Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CENZURA ILI KLEVETA

Kina uvodi oštre kazne za širenje glasina na internetu!

Autor: Tanjug | 09.09.2013 - 12:49:00h | Komentara: 0

Kina je danas najavila oštre mere kako bi zaustavila "neodgovorno širenje glasina" na internetu i zapretila kaznom do tri godine zatvora ukoliko se netačni postovi pročitaju ili prenesu u masovnijem obliku.

Haker

Kinesi Vrhovni sud i tužilaštvo saopštili su da će oni čije postove na internetu vidi 5.000 korisnika ili se oni prenesu više od 500 puta biti optuženi za klevetu, javio je Rojters.

Na osnovu toga, okrivljeni bi mogao u zatvoru da provede i tri godine, što je standardna kazna za takvu optužbu, preneli su državni mediji.

U klevetanje sankcionisano zakonom ubraja se i širenje lažnih informacija, kako onih koje izazivaju mentalnu bol, tako i onih koje dovode do protesta, etničkih i verskih nemira i imaju "loš medjunarodni efekat".

"Nijedna zemlja klevetanje ne smatra 'slobodom govora'", rekla je portparolka suda Sun Džungong, obrazlažući ovakvu odluku vlasti i ističući da su "žrtve" klevetanja tražile stroge kazne za krivce.

Ovakva odluka naišla je na oštre kritike korisnika interneta u Kini, jer se smatra još jednim pokušajem vlade da zauzda društvene medije, koji se često koriste za diskusije o politici, uprkos strogoj cenzuri.

"Ko će se sad usuditi da išta kaže?", zapitao se jedan korisnik kineske društvene mreže Veibo, slične Tviteru, ističući da postovi mogu vrlo lako da dostignu 5.000 pregleda ili da se prenesu 500 puta.

Kina je, međutim, više puta ponovila da mora da stane u kraj neodgovornim glasinama, ukazujući na "potpuno besmislene" primere, poput tvrdnje da se u provinciji Guangdong prodaje supa od mrtvih beba.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP