Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SRBIJE DANAS SA PREDSEDNIKOM KINE

Kinezi da nam grade prugu kroz Vojvodinu

Autor: B. Jelovac | 10.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Premijer Aleksandar Vučić očekuje da će se na današnjem sastanku sa premijerom Kine Lijem Kećijangom dogovoriti da kineska kompanija CRČ (China Railway Construction Corporation) gradi prugu Beograd-Budimpešta. Vučić je, naime, sa predstavnicima ove kompanije juče u Tjenđinu postigao saglasnost da za najviše tri godine izgradi brzu prugu od 300 kilometara na sat.

Aleksandar Vučić juče  sa domaćinima u Tjenđinu

Aleksandar Vučić juče sa domaćinima u Tjenđinu | Foto: Vlada Srbije

- Srbija ima dva ograničenja po ovom pitanju. Prvo je da nemamo vremena za čekanje i da izgradnja ne može da traje deset godina i naša molba je da to traje najviše tri godine, a kineska strana je obećala da će se pridržavati tog roka. Drugi problem su državne garancije. Stoga smo tražili više različitih koncepata - privatno javno partnerstvo, koncesije i druge načine, samo da javni dug što manje opteretimo - rekao je juče Vučić posle sastanka sa predstavnicima CRČ, mašinske korporacija CNEEC (China National Electric Engineering CO) i ZTE Corporation (Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation).


Pajtić smorio naprednjake


DS je juče u svom saopštenju navela da “oko posete Kini nema mesta utrkrivanju” govoreći o nedavnoj poseti njihovog lidera Bojana Pajtića ovoj zemlji, te da je “polovina stranih investicija koja je stigla u Srbiju u Vojvodini” i na zasluge Pajtića. Iako uvek šalju iscrpne odgovore na opaske DS-a, iz SNS-a su juče kratko naveli da “nema šta da se odgovori „velikom lideru“ i desetogodišnjem šefu vojvođanskog režima na sve gluposti koje izgovaraju i čine on i njegova stranka”.

- Razgovori sa Vučićem bili su efikasni i konkretni. Razgovarali smo o tri projekta: industrijskoj zoni Stublenica-Ub za koju radovi treba da počnu na proleće sledeće godine. U planu je otvaranje između 10.000 i 15.000 radnih mesta i investicija u vrednosti od oko 1,2 milijarde dolara. Dali smo Vučiću i tehnički predlog za rekonstrukciju termoelektrane Veliki Crljeni i započeli razgovore o eventualnoj zainteresovanosti za Kolubaru B. Treći projekat je pismo o namerama o ulaganju u preduzeća IMR, DMB i IMT, tri fabrike u okviru mašinske industrije - rekao je predsednik CNEEC Jin Čunšeng.
Vučić je razgovarao takođe i sa kineskim privrednicima o razvoju srpske telekomunikacione mreže i moguće saradnje kineskih investitora sa “Telekomom Srbija” u vezi sa 4G mrežom.

- Rekao sam i da ne smem da se vratim u Beograd bez obećanja premijera Lija da će posetiti Beograd i da će organizovati taj skup šesnaestorice iz Centralne i Istočne Evrope. To bi bio najveći skup u našoj zemlji u poslednjih 30-40 godina. Ako to prihvati, mogao bi da otvori most Zemun-Borča, a istovremeno bismo mogli da sa mađarskom stranom potpišemo ugovor i da od proleća počnemo sa izgradnjom pruge - naveo je Vučić, koji od juče boravi u trodnevnoj poseti Kini, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom Forumu u Tjenđinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP