Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POMORSKA MAFIJA

Kapetan izdao 130 lažnih dozvola?!

Autor: Ekipa Alo! | 21.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Lažne pomorske dozvole izdate u Lučkoj kapetaniji u Pančevu bile su predmet sudskog veštačenja, a neke su završile u rukama lažnih kapetana brodova koji su za crnogorskog narko-bosa Darka Šarića (43) u stvari prevozili kokain iz Južne Amerike u Evropu, saznaje “Alo!” od izvora bliskih istrazi.

Odbacuje sve optužbe: Zoran Gvozdenović

Odbacuje sve optužbe: Zoran Gvozdenović

Do sada je utvrđeno da je 130 dozvola falsifikovano, a zbog sumnje da ih nezakonito izdavao, pokrenut je sudski proces protiv Zorana Gvozdenovića (55), šefa Lučke kapetanije u Pančevu!


Oduzeta ovlašćenja trening centrima


Dalje, na predlog Ministarstva saobraćaja, 2011. godine usvojen je Zakon o pomorskoj plovidbi, kojim je izvršena korenita promena sistema sticanja ovih ovlašćenja u skladu sa zahtevima STCW konvencije. Ovim zakonom su takođe oduzeta ovlašćenja trening centrima koji su do tada obavljali obuku, te je upravo ovih dana upućen poziv renomiranim svetskim centrima za obuku pomoraca da u Republici Srbiji osnuju trening centar koji će omogućiti obuku i sticanje ovlašćenja za sva pomorska zvanja u Republici Srbiji.

Veljko Kovačević, savetnik u Ministarstvu saobraćaja, nije želeo za “Alo!” da potvrdi naša saznanja, ali je izjavio da je veštačio dozvole za koje se sumnja da su nezakonito izdate u pančevačkoj kapetaniji. On je naveo i da je bio svedok u dva postupka koja se vode protiv Gvozdenovića, ali zbog procesa, koji su po njegovim saznanjima još u toku, nije želeo da iznosi više detalja do konačne odluke suda.

- Na zahtev Osnovnog suda u Pančevu, od 2010. do danas dva puta sam davao izjave u svojstvu svedoka u postupku koji se vodi protiv Zorana Gvozdenovića, šefa Lučke kapetanije Pančevo, zbog osnovane sumnje da su učinjeni određeni propusti u izdavanju pomorskih ovlašćenja o osposobljenosti.
Takođe, po naredbi sudije Osnovnog suda u Pančevu, uradio sam veštačenje na okolnost validnosti i zakonitosti izdatih ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca sadržanih u krivičnoj prijavi MUP-a od strane okrivljenog Gvozdenovića, odnosno utvrđivanje da li je okrivljeni, postupajući po zahtevima za zamenu ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca izvršio povrede odgovarajućih zakonskih i podzakonskih odredaba i međunarodnih standarda, u cilju utvrđivanja da li je njihovim izdavanjem prekoračio ovlašćenja koje je imao kao službeno lice - izjavio je za “Alo!” Kovačević, ističući da njegova specijalnost pomorsko pravo.

Zoran Gvozdenović na sudu zbog nezakonitog izdavanja pomorskih ovlašćenja nestručnim osobama za upravljanje brodovima, među koji

Zoran Gvozdenović na sudu zbog nezakonitog izdavanja pomorskih ovlašćenja nestručnim osobama za upravljanje brodovima

Da se mućkalo sa dozvolama u Pančevu, potvrđuje i činjenica da je za njih ponovo nadležna kapetanija u Beogradu. To posredno potvrđuje i Kovačević: “Ministarstvo saobraćaja je najpre 2010. donelo uputstvo po kojoj je Lučka kapetanija Beograd bila obavezna da postupa prilikom izdavanja novih i produženja starih pomorskih ovlašćenja.
Potrebno je istaći da je cilj ovog uputstva bilo onemogućavanje propusta u postupku izdavanja pomorskih ovlašćenja koji bi doveli do izdavanja ovlašćenja licima koja ne ispunjavaju uslove ili protiv kojih se vode krivični postupci zbog falsifikovanja isprava potrebnih za sticanje ovlašćenja”, rekao je on.

Sudiće mu se i za Crnu Goru?


Protiv Gvozdenovića bila je podignuta optužnica zbog sumnje da je izdao lažnu pomorsku dozvolu Petru Pruginiću (59), što su otkrile norveške vlasti u februaru 2007, a posle nezgode sa brodom koju je on izazvao i pričinio štetu od 500.000 dolara. Suđenje Pruginiću održano je juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali je on ostao pri stavu da sporne godine uopšte nije bio u Norveškoj. Istovremeno,
Prvo osnovno tužilaštvo juče je odustalo od gonjenja Gvozdenovića za zloupotrebu položaja, čime je on oslobođen optužbe da je Pruginiću obezbedio lažnu dozvolu. Izvor “Alo!” iz Osnovnog tužilaštva u Pančevu navodi i da je protiv Gvozdenovića od 2008. podneto osam prijava, između ostalog za falsifikovanje pomorskih dozvola i nepropisnog registrovanja plovila. Jedan od predmeta je preko Ministarstva pravde ustupljen i tužilaštvu u Crnoj Gori.

Poslednji komentari
  • Ja Vreme: 22.03.2013 08:42h

    Kovacevic je savetnik i vestaci ovo ??????? Opet nista od svega. Biti takav ko Kiza se isplati kanda ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP