Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZASTOJ U NABAVCI NOVIH KOLIČINA LEKOVA

Kasni terapija za decu
obolelu od Gošeove bolesti!

Autor: Tanjug | 25.05.2013 - 16:59:00h | Komentara: 0

Četvoro dece koji se leče u Institutu za majku i dete od Gošeove bolesti ostali su bez terapije, jer je došlo do zastoja u nabavci novih količina lekova, rekao je Tanjugu otac obolelog dečaka Davor Duboka.


"Kada sam došao u Institut, rekli su mi da terapije nema i dete je nije primilo. Nisu je primili ni ostalih troje dece. Rečeno nam je da je zahtev za novim šestomesečnim količinama prosledjen Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje na vreme, ali da nove količine još nisu stigle", naglasio je Duboka.
Načelnica Odeljenja za metabolizam u Institutu za majku i dete dr Maja Djordjević potvrdila je Tanjugu da kasni terapija za četvoro dece koja boluju od Gošeove bolesti i da je problem nastao oko tendera.

"Terapija će kasniti desetak dana. To se neće odraziti na zdravlje pacijenata, ali nadam se da ovo neće biti praksa ubuduće", naglasila je dr Djordjević.
Ovim povodom oglasila se i Demokratska stranka koja je zatražila odgovornost nadležnih zbog toga što su deca koja se leče od ove retke bolesti ostala bez terapije.

Demokratska stranka je, kako se navodi u saopštenju, zvanično zatražila informaciju od direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr (Momčila) Babića zbog čega je došlo do zastoja, ali kako navode, nisu dobili nikakav odgovor.

"Zastrašujuće je u čitavoj situaciji činjenica da niko od nadležnih ne zna kada će problem biti rešen, a lekari sa Instituta su zahtev za nove količine poslali još pre mesec dana, ali RFZO na to nije reagovao na vreme i nisu sproveli nabavku", navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka upitala je nadležne da li će deca koja boluju od retkih bolesti ostati bez terapije izmedju jednog i dva meseca i zašto RFZO nije reagovao i sproveo javnu nabavku na vreme, kao i da li će biti nabavljeni lekovi za decu koja boluju od retkih bolesti.

Ova stranka zatražila je od nadležnih da obaveste javnost Srbije zašto su deca koja boluju od retkih bolesti ostala bez terapije i kada će ovi lekovi biti nabavljeni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP