Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRADICIJA PROTIV TRADICIJE

Karneval ''posvađao'' žitelje Kotora

Autor: Novosti | 20.01.2015 - 10:45:00h | Komentara: 0

Kotorski karneval, čije je održavanje planirano za 22. februar, izazvao je polemike u javnosti. Problematičan je, smatra generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, upravo termin, jer je tradicionalna manifestacija zakazana u vreme pokore i posta, čime se, kako ističe, vređaju osećaji i vrednosti vernika katoličke crkve.

Kotorski karneval | Foto: Profimedia

Kotorski karneval | Foto: Profimedia

Po Belanovim rečima, praksa je svuda u svetu da Crkva post počinje na čistu sredu, a nedelju dana pre tog dana trebalo bi da se održi karneval.
- To se i poštuje svuda u svetu, osim u Kotoru. Krše se osećaji dela vernika kojima je to sveta stvar, priprema za Uskrs, običaj pokore, posta i nemrsa, dok oni luduju po ulicama, pevaju, viču, skaču... Smatramo da organizatoru karnevala ne znači ništa, niti gube nešto, da fešte pomere nedelju dana ranije - istakao je Belan.
Uprkos protivljenju dela katoličkih vernika, organizatori ne žele da promene termin održavanja. Nije pomoglo ni to što su se protestima, pored Kotorske biskupije, pridružili i Hrvatska građanska inicijativa, NVO, ali i Srpsko pevačko društvo "Jedinstvo" iz Kotora.
Prema rečima generalnog sekretara ovog društva Dragana Đurčića, nepoštovanje većine građana grada Kotora koja je u ogromnom procentu hrišćanska je nepoštovanje "par ekselans" i nepoštovanje Ustava države.
- Da bi karneval bio tradicionalni, podrazumeva se da se poštuje kalendar. On može da bude samo o mesojeđu, kako su preci govorili. Mesojeđe, u smislu karnevala, podrazumeva period od Božića do poklada. Poklade su dan sedam nedelja pre Uskrsa ili Vaskrsa, zavisno kako ga ko zove. Tradicija menjanja datuma datira iz komunizma, kada je zvanična ideologija bila protiv religije i nije ih uopšte interesovala ta komponenta verskog kalendara - naglasio je Đurčić.

Liberali: Šta crkva ima veze s karnevalom

S druge strane, iz Liberalne partije smatraju da crkva ne bi trebalo da se meša u organizaciju karnevala. Po Ustavu, verske zajednice su odvojene od države koja je organizator tradicionalnih karnevalskih svečanosti. Predsednik kotorskog Opštinskog odbora LP Vido Drašković kaže da se one decenijama održavaju u istom terminu - februaru.

- Održavanje je u tom periodu godine uslovljeno vremenskim (ne)prilikama. Često se dešava da se karneval, koji je bezbroj puta kvalitetom i kreativnošću oduševio brojne učesnike i goste iz zemlje i inostranstva, odlaže i u po nekoliko navrata zbog nevremena, pa se održi u martu - rekao je Drašković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP