Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTPISANO 13 SPORAZUMA

Kineski premijer Li završio posetu Beogradu

Autor: Tanjug | 18.12.2014 - 18:43:00h | Komentara: 4

Premijer Kine Li Kećijang završio je danas trodnevnu posetu Beogradu, tokom koje je učestvovao na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Li na Kalemegdanu

Vučić i Li na Kalemegdanu | Foto: Vlada Srbije

Na kraju posete kineskom premijeru gradonačelnik Beograda uručio je Povelju počasnog građanina, a prethodno tokom dana Li je sa premijerom Srbije svečano otvorio Pupinov most, koji povezuje Borču i Zemun, a ocenjen je kao most prijateljstva dva naroda.


Kineski premijer pohvalio je Srbiju za odličnu organizaciju samita, na kojem je dogovoreno dalje produbljivanje saradnje Kine i regiona, kao i niz konkretnih projekata.

U okviru bilateralne posete Srbija je sa Kinom potpisala 13 sporazuma iz raznih oblasti, od izgradnje nove termoelektrane u Kostolcu do izdavanja dozvola za izvoz srpske jagnjetine u Kinu.

Kineski premijer Li je u više navrata tokom boravka u Beogradu podvukao tradicionalno duboko prijateljstvo kineskog i srpskog naroda, kao i želju za daljim unapredjenjem saradnje dve zemlje.

Li je preneo da je spreman da podstiče kompanije iz Kine da investiraju u region, čime bi se doprinelo otvaranju radnih mesta i ujedno pomoglo ulasku kineskih proizvoda na medjunarodno tržište.

Srpski premijer poručio je da će Srbija učiniti sve da se projekti koji su dogovoreni tokom posete kineskog premijera ostvare na najozbiljniji i najkvalitetniji način, jer će svaki od njih biti korak ka modernizaciji države i boljoj ekonomiji.

On je naveo da je poseta kineskog premijera za njega lično bila veliko političko i ljudsko iskustvo, a da su i gradjani ne samo Beograda već Srbije zadovoljni.

Vaša trodnevna poseta doprinela je da se ljudi u Beogradu i Srbiji osmehuju. Mislim da neću preterati ako kažem da su oduševljeni onim što se u Beogradu dešavalo, rekao je Vučić i dodao da je u razgovoru sa običnim gradjanima Srbije uvideo da su ponosni zbog veza koje postoje izmedju Srbije i Kine.

Vučić je naveo da će ovu nedelju mnogi zapamtiti kao posebnu i da će biti upisana u istoriju kao nedelja u kojoj se dogodila prava prekretnica i napravljena promena.

Poseta kineskog premijera Srbiji imala je velikog odjeka i u medjunarodnim medijima, koji su izvestili o nameri Kine da pojača saradnju sa regionom centralne i istočne Evrope.
Poslednji komentari
  • Vlajko Vreme: 18.12.2014 21:57h

    Kina je, pored SAD, EU i Rusije, najvazniji partner Srbije. Zbog finansijske stabilnosti ove drzave Srbija mora da na jos veci stepen podigne saradnju sa ovom drzavom koja je uzgred vodeća sila Azije i svetske ekonomije. Ovaj samit ce, svakako, pomoci u realizaciji plana oporavka drzave Srbije i njenog drustva u celini.

  • naca Vreme: 18.12.2014 22:51h

    Ovaj Samit je najbolja moguca prilika da zemlje izmedju sebe pronadju prioritete na kojima treba raditi.

  • bisa Vreme: 18.12.2014 22:52h

    Propratili su oni koji i odlucuju u vezi naseg ulaska u EU ovaj Samit sirom otvorenih ociju.Mislim da smo dokazali kakva je Srbija,kakvi su Srbi...ostalo je na njima.

  • nataly Vreme: 18.12.2014 22:53h

    Svojim stavovima i principima Vucic je mnogima uspeo da vrati poverenje u Srbiju!!!Mnogi je dozivljavaju kao zemlju u koju treba ulagati.Mnogi nam svakodnevno pruzaju podrsku za ulazak u EU!Ovaj Samit nas samo moze pribliziti tom cilju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP