Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GREŠKA U PROCESU

Kapetana Dragana ne izručuju Hrvatskoj?

Autor: Jutarnji list | 15.11.2013 - 11:33:00h | Komentara: 0

Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetana Dragana, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi se vratiti na početak nakon što je australijski sud potvrdio proceduralnu grešku toekom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje iz Australije, pišu australijski mediji.

Vasiljković se, naime, u junu žalio na odluku australijske vlade da ga izruči Hrvatskoj tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Dragan Vasiljković

Dragan Vasiljković | Foto: Andrej Isaković

Sudija saveznog suda Dženifer Dejvis priznala mu je jednu tačku žalbe i utvrdila da je Vasiljković trebalo da ima uvid u prepisku australijskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga dela uprkos uveravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahteve odbila.

 
Vasiljkovićev advokat Den Mori u petak je izvan sudnice izjavio novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebalo da krene ispočetka. Australijska novinska agencija AAP, međutim, navodi da Vasiljkovića i dalje čeka teška pravna bitka da izbegne izručenje.
Sudija je zakazala novo ročište za 22. novembra.
Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006., ali je australijska vlada tek u novembru 2012. donela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gde je tražen zbog zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.
Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je njegovo izručenje u novembru 2012. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i brojnih Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnesen još 2005. godine.
 
Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.
Po optužnici Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio ubistva i zapovedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.
Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negirao je sve te optužbe.

Smešten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Velsu i sudsko ročište u Melburnu pratio je putem video veze.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP