Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVNA BRUKA! ZASTAREO SLUČAJ BIVŠEG PRVOG CARINIKA SRBIJE

Kertes može da odere Srbiju za milione?!

Autor: D.ĆURUVIJA | 11.02.2014 - 15:50:00h | Komentara: 4

Mihalj Kertes (66), bivši direktor Savezne uprave carina, koji je juče oslobođen optužbe za iznošenje para na Kipar zbog zastarelosti postupka, mogao bi da odere državu Srbiju za višemilionski iznos zato što je doneta odbijajuća presuda protiv njega, ali i zbog neosnovanog boravka u pritvoru, smatraju beogradski pravnici. Tužilac za organizovani kriminal najavio je žalbu na presudu, o kojoj će odlučivati Apelacioni sud.

Mihalj Kertes

Mihalj Kertes | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

- Tužilaštvo će sačekati pisani otpravak presude, nakon čega će uložiti žalbu Apelacionom sudu - rekao je tužilac Radisavljević.

Slobodan Milošević

Niko nije kriv za iznošenje para na Kipar: Slobodan Milošević

Veće sudije Aleksandra Trešenjeva juče je zbog nastupanja apsolutne zastarelosti odbacilo optužnicu protiv Kertesa kojom se teretio da je nalogu Slobodana Miloševića zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja i nezakonito uplatio sredstva od carina na račune pravnih i fizičkih lica. Takođe su zastarele i optužbe da je bez dozvole Narodne banke Jugoslavije izneo iz zemlje 38 miliona maraka. U obrazloženju, sud je konstatovao da je slučaj zastareo 5. oktobra 2010.

- Na ovo sam čekao zajedno sa porodicom 13 godina i dočekao nakon svih doživljenih tortura da pravda pobedi - rekao je Kertes izlasku iz zgrade Specijalnog sada.

Nikola Šainović

Nikola Šainović

 

Oslobađaju i

Nikolu Šainovića?!
Optužbe za aferu za Kipar će, najverovatnije, biti oslobođen i Nikola Šainović (66), bivši potpredsednik Vlade Jugoslavije, protiv kojeg postupak nije ni vođen jer mu se sudilo u Hagu. Njemu je nedavno u Hagu potvrđena kazna od 18 godina zatvora. Osim njemu, sudilo se i Slobodanu Miloševiću, koji je preminuo u Hagu, i Jovanu Zebiću, potpredsedniku savezne vlade, koji je umro u martu 2007, ubrzo nakon podizanja optužnice.

Njegov advokat Predrag Milovančević izjavilo je da Kertesu nije ni moglo da se sudi nakon 2010.

- I Karla del Ponte je dokazala da moj klijent nije kriv. Ona ja angažovala Mortena Torkildsena, sudskog veštaka Tribunala u Hagu, iz čijeg je izveštaja zaključeno da je poslovanje naše države u vreme sankcija bilo normalno - rekao je Milovančević.
On je napomenuo da je samo istraga protiv njegovog klijenta trajala sedam godina u beogradskom Okružnom sudu, a suđenje je počelo tek u martu 2007. u Specijalnom sudu, kada je njegov klijent i uhapšen, a pušten je godinu dana kasnije.

- Istraga je počela nakon 5. oktobra 2000, a ceo predmet ima 70 registara - ističe Milovančević.

Jovan Zebić

Jovan Zebić

 

Tok predmeta
►2000. Prvi put priveden u Prvi sud 12. decembra 2000. a 15. 12. 2000. na saslušanju kod istražnog sudije se branio ćutanjem. Određen mu je jednomesečni pritvor, ali se se četiri dana kasnije pozvao na poslanički imunitet i pušten je na slobodu.
► 2001. Predmet je prosleđen Četvrtom opštinskom tužilaštvu, koje se oglasilo nenadležnim za taj slučaj. Posle dva meseca mirovanja, predmet je 9. marta ►2001. dodeljen Okružnom tužilaštvu, koje podnosi zahtev za sprovođenje istrage. Saslušan 4. aprila 2001.
► 2003. Istražni sudija Goran Čavlina kaže da je istraga odavno završena i da je spis u tužilaštvu i da „nema pojma šta je sa predmetom“.
► 2003-2007. Predmet u istražnom odeljenju suda i tužilaštvu.
► 2007. 13. marta 2007. se podiže optužnica protiv Kertesa za aferu „Kipar“, a 16. marta ga hapse.
► 2008. U martu 2008. izlazi na slobodu.

Kertes je u decembru 2010. zbog zloupotrebe službenog položaja najpre bio osuđen na osam godina zatvora, ali mu je nakon žalbe odbrane kazna smanjena na šest i po godina. Pre godinu dana, Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu njegovog advokata i postupak je vraćen Apelacionom sudu, koji je naredio novo suđenje. Prvog carinika Srbije optužnica je teretila da je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca od carine bez pravnog osnova dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

Mihalju Kertesu je 27. septembra 2011. istekla kazna od godinu i po dana zatvora, na koju je bio osuđen zbog pomaganja u izvršenju četvorostrukog ubistva i pokušaju atentata na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999.
Pre dve godine bio je osuđen na tri godine zatvora jer je, prema presudi, sa grupom na čijem je čelu bio Siniša Stojčić, brat ubijenog Radovana Stojčića Badže, učestvovao u švercu cigareta tokom devedestih. Međutim, ova presuda je ukinuta jer, između ostalog, nije utvrđena njegova uloga kao saučesnika. Ponovo mu se sudilo i za optužbu za šverc cigareta sa grupom Stanka Subotića Caneta. Prvom presudom bio je osuđen na četiri godine zatvora, ali je ona ukinuta.Trenutno mu se u Višem sudu sudi i za nezakonitu dodelu stanova tokom devedesetih.

„Dokaze sam zakopao u manastiru“

Kertes je na suđenju 2007. rekao da su pare na Kipar legalno iznošene 49 puta, ali je tvrdio i da nije naložio uništavanje dokumentacije o poslovanju Carine.


- Ništa nije uništeno. Službena dokumentacija nije iznošena u DB niti uništavana dok sam ja bio na čelu Carine, kao ni 4, 5. i 6. oktobra 2000. godine - govorio je Kertes i istakao da u Carini ništa nezakonito nije rađeno.


„Istorija je surova i sve će se pokazati o tom periodu, o kojem sam vodio beleške. Beleške sam zakopao u jednom manastiru i zakleo se da neće biti otkopane 60 godina, kada će se videti kako je jedan Mađar voleo i video Srbe i šta je za njih uradio“, rekao je Kertes.

Poslednji komentari
  • Дане С. Vreme: 11.02.2014 16:58h

    КЕРТЕС ЈЕ САМО СЛУШАО НАРЕЂЕЊА МИРЕ и СЛОБЕ! Ни један правник, независни, не би смео да напише оптужницу против Кертеса. То што је, наводно, радио Кертес, ако је он било шта радио, радио је по наређењу. То је као некада у војсци "НАРЕЂЕЊЕ ИЗВРШЕЊЕ"! Пустите човека на миру, он је по неком националном кључу дошао на ту функцију и био је само фигура!

  • veca Vreme: 11.02.2014 19:30h

    ALAL VERE NA NASE SUDSTVO IPRAVDU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • sofronije Vreme: 11.02.2014 20:17h

    Srpsko sudstvo kao i drzava,nema ni pocetka ni kraja glupostima.Sramotno da sramotnije ne moze biti.

  • momazver Vreme: 12.02.2014 07:23h

    Ako do toga dodje/da odere drzavu za milione/,da se odere KOZA sa onih koji su to omogucili...A znaju se. Svi su zivi i zdravi i grickaju nesto odonih 37/tridesersedam/ miliona maraka. Mol lepo. Ja taj svinjac da plazam -NECU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP