Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STIŽE ČOVEK KOJEM SE I VLADIMIR PUTIN KLANJA

Kiril „donosi” 30 miliona evra

Autor: V. Papović | 14.11.2014 - 07:10:00h | Komentara: 2

Patrijarh Ruski Kiril dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji i sastaće se sa patrijarhom srpskim Irinejem, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ruski patrijarh sastaće se sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem

Ruski patrijarh sastaće se sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem

Glavne teme posete biće međudržavni i međucrkveni odnosi, Kosovo, odnos Srpske pravoslavne crkve sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, a razgovaraće se i o realizaciji donacije za unutrašnju dekoraciju Hrama Svetog Save, za koji su Rusi već obećali 30 miliona evra. Izvor “Alo!”, blizak organizaciji posete poglavara RPC, kaže da je najvažniji upravo njen simbolični značaj.


- Velika je stvar kad za samo mesec dana imate posetu prvog čoveka ruske države i
Crkve u Beogradu, i to govori koliko Rusiji u situaciji pogoršanih odnosa sa Evropskom Unijom i SAD znače dobri odnosi sa Srbijom.

I pored nagoveštaja da će ruski patrijarh posetiti i srpske manastire na Kosovu do toga ipak neće doći. Patrijarh Irinej je povodom ove posete izjavio da „istorijske veze Srba i Rusa nisu od juče“.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

- Mi održavamo najbolje odnose sa ruskom crkvom, kada idemo u Rusiju mi idemo u svoj narod, kada Rusi dolaze nama, mi imamo osećaj da nam dolaze najrođeniji, a tako se i Rusi osećaju - naglasio je patrijarh Irinej u intervjuu za portal “Ruska reč”.


Programom posete predviđeno je da će patrijarha Kirila danas u 10.30 na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekati šef srpske diplomatije Ivica Dačić i patrijarh Irinej. Dva patrijarha služiće zajedničku liturgiju u Sabornoj Crkvi u Beogradu, pradviđen je prijem u Patrijaršiji, nakon čega će ruskog poglavara primiti predsednik i premijer Srbije. Drugog dana posete patrijarh Jiril će osveštati renovirani Ruski nekropolj i spomenik caru Nikolaju II.

Patrijarh sa specijalcima!


Kako “Alo!” nezvanično saznaje postoji mogućnost da patrijarh Kiril tokom posete Srbiji obiđe i bazu Nikinci, u kojoj će se danas održati zajednička vojna vežba specijalaca srpske i ruske vojske. U ovom mestu se već nekoliko dana na pripremama za vežbu “Srem 2014” nalazi oko 200 ruskih specijalaca.

SPC: Niko nam neće držati lekcije!


Vladika bački Irinej Bulović naglasio je da nisu tačna nagađanja da ruski patrijarh dolazi kako bi SPC očitao lekciju zbog neslaganja oko kanonskih pitanja kao što je uvođenje novog kalendara.
- U oblasti je fantazije da dolazi kako bi nam održao lekciju. To je nemoguće, mi smo dve sestrinske autokefalne crkve, uvek se razgovara sa ljubavlju i dođe do zajedničkih ciljeva - podvukao je episkop Irinej.

Poslednji komentari
  • СЕНОВИЋ Vreme: 14.11.2014 07:21h

    Боље би било да је тај новац уложен у угрожена подручја по рашкој области, у јачању србског корпуса не го што је у избеглички центар по ко зна који пут.

  • alen Vreme: 14.11.2014 09:39h

    Preči su nam naše komšije, ali mi i dalje srljamo. Veliko je pitanje zašto nas ne vole naše komšije i kada na to nađemo odgovor, onda će nem biti bolje. Pozdrav svima

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP