Tako, Slavka Drašković, direktorka nekadašnje kancelarije, na ime funkcije koja je ukinuta redovno prima najmanje 161.126 dinara, kolika joj je, prema raspoloživim podacima, bila plata u januaru prošle godine. Redovnu zaradu na nepostojeću funkciju prima i njen zamenik Aleksandar Vlajković, koji inače, prema saznanjima našeg lista, prima i penziju. Vlahović na mesečnom nivou prima platu u visini od 152.118 dinara, dok tri pomoćnika direktora primaju po 136.906 dinara.

Prema zakonu, Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo je da formira Upravu za dijasporu, te da ista preuzme izvršioce iz Kancelarije. Međutim, iako je Veljko Odalović, sekretar ministarstva, još krajem septembra najavio da će Uprava da zaživi kroz nekoliko dana, jer je napokon posle višemesečnog čekanja usvojen Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, to se do danas nije dogodilo. Zaposleni nisu primili rešenja o raspoređivanju na nova radna mesta, a nisu imenovani ni direktor Uprave, kao ni ostali funkcioneri.

Malo li je na ovu  skupoću: Aleksandar  Vlajković

Malo li je na ovu skupoću: Aleksandar Vlajković | Foto: Aleksandar Koković


U pokušaju da dođemo do informacija zbog čega Uprava do danas nije formirana, poslali smo pitanja Ministarstvu spoljnih poslova, ali nam do zaključenja broja nije stigao nikakav odgovor. Tako smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja koliko je novca potrošeno od aprila za plate zaposlenih u kancelariji i na koja radna mesta su po novoj sistematizaciji raspoređeni Slavka Drašković, njen zamenik Aleksandar Vlajković i pomoćnici. Takođe, nismo dobili odgovor ni na pitanje kome se u Upravi udruženja iz dijaspore mogu obratiti za savet i pomoć.

Dragan Dobrašinović

Dragan Dobrašinović

Dobrašinović: Zašto plaćamo nešto što nam ne treba?!


Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija ističe da je u ovom primeru država pokazala nemarnost i neodgovornost.
- Kako Uprava nije formirana ni šest meseci nakon donošenja zakona, postavlja se pitanje da li nam je takva institucija uopšte potrebna, odnosno kako je država svih ovih meseci funkcionisala bez nje. Tačnije, ako nam je potrebna, zbog čega više od pola godine nije formirana, a ako nam nije potrebna, zbog čega građani Srbije i dalje plaćaju nešto što je ukinuto i nije nam potrebno - navodi Dobrašinović, dodajući da je država prekršila zakon, jer je probila propisani rok od najduže mesec dana, do kada je trebalo zaposleni da budu raspoređeni na nova radna mesta.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 08.11.2014 11:02h

    Ološ, sve je to isti bahati, krvopijski ološ! Uzalud sve priče o nekim "promenama", stezanju kaiša i slično mazanje očiju. Lopuže ostaju lopuže!

  • 021 Vreme: 08.11.2014 11:07h

    E kad bi neko ovo davao iz svog džepa i odgovarao za ovakve brljotine,bilo bi to odavno i na vreme rešeno,ovako narod sve plaća a bahatim ide u prilog.Samo vi i dalje smanjujte plate i penzije a ovi džabolebaroši i ništarije neka i dalje pljačkaju neznam narod,ali neznam dokle? ustvari znam dok narod ne uzme motku i sve otera na djubrište.

  • ana Vreme: 08.11.2014 12:22h

    Banda Zato ce da stede na platama i penzijama.

  • BABA Vreme: 08.11.2014 12:23h

    У земљу да пропаднеш! Подземље влада државом

  • Milan Vreme: 08.11.2014 13:03h

    Imali nesto prema Nisu, Leskovcu ,Vranju ili je sve predvidjeno za Beograd i blizu okolinu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP