Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREKIPELO IM

Kinezi tuže Srbiju!

Autor: E. A. | 23.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Predsednik kineske grupacije “Guan nan” Sai Šao Sjong najavio je da će se žaliti premijeru Kine zbog stalnih opstrukcija na koje nalazi u Srbiji u pokušaju da potpiše ugovor o kupovini “Vršačkih vinograda”. Sjong je na konferenciji za novinare najavio da će kineski premijer Li Kećijang 25. novembra učestovati na Ekonomskom samitu u Bukureštu i da će to biti prilika da premijeru Srbije Ivici Dačiću prenese žalbe njegove kompanije.

“Vršački vinogradi”

“Vršački vinogradi” | Foto: RAS

“Odustaćemo od daljih investicija u Srbiji i pokrenuti tužbe protiv odgovornih. Ispunili smo sve uslove i sve što je od nas traženo, ali nikako da potpišemo ugovor o kupovini ‘Vinograda’, rekao je Sjong i dodao da je kao investitor u Srbiji “doživeo mnogo neprijatnosti”, ali i poniženje u Ministarstvu privrede Srbije.

Naime, kada je pokušao da sazna razloge višemesečnog odlaganja potpisivanja ugovora, ministar privrede Saša Radulović rekao je da nema vremena da ga primi, a na sastanak u Ministarstvu privrede, koji je zakazan preko Ambasade Kine, došla je jedna činovnica koja ga je izbacila, pošto joj je “ponizno dao vizit kartu”.

Sai Šao Sjong

Sai Šao Sjong | Foto: Beta


“Bilo je to veliko poniženje”, rekao on, ističući da je to doživeo samo u Srbiji. Tu neprijatnost potvrdio je i savetnik za ekonomiju i trgovinu Ambasade Kine Žo Lijenćiu, koji je rekao da je na taj sastanak u oktobru došla službenica koja nije mogla ništa da kaže o privatizaciji “Vršačkih vinograda”, već je rekla: “Napolje!”.

Sai je dodao kako s nestrpljenjem očekuje da vidi kako će srpski premijer na samitu u Bukureštu objasniti kineskom premijeru investicionu klimu u Srbiji.
Licitacija “Vršačkih vinograda” obavljena je krajem jula, a kineski konzorcijum “Guan nan” je firmu kupio za oko 5,3 miliona evra u trećem krugu kada je firma prodata za 30 odsto tržišne vrednosti. Do zvaničnog potpisivanja ugovora još nije došlo, jer je u međuvremenu Savet za borbu protiv korupcije ustanovio da je Agencija za privatizaciju oštetila “Vršačke vinograde” i državu za milionske iznose.

Premijer: Ne znam ko je kriv, ali oni nisu

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da kompanija “Guan nan” nije kriva za problem oko privatizacije, već da je problem u tome što su državni organi zastali u procesu prodaje preduzeća, zbog reakcije Saveta za borbu protiv korupcije. “Taj problem bi svakako trebalo da bude rešen, zato što kineski investitor nije kriv za ono što je unutrašnja stvar Srbije”, naglasio je Dačić. Na pitanje novinara ko je odgovoran, premijer je rekao da ne zna tačno. “Tu je problem, što je ta procedura bila takva da je sve bilo obavljano po zakonu i pravilima koje je postavila Agencija (za privatizaciju), ali cena koja je dobijena je po proceni zaposlenih i svih ljudi tamo niska”, istakao je Dačić.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 23.11.2013 09:30h

    E KAD TUZE SRBIJU I OSTALI KINEZI CUJU OPROSTITE SE OD "POVOLJNIH KREDITA" ! A SRBI PO OBICAJU NEVERNICUI I ALAVCI MALO IM 5% OCE VISE ALI KINEZI ZNAJU PROVIZIJA U SVETU JE MAX5% ,zavisno od SUME!

  • nedjo Vreme: 23.11.2013 11:19h

    ali to su nasa braca...

  • DSV Vreme: 23.11.2013 15:47h

    Al BRACA SAMARAJU a prizna ces nije lako imaju TESKU RUKU a mi mali !

  • ana Vreme: 23.11.2013 17:46h

    Investiraju Kinezi,Arapi,Turci,Nijemci o drzavo na sta spade!Sve prodato,narod raseljen,tuga.Neko uzima dobar profit od ovih ulaganja stranih investitora,ali narod sve siromasniji.

  • ed Vreme: 24.11.2013 01:21h

    retardi prodaju nam maglu.. redovno i u prodavnicama..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP