Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAKLJUČCI ODBORA ZA KOSOVO I METOHIJU

KiM: Srbima preti opasnost od "usamljenih vukova"!

Autor: Vesti | 07.10.2014 - 19:15:00h | Komentara: 0

Nema konkretnih pokazatelja koji bi upućivali na zaključak da radikalni islamisti pripremaju terorističke akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali nisu isključeni pojedinačni napadi takozvanih "usamljenih vukova", rekao je Srni predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Milovan Drecun

Milovan Drecun

To je, kako je naveo Drecun, zaključak koji je Odbor za Kosovo i Metohiju izveo na osnovu informacija nadležnih bezbednosnih službi srpske vojske i policije, koje su predstavljene u utorak na sednici Odbora.
Drecun je rekao da je na sednici Odbora razgovarano o stanju bezbednosti srpskog naroda, odnosno ugroženosti od radikalnog islama i povratka džihadista iz Sirije i Iraka.
Sednica je bila zatvorena za javnost, jer su, kako je naveo, dobijene informacije koje su kao poverljive klasifikovale Vojno-obaveštajna agencija (VOA), Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.
"Zaključili smo da je na Kosovu i Metohiji uspostavljena snažna mreža radikalnog islama, ekstremizma i terorizma. Pojedini pripadnici te mreže učestvuju na džihad ratištima u terorističkim organizacijama, posebno u Siriji i Iraku. Jedan pripadnik te mreže izveo je samoubilačku terorističku akciju, a određeni broj njih vratio na Kosovo i Metohiju", rekao je Drecun.

Prava pretnja su povratnici iz Iraka i Sirije, tzv. "usamljeni vukovi".
On je naveo da će se situacija pratiti.
"Posebno smo zadovoljni kapacitetom i posvećenošću koju pripadnici VOA, BIA i MUP ulažu na praćenju radikalnog islama i stepenu ugroženosti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i njihovom saradnjom sa odgovarajućim inostranim službama i međunarodnim institucijama i UN", rekao je Drecun.
Drecun je naveo da će u sredu u Skupštini Srbije tema svakako biti i radikalni islam i odlazak dobrovoljaca u džihad na ratišta, u okviru rasprave o dopunama Krivičnog zakonika kojima se kao krivična dela uvode učešće i organizovanje državljana Srbije u paravojnim formacijama izvan zemlje.
Povodom informacija da je na džihad ratištima i municija proizvedena u Srbiji, Drecun je kazao da ako su te informacije tačne, država svakako treba da se pozabavi tim problemom i vidi na koji način je to oružje dospelo u ruke islamista i koji su to ilegalni kanali kojima je neko mogao da ga prošvercuje.
"U trgovini naoružanjem uvek je moguće da deo završi tamo gde nije planirano, na mestu za koje prodavac uopšte ne zna da će tamo završiti. To su ti ilegalni kanali za šverc oružja, to je jedan od najunosnijih poslova u svetu i naravno država treba da reaguje na način da spreči da se to događa", rekao je Drecun.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP