Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POHVALA

Ketrin Ešton: Dačić i Tači dobro funkcionišu

Autor: Tanjug | 19.12.2013 - 20:19:00h | Komentara: 4

Ketrin Ešton pozdravila mirovne napore premijera Dačića i Tačija, koji bi mogli da pospeše regionalnu stabilnost, prenela je agencija Frans pres.

"Oni su pokazali spremnost da rade na važnim i teškim pitanjima, pri čemu je svaki poštovao svoju sopstvenu crvenu liniju, ali je i te kako bio svestan crvene linije onog drugog", rekla je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost maloj grupi novinara.

Dačić i Tači sa domaćicom Eštonovom

Početak je bio težak | Foto: Beta

 Ona je izjavila da, posle 200 sati razgovora tokom 20 sastanaka u njenoj kancelariji u Briselu, posao koji su uradili premijeri Srbije i Kosova "uliva sigurnost za budućnost" na Balkanu.

Kada su se Dačić i Tači prvi put sastali, podsetila je Eštonova, EU im je predala listu pitanja na kojima treba raditi kako bi se olakšao život običnim ljudima duž granice Srbije sa Kosovom, kao što je međusobno priznavanje školskih diploma ili registracijskih tablica.
"Od samog početka smo veoma jasno stavili do znanja da se ne može reći 'evo, ovo je plan EU'. Morao je da postoji njihov plan", rekla je ona i dodala da su premijeri zato razmislili o tome šta im je važno i potom su to dodali listi.

Dačić, Tači i Eštonova

Kasnije je bilo lakše: Dačić, Tači i Eštonova | Foto: Beta

 Eštonova je napomenula da ona i njen tim deluju kao posrednici, intervenišući samo kada je to nužno i nudeći tehničku pomoć ukoliko je to potrebno, u formatu koji je "zaista dobro funkcionisao" i koji će EU nastaviti da primenjuje barem do isteka njenog mandata kasnije iduće godine. 

"Sastavši se ovde, za ovim stolom, oni su zaključili da je to dobar način za operisanje i da je ovo dobro mesto za to", kazala je Eštonova i istakla
"Sve dok oni budu želeli da to čine, to ćemo i činiti".
Prema njenim rečima, premijeri Dačić i Tači se, pošto su proveli toliko vremena zajedno, "sada dobro međusobno poznaju. Zato je i njihova sposobnost da razgovaraju sve veća".
Iako ostaju "u velikoj meri premijeri sa odgovornostima", Ešton smatra, kako je rekla, da su oni razvili poštovanje jedan prema drugom.
Visoka predstavnica EU je ponovila da pitanje formalnog priznavanja Kosova od Srbije nikada nije bilo zahtev u tom procesu, ali da će svi sporazumi koji su do sada postignuti, kao i oni koji budu postignuti u budućnosti, biti "obavezujući za obe strane", navodi francuska agencija. 
Poslednji komentari
  • Boki Vreme: 19.12.2013 20:33h

    Tako mi je drago zbog njih dvojice....

  • digital Vreme: 20.12.2013 01:43h

    Pošto njih dvojica tako dobro funkcionišu, neka ga Tači vodi kući. U neku ruku su i 'zemljaci'. A mi ne želimo da vidimo ni jednog ni drugog

  • BORIS Vreme: 20.12.2013 02:48h

    OD ALEKSANDRA VULINA TRAZIMO DA KAO RADNICI POLICIJE,RADNICI SUDA TAKO I RADNICI SRPSKIH OPSTINA DOBIJU PENZIJE ONI KOJI HOCE I MOZ NEKA RADA NAMA DA MINISTAR OMOGUCI PENZIJE KAO I OSTALIM DRZAVNIM ORGANIMA POLICIJI,SUDSTVU I LOKALNIM SAMOUPRAVAMA JER JE TO JEDINO RESENJE.

  • Naš novi Vuk Branković Vreme: 20.12.2013 08:08h

    Tačiju treba skinuti kapu -čovek pokazuje kako se treba boriti za svoju, ma kakvu bilo državu! Ovog "našega" buduća pokolenja, u to sam siguran, zajedno sa njegovim šefom Vučićem, svrstavaće u isti red sa Vukom Brankovićem, a možda će ga zbog besa, čim ga sledeći izbori smaknu sa političke scene, i totalno ignorisati i zaboraviti. Vremenom će se slično dogoditi i sa njegovim gazdom Vučićem ali će to malo duže potrajati nego sa Vukom Brankovićem- Dačićem!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP