Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VRŠI SE KONTROLA SVIH IZDATIH REŠENJA

Kancelarija za obnovu podnela više od 200 krivičnih prijava!

Autor: Tanjug | 20.01.2015 - 18:01:00h | Komentara: 0

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja vrši kontrolu svih izdatih rešenja na osnovu kojih je isplaćena materijalna pomoć onima čiji su objekti oštećeni u majskim poplavama i do sada je podneto više od 200 krivičnih prijava protiv osoba za koje postoje osnovi sumnje da su do novca došli prevarom.

Marko Blagojević

Još toliko prijava je u pripremi i one će biti podnete u narednim danima, rekao je Tanjugu direktor te Kancelarije Marko Blagojević istakavši da su neke od tih prijava već dobile svoj epilog.
"U dogovoru sa tužiocem postignut je sporazum da lice protiv kojeg je podneta krivična prijava vrati novac. Nije poenta goniti bilo koga, već da novac ode u prave ruke i da zbog toga smatram jako dobrim takav epilog", rekao je Blagojević i pojasnio da je to dobar primer kako bi u takvim slučajevima moglo da se postupa.
Prema njegovim rečima, posao isplate pomoći porodicama čiji su stambeni objekti ostećeni u majskim poplava je praktično gotov i do sada je isplaćena pomoć za preko 18.000 porodica širom Srbije u iznosu od 4 miliijarde i 300 miliona dinara.
"Sada kada je taj posao praktično završen dolazi na red kontrola i to je ono čime se bavimo već neko vreme i bavićemo se time sve dok poslednje rešenje po kojem je pomoć isplaćena ne bude provereno", bio je jasan Blagojević.
On je objasnio da će timovi Kancelarije posetiti svaku adresu na kojoj se nalazi objekat za koji je isplaćena pomoć - razgovarće se sa komšilukom, svedocima koji su potkrepili izjavu osobe koja traži pomoć i radiće se na tome da se utvrde sve okolnosti u vezi sa konkretnim slučajem.
Blagojević je najavio krivične prijave ukoliko timovi Kancelarije utvrde da postoje osnovi sumnje da je do izdavanja rešenja došlo uz davanja lažne izjave - bilo podnosioca zahteva za pomoć ili svedoka koji su potkrepili tvrdnje podnosioca zahteva.
"Pokušavamo da utvrdimo da li je ta osoba zaista imala pravo na pomoć ili ne", rekao je Blagojević.
On je podsetio da su pravo na pomoć imali ljudi koji su živeli u objektu, odnosno oni kojima je to bio jedini objekat za život.
Do sada je, kako je rekao, završena jedna trećina posla i biće potrebno nekoliko meseci da se taj proces dovede do kraja.
Da je kontrola za isplatu materijalne pomoći vršena pre nego što su ta sredstva odobrena, oštećeni bi čekali mesecima, objasnio je Blagojević i dodao da je po njemu doneta dobra i ljudska odluka, da se građanima izađe u susret što pre.
Kada je reč o rešenjima za zidanje nove kuće ili isplati novca za izgradnju, Kancelarija je reagovala preventivno i sprečila da milion evra ode u ruke onih kojima ta pomoć ne pripada.
"Radili smo na tome da sprečimo da novac ode u pogrešne ruke. Mogli smo to sebi da priuštimo iz dva razloga. Najpre, jer je takvih slučajeva bilo neuporedivo manje od isplate materijalne pomoći, dakle par stotina naspram 18 hiljada, a druga stvar, reč je o neuoporedivo većoj investiciji", rekao je Blagojević.
On je podsetio da je ta pomoć iznosila od dva do tri miliona dinara.
"To je destostruko veći iznos nego u slučaju porodica čiji su objekti oštećeni i tu smo delovali preventivno. Sprečili smo prethodnim kontrolama Kancelarije da pomoć bilo u gradnji nove kuće ili u novcu ode u ruke onih kojima ta pomoć ne pripada. Na taj način smo sačuvali oko milion evra", precizirao je direktor Kancelarije.
Istakao je i da se kontrolom koja je u toku pokazuje i odgovornost prema građanima Srbije, kao i prema 50 hiljada donatora koji su doprineli da se novčano pomognu oštećeni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP