Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STIGAO U ZAGREB

Kapetan Dragan izručen Hrvatskoj

Autor: Agencije | 09.07.2015 - 11:56:00h | Komentara: 3

Avion Kroacije erlajnza, u kome se nalazi Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, sleteo je na zagrebački aerodrom Pleso nešto posle 11 sati.

Kapetan Dragan

Kapetan Dragan | Foto: Profimedia

Australijske vlasti izručile su Vasiljkovića Zagrebu koji ga tereti za ratne

U Zagreb sleteo bez lisica

Dejan Đurić, jedan od putnika iz aviona kojim je kapetan Dragan stigao u Zagreb, rekao je novinarima na zagrebačkom aerodromu da mnogi putnici nisu ni primetili da je Vasiljković u avionu, kao i da za vreme leta od Frankfurta do Zagreba nije imao lisice na rukama i nije se obraćao putnicima.

zločine počinjene tokom poslednjeg rata.

Hrvatski mediji su najpre javili da će Vasiljković istim avinom nastaviti put za Split, te da do tada neće napuštati letilicu, ali je kasnije ipak odlučeno da on do najveće hrvatske luke bude sproveden automobilom.

Milanović: Epizoda

na putu pravde
Hrvatska država brani i štite svoje zakone, sprovodi pravdu i izručenje Dragana Vasiljkovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, jedna je epizoda na tom putu, ocenio je danas premijer Zoran Milanović.
Predsednik vlade naglašava da svi oni koji su kršili ratno pravo moraju da strepe da će kad tad biti uhapšeni i privedeni pravdi, "ma kako se zvali i kojoj god zastavi služili", prenela je Hina.

Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić potvrdio je novinarima da je Vasiljković stigao u Hrvatsku i odbacio optužbe iz Beograda da Vasiljković neće imati pravedno suđenje.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine i od tada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru.

Vlada Australije donela je odluku o izručenju kapetana Dragana Hrvatskoj, nakon višegodišnjih pravnih sporenja i pokušaja Vasiljkovića da ospori hrvatski zahtev za izručenjem, koji je podnesen 2005. godine.

Splitsko tužilaštvo sumnjiči Dragana Vasiljkovića da je kao komandat Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Takođe se sumnjiči i da je i da je tokom jula 1991. u Glini dogovorio i izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada na to područje oštećeni su brojni objekti, pljačkana imovina, ali i ranjeni i ubijeni civili među kojima i strani novinar.

Naknadno je istraga proširena zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civilima od sredine 1991. do početka 1992. na području Knina.

Vasiljkoviću je u Hrvatskoj prošlog meseca dodeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić, koji je iskusan upravo u oblasti ratnih zločina. Navodno je nekoliko advokata odbilo da u Hrvatskoj zastupa Vasiljkovića koji je u razgovoru za srpske medije i potvrdio da su mu dva hrvatska advokata otkazala punomoć, a da je jedan od njih primio ozbiljne pretnje.

Poslednji komentari
  • Thompson Vreme: 09.07.2015 12:04h

    dobro došao u lijepu našu

  • nina Vreme: 09.07.2015 12:13h

    jadan covek, strasno sta se desava!

  • Dejan Vreme: 09.07.2015 12:30h

    SRAMOTA ME STO SAM SRBIN Srbijo stidi se. Dok Hrvati i Muslimani brane svoji narod mi ih isporucujemo. SRAMOTA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP