Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLAKO ODLAZE

Kinezi idu jer neće da plaćaju carinu

Autor: blic.rs | 10.04.2015 - 08:52:00h | Komentara: 3

Poslovanje u zakonskim okvirima, sa izdavanjem fiskalnih računa i poštenim plaćanjem carine na uvezenu robu, ne sviđa se kineskim trgovcima u Srbiji.

Zato roba iz Kine u kineskim tržnim centrima i robnim kućama sve brže ustupa mesto proizvodima iz Turske, a Kinezi, koji sad plaćaju realne uvozne dažbine i PDV, na šta nisu navikli, napuštaju Srbiju i idu u Mađarsku, Moldaviju, Brazil, Čile i Urugvaj.

Kinezi

Kineski trgovci idu dalje... | Foto: Profimedia

 Preseljenje posla u druge zemlje počeli su kada je država prestala da im gleda kroz prste, otkad traži da prijavljuju radnike, da izdaju fiskalne račune i da im carini stvarnu količinu uvezene robe, a ne lažno prijavljenu. Odeća iz Kine, koja je bila i upola jeftinija u odnosu na robu drugih proizvođača, tada je naglo poskupela pa sada razlike u ceni gotovo da i nema.

I upola manji promet u prethodne dve, tri godine je razlog što nas napuštaju. Čak su i njihovi jeftini proizvodi postali preskupi za naše građane. Pitanje je šta bi se desilo kada bi kineski trgovci napustili Srbiju.
- Ono što se proizvodi u Srbiji nadomestili bi domaći proizvođači koje je jeftin uvoz iz Kine i uništio. Eventualno bi sa tržišta nestali najjeftiniji proizvodi. Ali, upravo su ti nejjeftiniji proizvodi najčešće problematičnog kvaliteta i bezbednosti - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
Procenjuje se da u trgovinama 60 odsto čini kineska roba, a na pijacama i buvljacima gotovo 90 odsto tekstila.
- Lokalne samouprave biće na gubitku, jer su kineski trgovci zakupili najveće poslovne prostore i za zakup od dvadesetak kvadrata plaćaju i do 2.000 evra - saznajemo u jednoj lokalnoj samoupravi.
U Upravi carina demantuju kineske trgovce da su im carine sa 10.000 evra za kontejner robe skočile na 65.000 evra. U zavisnosti od robe ta cifra može da ide do 30.000 evra.
- U tako velikim kontingentima krije se deo koji nije prijavljen, a česta su i kršenja prava intelektualne svojine, odnosno falsifikovanja robne marke. Jedan od glavnih problema su umanjene vrednosti faktura za robu. Gotovo 80 odsto prikazanih faktura iz Kine je netačno - kažu u Carini.
Navode da su zato uvedene dodatne kontrole.
- To je stvorilo i prostor za korupciju, pa smo u nekoliko slučajeva imali privođenje carinika koji su zloupotrebljavali službeni položaj tako što su, u dogovoru sa kineskim trgovcima, smanjivali osnovicu za carinjenje i tako direktno nanosili štetu budžetu - kažu u Carini.

Gubitak

Odlazak kineskih trgovaca najviše bi mogle da osete lokalne samouprave. U gradovima su kineski trgovci ti koji zakupljuju lokale i koji ih dobro plaćaju ako su na centralnim gradskim lokacijama.
Poslednji komentari
  • Ana Vreme: 10.04.2015 10:15h

    Samo neka idu ako im se ide.Ne daju racune i prodaju nam nezdravu robu.Kad pomislim koliko maca i kuca je ubijeno da bi se napravilo ono krzno na njihovim jaknama.Uzas me hvata.

  • XXx Vreme: 10.04.2015 16:59h

    Kad moze svagi gradjanin Srbije da placa porez i sve sto ide uz to mogu i oni. Sta su oni nesto izdvojeni,oni neka zaradjuju a nas narod ne mora.Slobodno neka idu ako im ne odgovara.

  • Bolid Vreme: 10.04.2015 21:37h

    Nesto su ipak placali. Ako odu kinezi ode I nama stopa za PDV na 22-25 posto... Da, Da..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP