Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AMBASADOR OCENIO

Kirbi: Srbija je jemac evropske bezbednosti!

Autor: Tanjug | 08.05.2015 - 10:24:00h | Komentara: 1

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da danas treba slaviti to što je kraj Drugog svetskog rata omogućio jednu novu Evropu, a da je Srbija danas jemac evropske bezbednosti kroz predsedavanje OEBS-u.

Majkl  Kirbi

Majkl Kirbi | Foto: Boško Karanović

- Danas treba da slavimo, što je kraj tog rata omogućio jednu novu Evropu, Evropu utemeljenu na demokratskom upravljanju i posvećenosti širenju ljudskih prava. Saveznički doprinosi tokom Drugog svetskog rata bili su ključni za vraćanje mira u Evropu i Aziju, i pomogli su osnivanju Ujedinjenih nacija 1945. godine. Srbija, danas, stoji kao jemac evropske bezbednosti kroz predsedavanje OEBS-u"  -napisao je Kirbi u autoskom članku za "Danas".

U tim aktivnostima SAD je partner Srbije, rekao je Kirbi.
On je dodao i da Srbija, u nastojanju da se pridruži Evropskoj uniji, ima američku podršku.

 - I u vašoj nameri da postanete aktivni partner NATO-a moja zemlja podržava Srbiju; pružamo podršku i obuku za modernizaciju i profesionalizaciju srpskih oružanih snaga koje ponosno učestvuju u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije -  dodao je Kirbi.

Pročitajte još:

Na današnji dan su pali Nemci

- Danas kad obeležavamo dan kada se Drugi svetski rat završio u Evropi, svi mi koji tako mnogo dugujemo tim hrabrim muškarcima i ženama, podsećamo se da radeći zajedno možemo da osiguramo da rat više nikada ne dođe u naše zemlje - poručio je on.

Ambasador je u članku povodom 70 godina od pobede u Evropi podsetio da su tada savezničke snage prihvatile predaju sila Osovine u Evropi i Drugi svetski rat je okončan.

 - Sjedinjene Američke Države su ponosne - kao što je i Srbija - na naš savez u pobedi protiv nacizma i fašizma. Odajemo poštovanje hrabrim Srbima koji su spasili 500 savezničkih vazduhoplovaca za vreme Operacije Halijard - rekao je on.

Danas odajemo poštu svim izgubljenim životima saveznika u Drugom svetskom ratu, i prisećamo se doprinosa svih saveznika, od britanskog ponosnog stava iz 1940. godine, preko pokreta otpora u okupiranim zemljama, do požrtvovanosti svih naroda koji su činili Sovjetski Savez, napisao je američki ambasador.
Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 08.05.2015 12:38h

    Što ne prošetaš malo do Niša, ološu! Pa tamo održi govor! Ili moli za oproštaj!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP