Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO ISTRAŽUJE: KOJA DVOJNA DOKUMENTA MOŽEMO DA POSEDUJEMO

Kazne za duple
vozačke i lične karte!

Autor: Aleksandra Medaković I Ivan Popović | 09.05.2013 - 18:37:00h | Komentara: 16

Građani Srbije, koji imaju dupla dokumenta, u pojedinim slučajevima ne znajući krše zakon, zbog čega im mogu biti oduzeta privremeno ili trajno! Slučaj Dragana Martinovića iz Majdanpeka, koji je ostao bez italijanske vozačke dozvole jer je istovremeno posedovao i srpsku, primer je kako nepoznavanje propisa može nekome ugroziti i egzistenciju.

Dragan Martinović

Očajan sam, jer mi dozvolu nisu vratili, a na posao u Italiji putujem 30 kilometara: Dragan Martinović | Foto: Ivan Popović

Dragan Martinović, Srbin iz Italije, ostao je u Srbiji bez italijanske vozačke dozvole jer je, ne poznajući zakon, imao i ovdašnju

Naime, Martinoviću, koji se već šest godina nalazi na privremenom radu u Italiji, pripadnici Policijske službe Kučevo su prilikom redovne kontrole saobraćaja oduzeli italijansku vozačku dozvolu.

- Policajac koji me zaustavio tražio mi je dokumenta i kada sam mu dao srpsku saobraćajnu i vozačku, pitao me je da li imam i italijansku. Rekao sam mu da imam i on je tražio i nju i onda me je obavestio da ne smem da koristim obe, jednu je uzeo i napisao prijavu - priča Martinović, koji je već mesec dana bez vozačke isprave, a koja mu ju neophodna u Italiji, gde do posla putuje 30 kilometara.

Iako ga je Prekršajni sud u Požarevcu oslobodio krivice, u PU Požarevac nije mogao da podigne inostrani dokument.

dvojna dokumenta

- U odluci Prekršajnog suda jasno stoji da sam oslobođen krivice, ali nisam dobio dokument koji su mi oduzeli. Prošlo je više od mesec dana - ukazuje Martinović. S druge strane, Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da policajci mogu da postupaju različito, u zavisnosti od člana zakona na koji se pozivaju!

- Naš zakon o bezbednosti saobraćaja je vrlo loše pravno formulisan. Tako u članu 183 piše da građani Srbije ne mogu da koriste dve vozačke dozvole izdate od dve države, a u članu 285 da nemaju pravo da poseduju dve vozačke izdate od dve zemlje. Dakle, sve je ostavljeno policajcima na lično tumačenje - navodi Okanović.

Vozačke redovan problem
U Policijskoj upravi Požarevac navode da su postupili po zakonu i Martinoviću oduzeli dozvolu, koja će mu redovnim putem biti vraćena: „Na osnovu člana 285 Zakona o bezbednosti saobraćaja, policijski službenici u redovnoj kontroli saobraćaja su dužni da, ukoliko konstatuju da vozač poseduje dve vozačke dozvole, jednu oduzmu. Oduzeti dokument je prosleđen Upravi saobraćajne policije, odakle će biti poslat u Ministarstvo spoljnih poslova, koje će ga dostaviti nadležnom ministarstvu u Italiji, zemlji koja je izdala vozačku dozvolu. Ovakve pojave su česte na na putevima na području PU Požarevac, što stvara dodatne probleme u saobraćaju“, stoji u saopštenju.

Poslednji komentari
  • voja Vreme: 10.05.2013 01:28h

    ja sam isti slucaj samo sto meni jos nisu oduzeli nijednu vozacku dozvolu,meni je isticala srpska vozacka dozvola plaseci se da je trajno nedobijem vise ja sam je redovnim putem produzio ali pitao sam zenu koja mi je izdavala srpsku dozvolu,da ja radim i zivim u italiji i imam vec 10 godina talijansku dozvolu dali ja kao gradjanin srbije mogu imati dva ista dokumenta od dve razlicite drzave,da bih posle pola sata i vise niko nije mogao objasniti dali smem ili nesmem i na kraju su mi rekli ma drzi obadve nece te niko dirati ali ja sam bas zbog tih stvari insistirao da nemam problema jer moju italijansku dozvolu mogu samo da pogledaju ali nikako oduzmu jer mi je oni nisu ni dali

  • Mrmot Vreme: 10.05.2013 05:08h

    Kad vas pitaju dali imate još neku vozačku vi im kažete da nemate.... Tada vas neće kazniti... A to što u dzepu držite još par njih,nije bitno... Za to nema kazne...

  • CIRINELA Vreme: 10.05.2013 06:39h

    Je**na država, gomilu je**nih propisa, proizvodi svakog petka na tone. Svaki fakin koji dođe na vlast izmišlja u svojoj ludačkoj glavi propise kako bi dotukao još to malo normalnih ljudi.

  • neobavestena Vreme: 10.05.2013 08:16h

    A sto mu nisu oduzeli nasu nego bas italijansku?

  • Milan Vreme: 10.05.2013 08:25h

    Pa Covece to ni u jednoj Zapadnoj Zemnji se nikada ne bi desilo. Nas Policajac koji svaki ali bukvalno svaki pati od Kompleksa manje vrednosti(mislim one u uniformi)Ne shvata da nesto sto donosi bilo kakav doprines za Familiju,drustvo ne sme da se dotakne ili oduzme na jedan takav nacin kao sto se Bahato ponasaju nasi policajci. Prvo Druze nisi mi trebao nikada dati tu Italijansku dozvolu. A vec kad si je dao odes lepo u Italiju i prijavis da si je izgubio i izvais za dan drugu. A taj Policajac nije ti ni dao Italijansku dozvolu zato nije smeo ni da je uzme.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP