Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZARADIO 10 GODINA ZATVORA

Kažnjen zbog poziva na "tviteru" na protest!

Autor: Tanjug | 11.03.2014 - 09:00:00h | Komentara: 0

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je jednog muškarca na 10 godina zatvora i isplatu 26.700 američkih dolara zbog učestvovanja na protestu protiv vladara te kraljevine i korišćenja društvene internet-mreže "tviter" za pozivanje drugih da se pridruže, javila je danas državna saudijska agencija SPA.


Tviter

Portparol Ministarstva pravde Fahd al-Bakran izjavio je da je osuđenik, čiji identitet nije otkriven, prenosio na "tviteru" poruke protiv monarhije, veroučitelja i službi bezbednosti.
"Osuđen je za ulazak na jednu internet-stranicu koja je neprijateljska državi, koja ohrabruje borbu i promoviše devijantne misli", rekao je Bakran a prenosi Rojters, dodajući da je portparol aludirao na ideologiju Al-kaide.
Taj muškarac, koji je u zatvoru već tri godine, optužen je i osuđen po zakonu koji kažnjava prestupe na internetu.
Presuda je objavljena dva dana nakon što je Rijad označio Muslimansku braću, Front Al-Nusra i Islamsku državu Iraka i Levanta terorističkim organizacijama, navodi britanska agencija, dodajući i da je Saudijska Arabija nedavno ratifikovala antiteroristički zakon koji su aktivisti za ljudska prava kritikovali kao sredstvo za gušenje disidenata.
Rojters izveštava da je i u odvojenom predmetu sud osudio na osam godina zatvora još jednog muškarca, zbog optužbe da je kontaktirao osobu za kojom bezbednosne snage vode potragu i pokušaj da pomogne ljudima povređenim tokom demonstracija.
On je bio optužen i za prisustvo sahrani osobe ubijene tokom nereda u saudijskoj, uglavnom šitskoj Istočnoj provinciji (El-Šarkija) i uzvikivanje antivladinih parola.
Manjinski šiti povremeno protestuju u regionu Katif u toj provinciji od 1979. godine, podseća Rojters, dodajući da je najnoviji talas demonstracija počeo tokom "arapskog proleća" 2011. i nastavio se u 2012. godini.
Najmanje 21 osoba ubijena je u tom regionu od početka 2011, navodi agencija, dodajući da šiti tvrde da su diskriminisani u toj kraljevini kojom vladaju suniti, što saudijske vlasti poriču.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP